Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Stigle prve šparoge: U Puli za svežanj 20 kuna, u Zagrebu do 40, a u Zadru čekaju prvu kišu

Stigle prve šparoge: U Puli za svežanj 20 kuna, u Zagrebu do 40, a u Zadru čekaju prvu kišu

Zdravko i Milanka Mitrović iz Pule razveselili su svoje kupce prvim šparogama i kažu - za svežanj treba ih tražiti i dva sata, a tu su i poskoci, krpelji...

VIDEO

Prve šparoge već se mogu pronaći na nekoliko štandova pulske gradske tržnice, a sve zahvaljujući naglom zatopljenju pred proljeće. Nema ih puno, kako nam kažu berači i prodavači, ali ipak su stigle.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

šparoge 00:31

Cijena za prve ovogodišnje šparoge je 25 kuna za njih dvadesetak. Nekome je to puno, no uvijek se na kraju prodaju.

- Cijena je kao i svake godine za prve šparoge prilično visoka, ali cijenim trud, jer beračima sati i sati trebaju da u ovo pretproljetno vrijeme naberu tih nekoliko šparoga. Nije jednostavno, a ako netko smatra da je skupo, neka ide u branje sam. Šparoge su odlične za čišćenje bubrega, a najviše ih volim pripremati s jajima. Vrlo jednostavan, a ukusan i zdrav obrok. Za ozbiljnog kupca neki prodavači znaju i sniziti cijenu, posebno za stalne klijente - rekla nam je Puljanka koja ih je kupila po jeftinijoj cijeni, za 20 kuna.

I u duboko grmlje po njih

- Šparoge berem više 20 godina i u ovo ih je vrijeme jako teško pronaći. Zavlačiti se u duboko grmlje u potrazi za ukusnom šparogom i nije jednostavno, a zna biti i opasno. Zmije vrebaju na svakom koraku. Sad ih još nema, ali šparoga ima do kraja svibnja, a zmije su tada naveliko aktivne. Imao sam nekoliko puta bliski susret s otrovnim poskokom ali, na sreću, nije me ugrizao. Bez rukavica, čizama i štapa se u branje šparga ne ide. Za ubrati dvadesetak šparoga trebalo mi je više od dva sata - ispričao je Zdravko Mitrović (65) iz Pule.

On i njegova supruga Milanka prodaju svoje domaće proizvode ali i šumske šparoge na štandu u Puli. Zdravko u branje odlazi čim "uhvati" vremena, a najčešće je to za vikend.

Taj bivši građevinski radnik u mirovini obožava prirodu i šumu, a šparoge su mu ukusni specijalitet koji voli jesti na razne načine i čim više, dok im je sezona.

- Prve šparoge jesu najskuplje, ali su i najbolje. Suprug ih bere i mora se paziti i krpelja, ali nije jednostavno uočiti tu "zelenu ljepoticu". Traženje šparoga težak je posao i potrebno je iskustvo. A zmije dođu i na metar od njega. A ja u šparoge ne idem zbog krpelja, ali suprug ih obožava i brati i jesti. Prodajem na štandu svoje proizvode više od 20 godina, pa i šparoge - rekla je Milanka.

Šibenik: Na gradsku tržnicu stigle prve šparoge po cijeni od 35-40 kuna

Kada ih je "puna šuma", cijena im pada, pa se lijepi "mac" ili svežanj, koji je barem duplo veći od onog na početku sezone, može pronaći za 20-ak kuna. Kada Zdravko ide u šparoge, branje katkad zna potrajati i cijeli radni dan.

Upalu bubrega 'riješio' šparogama

- Tamo gdje je šparožina (vrsta biljke) tamo ima i šparoga. Čim se opazi šparožina treba dobro pretražiti teren, jer se tu krije ta samonikla biljka. Blagoslov je što živimo u blizini prirode i šume pa je veći gušt brati. Zmija se ne bojim, iako nije ugodno. Šparoge jedem jer su odlične za bubrege i krv, a prije ću posegnuti za prirodnim lijekom nego za tabletom. Upalu mjehura i mokraćnih kanala sam jedne godine riješio upravo konzumirajući šparoge - odao je Zdravko.

Riječ je o ljekovitoj biljci za koju je poznato da pospješuje rad bubrega i izlučivanje vode iz tijela. Smatra se odličnom dijetnom hranom za šećerne bolesnike, a poznato je i da otvara apetit.

Nas pulskoj tržnici započela prodaja divljih šparoga

- Najjednostavniji recept sa šparogama uključuje dobra domaća jaja i malo luka. Na maslinovom ulju poprži se luk, dodaju šparoge isjeckane na oko centimetar duljine (samo do dijela dok se kidaju same, a ostatak je dobar za juhu). Potrebno je umutiti jaja, dodati malo soli i preliti preko šparoga. Ručak je spreman  vrlo brzo - kazala je jedna Puljanka.

A u četvrtak su prve šparoge iz Brseča stigle i na glavnu riječku tržnicu. Mali "mac" s 20-ak šparoga je 25 kuna. Ima ih nešto i na zagrebačkim tržnicama, na Trešnjevci smo u četvrtak našli vrtne šparoge (one deblje), šumskih još nema. Kreću se od 20 do 40 kuna. Za jeftinije kažu da su iz Vinkovaca, a one najskuplje bile su zapravo u najvećem svežnju. 

Rijeka: Prve ovogodišnje šparoge stigle su na Gradsku tržnicu

Na zadarskoj tržnici još ih nema i od prodavača doznajemo da će ih bit tek možda za koji dan.

"Nakon što padne kiša, bit će ih", kažu nam. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života