Lifestyle

Komentari 0

Spas za 'sprženu' kosu nakon mora krije se u maslinovu ulju

Spas za 'sprženu' kosu nakon mora krije se u maslinovu ulju

Kako bi se kosa oporavila od ljeta, rabite blaže šampone, a dermatolozi savjetuju specijalne losione koji sadrže UV filtar, protein keratin te dodatne hranjive tvari

Kosa je većim dijelom protein, a sunce je doslovno “skuha” - vanjski zaštitni sloj puca i unutrašnjost vlasi se suši, ističu dermatolozi. Zato ako je kosa zbog UV zraka, klora i morske soli postala osušena i slamasta, prva pomoć su maslinovo i kanolino ulje. Smjesu utrljajte u kosu i tjeme te ostavite 15-ak minuta kako bi “zatvorila” vlasi, a potom operite kosu. Novi život kosi udahnut će i ulje jojobe. 

Također, kako bi se kosa oporavila od ljeta, rabite blaže šampone, a dermatolozi savjetuju specijalne losione, gelove ili lakove koji sadrže UV filtar, protein keratin te dodatne hranjive tvari koji štite i obnavljaju kosu. Važno je kosu opskrbiti vitaminima i mineralima i “iznutra”, a od osobite koristi je biotin, koji se nalazi u mrkvi, cvjetači, bananama, piletini, jajima i dr., te proteini, cink i magnezij.

A kosa bi se trebala i “odmoriti”, pa je najbolje zaboraviti na ravnanje kose, prečesto sušenje, pa čak i na repove ili punđe. Vezanje kose ju je štitilo od sunca i soli, no nakon povratka s mora bolje je skratiti vrhove i raspustiti je kako vlasi ne bi dodatno pucale. Zato je možda sada i pravo vrijeme da iskušate novu frizuru.

Konzultirajte se sa svojim frizerom

Uvijek je dobro potražiti mišljenje stručnjaka, pa tako i u slučaju njege kose. Vaš će vas frizer najbolje savjetovati o pravilnoj njezi kose i vlasišta, promjenama frizure, kao i o optimalnim proizvodima koji odgovaraju vašem tipu kose. Obratite mu se s povjerenjem.

Dva, tri puta je optimalno

Pranje kose šamponom ne bi smjela postati svakodnevna navika jer uzrokuje prhut, isušivanje i “lomljenje” kose.

Nahranite kosu maslinovim uljem, medom...

Zagrijte malo meda da se rastopi, dodajte žlicu maslinova ulja i nježno utrljajte u kosu. Ostavite pola sata pa isperite. Ova maska je posebno dobra za suhu i oštećenu kosu. Za masku koja kosi vraća vlažnost izmiješajte pasirani avokado, jaje i med. Postupak nanošenja je isti. 

Izbjegavajte trljanje kose ručnikom

Trljanje mokre kose ručnikom također uzrokuje prhut, a frizeri klijente odgovaraju i od prečeste uporabe sušila jer se uništava keratin. Savjetuje se nakon pranja zamotati kosu frotirastim ručnikom i pustiti da se prirodno osuši.

Najljepša boja kose je vaša prirodna 

Prečestim bojenjem kose gube se sjaj i volumen, a dugoročno posljedice mogu biti ozbiljnije.

Glumica Catherine Zeta Jones, čija kosa je njezin zaštitni znak, priznala je da kosu redovito pere pivom, koje je bogato proteinima te potiče njezin rast i sjaj.

Najčitaniji članci