Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Spektakularne Žive Jaslice u Postojnskoj jami duge su 5 km i uprizoruju 18 biblijskih prikaza

Spektakularne Žive Jaslice u Postojnskoj jami duge su 5 km i uprizoruju 18 biblijskih prikaza
6

Preko 100 izvođača čeka vas u 5 km dugim jaslicama niti dva sata udaljenih od Zagreba. Prošetajte kroz čudesne prizore Postojnske jame od 25. do 30. prosinca

VIDEO

U blagdansko vrijeme već tradicionalno Postojnska jama potaje kulisa za uprizorenje Živih Jaslica najvećeg božićno-novogodišnjeg spektakla u Sloveniji, kojeg možete pogledati od 25. do 30. prosinca.

Prije točno 800 godina Franjo Asiški postavio je prve žive jaslice u špilji pokraj Asiza u Italiji, a tu su ideju realizirali i u pravi spektakl pretvorili entuzijasti u Postojnskoj jami.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

gay jaslice u italiji 02:14

Žive jaslice u Postojnskoj jami otvorene su 1989. i ujedno su bile i prve jaslice u Sloveniji postavljene izvan sakralnih objekata. Možete ih pogledati od Božića pa sve do Silvestrova, uživajući u ovoj jedinstvenoj interpretaciji.

U realizaciji ovog jedinstvenog doživljaja sudjeluje više od 100 izvođača od kojih su dio profesionalci, a dio amateri.

- Žive jaslice u Postojnskoj jami su predanim radom prerasle u spektakl, bez kojeg je danas nezamisliv Božić. Kako za nas koji ovdje radimo, tako i za brojne posjetitelje koji ga godinama posjećuju. Ovim se projektom nekako svi povezujemo, prinesemo blagdanskom veselju, pripadnosti. One su kulturna baština Slovenije, dio su slovenske kulture i ako mene pitate, Žive jaslice prenose prekrasnu božićnu poruku punu ljubavi, nade i čuda u koje još uvijek vjerujemo. Prije svega svjedoči da je bolji svijet moguć i da postoji samo ga treba željeti i iskreno učiniti nešto za to - rekao je na predstavljanju ovogodišnjeg programa Živih jaslica Marjan Batagelj, predsjednik upravnog odbora Postojnske jame kojem su se na predstavljanju novog programa Živih jaslica pridružile i kćeri Kaja i Lana.

VIDEO Predstavom 'Žive jaslice' u parku oduševili su Zagrepčane
VIDEO Predstavom 'Žive jaslice' u parku oduševili su Zagrepčane

Dodao je i to kako su svi detalji oko pripreme ovog spektakla dovode do savršenstva, u stvaranju programa se vodi računa o sadržaju, ali i prirodi koju špilja diktira. Nastup u špilji je specifičan, temperatura je konstantna 10°C, u špilji je visoka vlažnost, a određena mjesta gdje se predstava izvodi u skladu je s poštovanjem odgovornog ponašanja prema prirodnoj baštini i poštuje se strogi špiljski bonton.

Program se odvija na najvećoj prirodnoj pozornici na svijetu, dijelu špilje duge 5 kilometara, satkan je od 18 biblijskih prikaza. Ove godine po prvi puta u Postojnskoj jami gostuju i strani umjetnici, pa događaj ima i međunarodni karakter. Nastupa Ivan Defabiani, talijanski operni pjevač koji djeluje uz bok slavnog Josea Carrerasa.

Pripreme ovog spektakla počinju tijekom ljeta, kad je audicija za profesionalne ali i amaterske glazbenike. Emotivnost glasa i virtuoznost pjevanja od ključne su važnosti u procesu nastanka ovog spektakla kojeg čine četiri vokalne izvedbe, šest instrumentalnih izvedbi (harfa, violina, violončelo, truba, udaraljke), plesne točke, svjetlosni i zvučni efekata, specijalnih efekata, priprema terena za izvođenje u vrlo specifičnom okruženju, rad na sigurnosti, logistika, transport svih izvođača, kostimografija, popratni program, uređenje Parka i koordinacija posjetitelja.

VIDEO U Dubrovniku su ispred katedrale napravili žive jaslice
VIDEO U Dubrovniku su ispred katedrale napravili žive jaslice

Veličanstvena 90-minutna izvedba Živih jaslica počinje na sam Božić, a ulasci su u jamu svakih 15 minuta. Svaki dan predstave počinju u 13:30, a zbog velikog interesa i određenog broja dozvoljenih ulazaka u špilju preporučuje se online kupovina ulaznica. Ulaznica pokriva vrhunske glazbene izvedbe, obilazak Postojnske jame i vožnja legendarnim pećinskim vlakom.

Ne propustite posjetiti i Predjamski dvorac, najveći špiljski dvorac na svijetu. Za obilazak Predjamskog grada trebat će vam oko sat vremena. Kroz dvorac možete ići u društvu vodiča, ali i samostalno. Izgrađen je u 12. stoljeću i spojen s 123 metra visokom, strmom liticom pa kad ga gledate teško ćete odrediti granicu između planine i zidina. U dvorcu ćete čuti priču o vitezu Erazmu Predjamskom, samo jednom od brojnih plemića koji su vladali dvorcem dajući mu pečat. Razgled ove lokacije je impresivan pa svakako kombinirajte izlet. 

 

 
 

POGLEDAJTE JASLICE RAZDORA U ITALIJI: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Usvojite ove navike i imat ćete puno manji rizik za depresiju
NIJE TEŠKO

Usvojite ove navike i imat ćete puno manji rizik za depresiju

Iako u obzir dolaze brojni elementi, ipak postoje neki zdravi koraci koje je lako poduzeti kako bismo smanjili rizik od ulaska u taj začarani krug tuge, koji s vremenom može postati sve dublji