Prirodni antibiotik - fitokemikalija alicin iz češnjaka uništava bakterije, viruse, gljivice i parazite te stvara jak štit od prehlade, bronhitisa, astme...
Stop gripi: Uz češnjak i cimet ojačajte svoje tijelo i imunitet
Ključ za prevenciju gripe je u jačanju imuniteta, kaže dipl. ing. Mirja Jošić, nutricionistica iz Vitaminoteke.
- Da biste ga osnažili, birajte hranu bogatu nutrijentima važnima za funkcioniranje imunološkog sustava. To su u prvom redu kvalitetni izvori proteina i dobrih masnoća te antioksidansa i probiotika i prebiotika - pojašnjava Jošić.
Visokokvalitetnih proteina ima u jajima, ribi, morskim plodovima te mesu i mliječnim proizvodima, nastavlja nutricionistica, doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender.
- Mahunarke i žitarice također su izvanredan izvor imunostimulirajućih aminokiselina te u kombinaciji s ostalim izvorima proteina pružaju adekvatnu zaštitu imunološkom sustavu - kaže Vranešić Bender te dodaje da i začini poput kurkume i cimeta, različite sjemenke i orašasti plodovi dokazano djeluju na imunitet zbog sadržaja različitih fitokemikalija, masnih kiselina i antioksidansa.
- Zbog jedinstvenog sadržaja fitokemikalije alicina, češnjak ima protuvirusno i antibakterijsko djelovanje. Znanstveno je potvrđeno da uništava bakterije, gljivice, viruse i parazite te snažno djeluje u obrani od respiratornih bolesti, kao što su prehlade, astma, bronhitis, pa čak i tuberkuloza - kaže nutricionistica Jošić.
Vitamin C pri vrhu je popisa tvari za jačanje imuniteta, stoga jedite više paprika, brokule, agruma poput grejpa, mandarina, naranči i limuna te popularni zimski specijalitet kiseli kupus, cvjetaču i prokulice. Adekvatan dnevni unos vitamina C možete postići pojedete li šest serviranja voća i povrća, a najbolje ih je rasporediti tijekom dana kako bi se sav vitamin C iskoristio i spriječilo izlučivanje viška urinom, kaže Vranešić Bender.
Za dobar rad imuniteta treba paziti i na probavu
- Glavnina stanica imunološkog sustava nalazi se u crijevima. Tijelo je domaćin milijardama bakterija, od kojih je većina dobrih, odnosno korisnih. Probiotici su sojevi bakterija za koje se smatra da povoljno djeluju na zdravlje i imunitet. Fermentirani mliječni proizvodi prirodno ih sadrže, a sve češće se i dodatno obogaćuju. No osim probiotika, u službi zdravlja crijevne mikroflore djeluju i prebiotici te zajedno čine imunološki tandem - kaže Vranešić Bender.
Dodaje da prebiotici potječu iz biljnih izvora, a najviše ih se nalazi u namirnicama poput korijena cikorije, čičoke, luka i banane.
- Neutralizacijom štetnih slobodnih radikala i antioksidansi sudjeluju u jačanju imuniteta. Antioksidativno djelovanje imaju određeni vitamini i minerali, ali i biljni pigmenti. Antioksidansi se skrivaju u voću te žutom, narančastom i crvenom povrću poput bundeve i mrkve koje sadrže karotenoide. Ružičasta boja daje snagu cikli i crvenom kupusu, a zelene namirnice predstavljaju izvor antioksidansa klorofila - kaže Vranešić Bender.
Dodaje da antioksidanse možete pronaći i u nekim obojenim delikatesama kao što su kava, tamna čokolada i zeleni čaj.
- Za prevenciju gripe i prehlade važno je biti i tjelesno aktivan. Nedavno istraživanje pokazalo je da aktivniji ljudi imaju jači imunosni sustav jer kretanje može povećati broj imunoglobulina, spojeva imunosnog sustava koji se prvi bore protiv infekcija - zaključuje Jošić.
Srdela za vitamin D
Vitamin D pridonosi normalnoj funkciji imuniteta, a istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition 2010. godine pokazalo je kako unos vitamina D u obliku dodatka prehrani tijekom zime može smanjiti učestalost obolijevanja od gripe kod školaraca. Statistike pokazuju kako nedostatak vitamina D u djece i odraslih nije rijetkost i može iznositi do 50 posto, poglavito tijekom zimskih mjeseci.
Izvorom vitamina D u hrani smatraju se masna riba poput lososa, ulje jetre bakalara, iznutrice i žumanjak, stoga zimi treba navaliti na ove namirnice. Odličan izvor je i srdela. Konzerva srdele u ulju sadrži 100 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina D. Ribe se preporučuje jesti od dva do tri puta tjedno, kaže dipl. ing. Mirja Jošić.
Hranite se zdravo
Nekvalitetna prehrana čini vas podložnijima infekcijama, usporava oporavak i potencira simptome koji se javljaju kod disfunkcije imuniteta. Znanstvenici su dokazali da funkcija imunološkog sustava slabi s godinama, a novije studije pokazuju da je taj fenomen u izravnoj vezi s prehranom i da se može usporiti ili čak zaustaviti uravnoteženom prehranom.
Stroge dijete odmažu
Unos energije ima značajan utjecaj na aktivnost imunološkog sustava, a dokazano je kako pothranjeni ljudi lakše podliježu infekcijama od onih s adekvatnom tjelesnom masom. Imunološki sustav ne voli izrazito restriktivne dijete za mršavljenje, ali mu se ne sviđa ni prekomjerna tjelesna masa, kaže nutricionistica Jošić.
Namirnice za prevenciju gripe Mirje Jošić
- Češnjakom protiv virusa i bakterija Jedite sirovi češnjak kad možete, u salati ili s pečenom ribom. Djeluje protuvirusno i antibakterijski. Nasjeckajte ga 10 minuta prije jela jer će mu djelovanje biti jače.
- Cimet djeluje antimikrobno Okus i miris cimeta dolazi od spoja cinamaldehida koji sačinjava oko 60 posto ulja kore, a pripisuje mu se antimikrobno djelovanje. Koristite u prehrani do žličice dnevno.
- Zelenim čajem protiv upala Spojevi katehini iz čaja djeluju antioksidativno, antikarcinogeno i protuupalno. Preporučuje se najmanje šalica dnevno. Kad ga pripremate, pazite da voda nije prevruća.
- Đumbir i kurkuma za imunitet Idealni zimski začini su đumbir i kurkuma koji povoljno djeluju na imunitet. Naribajte komadić đumbira veličine centimetra ili uzmite do pola žličice kurkume dnevno.
- Uz bučine koštice do vitamina E Za pravilan rad imunološkog sustava neophodnim se smatraju cink i vitamin E, stoga navalite na bučine koštice koje ih sadrže u obilju. Jedite šaku dnevno, kaže Jošić.