JESTE LI NEKE VEĆ PROBALI?
Super juhe sa svih strana svijeta
Juhe obično imaju rjeđu konzistenciju od variva, a svaka kultura ima svoju, ovisno o načinu života i dostupnosti sastojaka. Donosimo neke od najpopularnijih juha sa svih strana svijeta
BANGA, NIGERIJA - Plodovi uljane palme daju mast i okus ovoj juhi iz delte Nigera, koja također uključuje svježu somovinu, govedinu i sušene plodove mora. Popularnost juhe toliko je velika da trgovine prodaju unaprijed pripremljene mješavine začina banga.
Ako vam zdjela vruće juhe donosi osjećaj utjehe, niste sami. Juha je jedno od najstarijih i najuniverzalnijih jela na svijetu, kaže Janet Clarkson, autorica knjige Soup: A Global History.
BANGA, NIGERIJA - Plodovi uljane palme daju mast i okus ovoj juhi iz delte Nigera, koja također uključuje svježu somovinu, govedinu i sušene plodove mora. Popularnost juhe toliko je velika da trgovine prodaju unaprijed pripremljene mješavine začina banga.
BEEF PHO, VIJETNAM - Aromatična juha od rižinih rezanaca s govedinom kuhana je satima s cimetom, zvjezdastim anisom i drugim toplim začinima. Pho je danas jedno od najpoznatijih vijetnamskih jela.
BORŠČ, UKRAJINA - Ova juha od cikle simbol je ukrajinske kuhinje, često poslužena s kiselim vrhnjem. UNESCO ju je 2022. godine proglasio dijelom nematerijalne kulturne baštine Ukrajine.
BOUILLABAISSE, FRANCUSKA - Riblja juha iz Marseillea spaja mediteranske okuse poput šafrana, maslinova ulja i komorača. Prema lokalnoj tradiciji, autentična bouillabaisse mora sadržavati barem četiri vrste plodova mora.
CALDO VERDE, PORTUGAL - Ova domaća juha iz regije Minho uključuje krumpir, luk i sitno rezano zelje, često obogaćena dimljenim portugalskim chouriço kobasicama.
CHUPE DE CAMARONES, PERU - Kremasta juha od škampa, krumpira i kukuruza s dodatkom ljutog ají amarillo papra, popularna u planinskom gradu Arequipa.
GAZPACHO, ŠPANJOLSKA - Hladna juha od rajčica, krastavaca i češnjaka savršen je izbor za vruće ljetne dane u Andaluziji.
LANZHOU BEEF NOODLE SOUP, KINA - Ručno oblikovani rezanci ključan su dio ove juhe, koja spaja bogatu goveđu juhu, kriške rotkve i čili ulje.
TOM YUM GOONG, TAJLAND - juha od škampa s aromatičnim sastojcima poput galangala i limunske trave savršeno spaja slatko, kiselo, ljuto i slano.
TONKOTRU RAMEN, JAPAN - Bogata juha od svinjskih kostiju s rezancima i svinjskim trbuhom, specijalitet Kyushua.