Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Stonske kamenice na Adventu u Zagrebu oduševile su turiste

Stonske kamenice na Adventu u Zagrebu oduševile su turiste

NAJPOZNATIJI AFRODIZIJAK Stonske kamenice imaju svjetski priznatu kvalitetu. Uobičajeno ih je jesti sirove uz nekoliko kapi limuna, no neki ih ljudi više vole s maslacem i Tabascom...

Damir Tašner, vlasnik cheese & wine bara na Europskom trgu već pet godina svake subote svojim gostima nudi stonske kamenice, a istu je tradiciju nastavio i tijekom Adventa. Tako se mnogi iznenade kada uz klasičnu adventsku ponudu naiđu i na morske delicije. Posebno je to čudno strancima koji se redovito oduševe i priznaju da nisu očekivali usred Adventa u Zagrebu naići na tipični ljetni specijalitet. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18

- Na ideju sam došao zato što sam bio u Beču gdje sam vidio da u jednoj šampanjeriji subotom poslužuju stonske kamenice pa sam pomislio ako oni mogu imati naše kamenice, zašto mi u Zagrebu ne bismo mogli, nama je Dubrovnik ipak malo bliži - navodi Tašner.

Cheese bar otvoren je već šest godina, a orijentiran je isključivo na hrvatske proizvode pa su se stonske kamenice dobro uklopile u njegovu ponudu.

- Mi smo ujedno i najmanji i najveći vinski bar u državi. Imamo 107 etiketa, sve na čaše i po tomu smo raritetni u ovom dijelu Europe. Jedan smo od najstarijih wine barova uopće, a radimo samo s hrvatskim vinima. Nemamo ni whiskeyja ni votke, samo hrvatske rakije i likere - ističe Tašner.

Prilikom otvaranja kamenica koristi se poseban nož koji je dosta jak kako bi olakšao otvaranje školjki zbog čega njihovo otvaranje djeluje vrlo jednostavno. One se obično poslužuju sirove s nekoliko kapi limuna, no vlasnik nam je otkrio da ih neki ljudi više vole s maslacem i Tabascom.

- Kod nas se piju pjenušci, a najbolje uz njih odgovaraju upravo kamenice, pogotovo stonske jer su one najbolje što je svjetski priznato. Uvijek su punije i ukusnije, baš se more bolje osjeti u njima. Kamenice su toliko ukusne jer dolaze s mjesta najčišćeg mora u zaljevu. Budući da one upijaju more, ono mora biti veoma čisto da bi one bile bolje. Trudimo se našim gostima pružiti sve najbolje, a što je bolje od stonskih kamenica - pita se Tašner.

Napominje kako su kamenice najbolje u ožujku. Svake subote nude između 100 i 200 školjaka koje nestanu u roku od najviše dva sata. Ljeti kamenice nisu dostupne jer ih ne mogu dobiti dovoljno svježe, a i tijekom sezone se dobro prodaju i u Dubrovniku. Cijena jedne kamenice iznosi 15 kuna.

- Reakcije ljudi su uglavnom odlične. Svi kažu da ih to podsjeća na bečki štih. Ima i onih koji se čude kamenicama usred Zagreba, pogotovo stranci, no to je dobro za nas. Imamo i stalnih gostiju koji su navikli da ih nudimo svake subote. Ništa ne bacamo, draže nam je kad nestanu nego kada ostanu - kaže Tašner.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22
Dnevni horoskop za petak 13. prosinca: Rak će shvatiti da se zaljubio, Lav je pod pritiskom
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za petak 13. prosinca: Rak će shvatiti da se zaljubio, Lav je pod pritiskom

Pročitajte dnevni horoskop za petak 13. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Turska tjestenina postala pravi je hit: Donosimo vam recept
JEDNOSTAVNO JE

Turska tjestenina postala pravi je hit: Donosimo vam recept

Za umak od maslaca trebaju vam dvije žlice maslaca i žličica slatke paprike, a umak od jogurta napravite od dvije šalice grčkog jogurta, dva češnja češnjaka, soka od pola limuna i prstohvata soli