Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Što točno rade dizajneri tekstila - njima možemo zahvaliti na svim tim divnim uzorcima

Što točno rade dizajneri tekstila - njima možemo zahvaliti na svim tim divnim uzorcima

Kad rade neki motiv ili uzorak za odjeću ili pak interijere, dizajneri tekstila moraju imati na umu finalni proizvod te na koji će se način njegova likovnost 'ponašati' na kreaciji

VIDEO

Dva su glavna područja dizajna tekstila, jedno su stvari koje nosimo i odijevamo, drugo su namještaj i tepisi, odnosno interijeri. Prema tome, dizajner tekstila ima veliko područje rada, no prvo i osnovno je da poznaje tehnike te ima viziju gdje će njegov motiv - završiti. Odnosno, koju će formu, oblik ukrašavati.

Naš bi svijet bez dizajnera tekstila bio dosadniji, svakako bi bio monoton, jednoličan i jednobojan. Zato je ovo važan, no nekako nepošteno zapostavljen dio dizajnerske industrije, uglavnom pišemo o dizajnerima odjeće i modnih dodataka. Upravo oni često surađuju s dizajnerima tekstila koji onda osmišljavaju motive koje će ovi 'instalirati' na svoj dizajn. Naime, time će ga oplemeniti i učiniti atraktivnim, drugačijim, inovativnim.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Postolarka Nataša Trinajstić VIDEO

On je osoba zadužena za estetska svojstva tkanine ili nekog drugog sličnog materijala koji nas okružuje i svijet čine ljepšim.

Tekstilni dizajneri ponekad samostalno biraju materijal, odnosno tekstil. Osim odabira tkanina, možda će također morati razmotriti koje će se vrste vlakana, veličine pređe ili vrste boja koristiti, kao i kako će se te boje nanositi. Tekstilni dizajn je proces stvaranja dizajna za tiskanje, tkanje ili pletenje na tkanini.

Evo kako 'pozeleniti' garderobu i smanjiti vlastiti ugljični otisak
Evo kako 'pozeleniti' garderobu i smanjiti vlastiti ugljični otisak

Brojne su etape u poslu dizajnera tekstila. Prvo radi skice, nekada je to bilo samo ručno, danas je i na računalu, uz pomoć specijaliziranog softvera kojemu je ime CAD (Computer-aided design). Nakon toga mora osmisliti dizajn koji se drži preporuke dizajnera ili radi samostalno te na koncu nudi rad kompanijama i klijentima.

Pritom mora istražiti trendove u dizajnu te biti u toku sa svim novim idejama i stilovima koji su traženi. Naravno, i dizajner tekstila ima top trendove i smjernice u sezoni koje prati, a koje će na koncu plasirati na tržište.

Neke modne kuće imaju vlastite dizajnere tekstila, a neki iz uzimaju kao vanjske suradnike, po potrebi ili sezoni. 

Ovi autori mogu raditi i za druge kompanije, primjerice one koje proizvode bilježnice, vrećice i slično, jer motiv koji kreiraju na koncu se može koristiti na raznim površinama.

Također, ovaj dizajner puno putuje, odnosno posjećuje razne stilske sajmove i modna događanja, kako bi bio u toku s trendovima i novim tehnologijama.

Evo gdje nabaviti haljinu koja paše skoro svima: Srednje je dužine, s naglaskom na struk
Evo gdje nabaviti haljinu koja paše skoro svima: Srednje je dužine, s naglaskom na struk

Neki od najpoznatijih dizajnera tekstila su William Morris, Owen Jones, Gustav Klimt, Anni Albers i Lucienne Day.

Kompanija britanskog kreativca Williama Morrisa značajno je utjecala na uređenje interijera tijekom viktorijanskog razdoblja, ponajviše na tkaninama, tapiserijama, tapetama, namještajima i vitrajima. 

Owen Jones također je bio Britanac te je tijekom rada utjecao na razvoj moderne teorije boja, a njegova istraživanja o uzorcima i ornamentima i danas su teme suvremenih autora. Ujedno je formulirao načela dekorativne umjetnosti, koja su postala okvir za podučavanje budućih generacija.

Wikipedia

Gustav Klimt bio je slikar iz Austrije te istaknuti član pokreta bečke secesije. Glavna mu je tema bila žensko tijelo, a najviše je poznat po motivima sa zlatnim listićima, i danas se divimo njegovoj specifičnoj estetici. Klimt je imao veliki utjecaj na mlađe suvremene umjetnike koji su došli nakon njega.

Skinny jeans su i dalje hit: Uske traperice u 7 stilskih formula
Skinny jeans su i dalje hit: Uske traperice u 7 stilskih formula

Među najznačajnije pripada i Anni Albers iz Berlina. Otac joj je bio proizvođač namještaja, stoga je od malena bila dio tog kreativnog svijeta.

Radila je tekstil uzimajući u obzir svojstva svjetlosti, refleksije, apsorpcije zvuka i izdržljivosti te je 1949. godine postala prva tekstilna dizajnerica koja je imala samostalnu izložbu u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. Njezin dizajnerski rad i tekstovi pomogli su postaviti povijest dizajna kao ozbiljno područje akademskog proučavanja.

Još jedna poznata dizajnerica tekstila je Lucienne Day iz Engleske, posebno utjecajna polovicom prošloga stoljeća. Inspirirala se drugim umjetnostima kako bi osmislila novi način kreiranja apstraktnih uzoraka. Lucienne je također ovjekovječila englesku tradiciju uzoraka temeljenih na elementima biljaka i stiliziranim motivima lišća, grančica i cvijeća.

Svi oni te mnogi drugi, utjecali su na ovo kreativno područje koje ponekad uzimamo zdravo za gotovo, ne misleći kako je taj divan uzorak koji nosimo, netko kreativno osmislio i potpisao.

POGLEDAJTE: RENE BITORAJAC I ANĐELKA PRPIĆ U 'EKSPERIMNETU'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...