Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
13 komentara

Sperma: neobične činjenice o tekućini iz koje nastaje život

Sperma je najkvalitetnija između veljače i svibnja, a prosječan muškarac tijekom života ejakulira oko 69 litara sperme koja se kreće oko 45 kilometara na sat

Fotolia
Foto: Fotolia

Sperma je grčka riječ za sjeme, a prvi puta je otkrivena 1600.godine i ugledao ju je tvorac mikroskopa Anton van Leeuwenhoek proučavajući svoju sjemenu tekućinu. Prema kulturno-povijesnom gledištu i teoriji Chi Kunga sperma se u kineskoj medicini smatrala tekućinom u kojoj se skladišti muškarčeva životna energija, pa se zbog toga oni osjećaju iscrpljeno nakon ejakulacije.

Biološki podaci

Neposredno nakon izljeva sperma je gusta ljepljiva tekućina specifičnog mirisa, koji podsjeća na miris cvijeta kestena. Djelovanjem enzima razvodnjavanje sperme je obično završeno nakon 30 minuta od ejakulacije. Ukupni se volumen ljudskog ejakulata kreće se između uglavnom od 1,5 do 6 mililitara (u prosjeku pola do jedne čajne žlice). U njemu se nalazi oko 50 milijuna spermija, a vrijednost pH ejakulata je između 7, 2 i 8, 2.

Prije sjemena iz mokraćne cijevi izlazi sekret  Cowperovih i Littreovih žlijezda, koje štite spermije od štetnih utjecaja, a spermiji čine samo jedan posto ejakulata. Znanstvenici su izračunali da jedna ejakulacija sadrži oko 10 do 50 kalorija. 

Najplodnije razdoblje

Muškarac tijekom života ejakulira oko 69 litara sperme, prosječnom brzinom od 45 kilometara na sat. Iako je muškarac plodan tijekom cijele godine, koncentracija i broj spermija se mijenjaju kroz godinu. Sperma je najkvalitetnija između veljače i svibnja, a najslabija u rujnu. Sperma je zanimljiva jer je puna zdravih tvari kao što su nitrati, vitamini, minerali, šećer i proteini, sve to zajedno s aminokiselinom koja spermije čuva od kiseline u vagini. 

 Lijena sperma

Muškarci koji imaju premali broj spermija, mogu biti neplodni. Isto vrijedi i za muškarce koji imaju tzv. lijenu spermu. U takvom su slučaju spermiji nesposobni putovati do jajašca i oploditi ženu. U jednoj ejakulaciji može biti i petsto milijuna spermija, čija se brojnost smanjuje sa svakom idućom ejakulacijom toga dana, što znači da je za trudnoću preporučljiv seks svaka dva dana tako da spermiji imaju dovoljno vremena za zdravu reprodukciju. Procjenjuje se da su muškarci prije 30 godina bili 30 do 40 posto plodniji zbog danas, sve zbog učestale uporabe pesticida i umjetnih hormona u svakodnevnici.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message