Lifestyle

Komentari 10

Što nam zapravo rade kupovni dezići i zašto su bolji prirodni?

Što nam zapravo rade kupovni dezići i zašto su bolji prirodni?

Dezodoransi od prirodnih sastojaka ne ometaju proces znojenja, a izbor mirisa je u vašim rukama. Birajte eterična ulja koja volite, ali obavezno pazite na njihovu kvalitetu

Većina kupovnih dezodoransa sadrži štetne sastojke koji mogu prouzročiti neurotoksične promjene, utjecati na zdravlje reproduktivnih organa, ometati normalnu funkciju hormona te izazvati iritacije kože.

Sintetički dezodoransi i antiperspiranti sadrže mnoge spojeve koji su se u istraživanjima pokazali štetnima za zdravlje, a najčešći su parabeni, aluminijeve soli, triklosan te ftalati.


- Aluminijeve soli aktivni su sastojci u antiperspirantima, a nove su studije potvrdile da ovi spojevi uzrokuju neurotoksične promjene i smanjuju mušku reproduktivnu moć. U časopisu Journal of Applied Toxicology navodi se aluminijev klorid koji zdrave stanice može promijeniti u kancerogene, a neke su studije dokazale da se aluminijeve soli sakupljaju u mozgu te mogu uzrokovati Alzheimerovu bolest – objašnjava aromaterapeutkinja Ivana Jelisavčić.


Parabeni se u dezodoransima koriste kao konzervansi, a pronađeni su u tkivima žena koje boluju od raka dojki. Oni se u organizmu ponašaju kao estrogeni i vrlo često ometaju normalnu funkciju hormona. Ftalati se koriste za stabilizaciju mirisa u dezodoransima, a istraživanja su pokazala da oni mogu utjecati na funkciju štitnjače, razvoj genitalija kod djece te na broj spermatozoida kod muškaraca.

Triklosan pak ima antibakterijska svojstva i odgovoran je za uklanjanje neugodnih mirisa pri znojenju. No pokazao se da može reagirati s klorom iz vode te se tako stvara kloroform, spoj koji štetno djeluje na srce i jetru, slabi imunološki sustav, a u nekim je državama svrstan u grupu pesticida, dodaje Jelisavčić. 


- Najbolja opcija za borbu protiv neugodnih mirisa jest uporaba prirodnih dezodoransa jer oni ne sprečavaju prirodni proces znojenja i nisu štetni za organizam. Možete ga napraviti sami kod kuće s mirisnom notom koju preferirate – dodaje aromaterapeutkinja.


U prirodnim dezodoransima najčešće se koriste sastojci poput pčelinjeg voska, kokosova ulja, sode bikarbone, shea maslaca, kukuruznog škroba i eteričnih ulja. Pčelinji vosak ima ljekovita svojstva, a ujedno daje tvrđu konzistenciju samog dezodoransa. Kokosovo ulje ima antibakterijsko djelovanje, a koristi se i kod liječenja psorijaze, dermatitisa i ekcema. Umjesto njega se može koristiti bilo koje drugo hladno prešano bazno ulje.

Soda bikarbona uništava bakterije koje uzrokuju neugodan miris tako da svojom lužnatošću neutralizira znoj koji ima niski ph. Shea maslac djeluje protuupalno, pomaže pri liječenju dermatoloških bolesti, a ima i regenerirajuća svojstva. Kukuruzni škrob ima funkciju apsorpcije vlage, tako da koža pazuha ostaje što dulje suha. Eterična ulja imaju sinergično antibakterijsko djelovanje, a možete kombinirati mirise koji vam najviše odgovaraju.

Dezodorans s pčelinjim voskom, bergamontom i kakao maslacem

Sastojci: •1 žlica pčelinjeg voska • 2 žlice kakao maslaca • 2 žlice shea maslaca • 1 žlica kukuruznog škroba • 5 kapi ulja vitamina E •10 kapi eteričnog ulja čajevca •10 kapi eteričnog ulja bergamota bez bergaptena

Kreirajte svoju mirisnu formulu

Sastojci: 40 g kokosova ulja • 20 g kukuruznog škroba • 40 g sode bikarbone • 15 g pčelinjeg voska • 25 kapi vašeg najdražeg eteričnog ulja

Priprema: Vosak staviti da se otopi na vodenoj pari, dodati kokosovo ulje.
Kad se vosak otopi, u rastopljenu smjesu dodati kukuruzni škrob i promiješati. Zatim dodati sodu bikarbonu, opet promiješati i dodati eterično ulje po želji.

Jednostavni dezić s notom vanilije

Sastojci: 4 žlice kokosova maslaca • 4 žlice sode bikarbone • 4 žlice aru praha ili kukuruznog škroba • 15 kapi eteričnog ulja čajevca • 4 kapi vanilije apsoluta

Kako pakirati svoje deziće?

Vaše prirodne dezodoranse, dok su još u tekućoj konzistenciji, izlijte u prikladne kutijice, metalne kutijice ili kalupe za muffine. Ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi te ih stavite na kratko u frižider. Razmažite svoje pazuhe, mirišite prirodno i živite zdravo.
- Ivana Jelisavčić, aromaterapeut

Najčitaniji članci