Lifestyle

Komentari 0

Bečki studenti školske klupe zamijenili crkvenima

Bečko sveučilište moralo je riješiti problem nedostatka prostora za učenje studenata tijekom pandemije, a ruku suradnje pružila im je obližnja Zavjetna crkva, gdje dio studenata sada sluša predavanja

Bečko sveučilište, kao i mnoge druge obrazovne institucije, moralo je usvojiti nove metode poučavanja kako bi svojih 90.000 studenata zaštitilo od koronavirusa i pridržavalo se pravila fizičke distance. Mnoga predavanja sada se održavaju 'online', a neki ih studenti slušaju i u crkvi.

POGLEDAJTE VIDEO: Od početka pandemije imali 20 operacije zaraženih bez prijenosa zaraze 

Tijekom dana prigušeni glasovi ispunjavaju bečku Votivkirche (Zavjetnu crkvu), ali ne u molitvi. Visoko neogotičko zdanje zbog pandemije koronavirusa pretvoreno je u sveučilišnu učionicu. 

- Baš je 'cool' učiti u Votivkirche, ali je i vrlo hladno - kaže 19-godišnja studentica Mia Bardone koja će jednoga dana postati nastavnica njemačkog.

Nekome od fakultetskog osoblja palo je na pamet da se iskoristi obližnja Votivkirche te da se pretvori u učionicu. 

Vicerektorica sveučilišta Christa Schnabl objasnila je da se zbog poštivanja fizičke distance može koristiti samo između 40 i 50 posto prostora sveučilišta. U Votivkirche je tiho i može se učiti, a naši kapaciteti su sada premali, pojasnila je.  

Katolička crkva izgrađena u 19. stoljeću bila je spremna pomoći nam, rekla je Schnabl. Ondje su za studentske potrebe postavljeni pokretni zahodi, uvedena je bežična internetska veza i instalirane su dodatne utičnice. 

Schnabi je kazala da se navečer ondje održavaju mise pa crkva nije otvorena za studentske potrebe, no studenti su, čini se, zadovoljni. 

- Kod kuće ima previše distrakcija, a ovdje je super jer je tiho i atmosfera je prava za učenje -  rekao je 19-godišnji Tobias Ofner, student engleskog i povijesti.

Najčitaniji članci