Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Super trikovi kako lako ukloniti mrlje s dječje odjeće: Od blata, hrane, boje... Pomaže i WD-40

Super trikovi kako lako ukloniti mrlje s dječje odjeće: Od blata, hrane, boje... Pomaže i WD-40

Želite li da dječja odjeća duže ostane lijepa i čista, tad svaku vrstu mrlje tretirajte na određeni način. Donosimo vam trikove kako ukloniti najčešće mrlje iz djetinjstva

VIDEO

Blato

Ako je dijete bilo vani i vratilo se prepuno blata, to samo znači da se dobro zabavilo, i budite sretni zbog toga. Blato s odjeće je zapravo lako ukloniti. Najprije pričekajte da se osuši, jer je mokro blato teže očistiti.

POGLEDAJTE VIDEO o odgoju djece u Danskoj:

Pokretanje videa...

Odgoj djece u Danskoj 01:29

Kad se blato osuši, sastružite ga s odjeće što je moguće više tupim nožem ili četkom. Potom na mrlju nanesite žlicu soda bikarbone pa ju prelijte žličicom soka od limuna. Doći će do pjenušave reakcije. Kad se reakcija smiri, protrljajte tkaninu i ostavite desetak minuta tako.

Na kraju komad blatom zaprljanje odjeće ubacite u perilicu i perite na uobičajen način.

Kakica

Jedna od najčešćih stvari koje se nađu na odjeći male djece je kakica. Kad se to dogodi vašoj bebi, najprije uklonite maramicom koliko možete, potom isperite vodom i u mrlju utrljajte blagi deterdžent. Nakon toga odjeću potopite u toplu vodu i ostavite sat vremena. Nakon toga operite u perilici. 

Dreamstime

Kod mrlja od kakice je preporuka dječju odjeću prati na najmanje 60 stupnjeva kako bi bila dobro dezinficirana.

Dječja hrana

Prelazak sa dojenja na kašice zna ostaviti pregršt mrlja na odjeći, i to ne samo dječjoj. Jedan od najboljih načina za uklanjanje mrlja od dječje hrane je korištenje sode bikarbone.

Tamna odjeća vam brzo blijedi? Uz ove trikove ćete to spriječiti
Tamna odjeća vam brzo blijedi? Uz ove trikove ćete to spriječiti

Jednostavno pomiješajte četiri žlice sode bikarbone sa 60 ml vode kako biste dobili pastu. Zatim utrljajte tu pastu u mrlju i ostavite dok se potpuno ne upije.

Na kraju ubacite odjeću u perilicu i operite je s uobičajenim deterdžentom za bebe.

Trava

Ovo je češći problem u toplijim mjesecima, ali dobro je znati. Imajte na umu da mrlje od trave mogu biti noćna mora, posebno ako se nađu na bijeloj odjeći.

Preporuka je koristiti biološki deterdžent za pranje kako biste se pokušali riješiti tvrdokornih zelenih mrlja. Napravite to ovako - utrljajte deterdžent u mrlju, a zatim odjeću namočite u toplu vodu. Potom operite u perilici uz dodatak biotekućine za pranje rublja.

Nakon pranja, a prije stavljanja u sušilicu, provjerite je li mrlja potpuno nestala. Naime, imajte na umu da je osušene mrlje od trave puno teže ukloniti.

Također, važno je ne koristiti deterdžent na bazi amonijaka ili lužine, jer zbog toga mrlja od trave na odjeći može ostati trajno. 

Krv

U slučaju mrlja od krvi preporuka je potopiti odjeću u toplu vodu u koju ste dodali sredstvo za uklanjanje mrlja, ostaviti neko vrijeme pa oprati u perilici. 

Ukoliko nemate to sredstvo, posegnite za soda bikarbonom. Napravite pastu s malo vode, nanesite na mrlju i ostavite neko vrijeme.

Pastele

Djeca obožavaju crtati, stoga budite spremni za borbu s mrljama i od boje. U uklanjanju tragova pastela s odjeće pomaže WD-40. Nanesite ga obilato na mrlju i ostavite pet minuta. Zatim tkaninu okrenite na drugu stranu i napravite isto.

Sačuvajte odjeću od moljaca: Evo kako možete zaštititi ormar
Sačuvajte odjeću od moljaca: Evo kako možete zaštititi ormar

Potom WD-40 dobro isperite, a zatim na to mjesto utrljajte tekući deterdžent. Isperite i operite u perilici na uobičajen način.

Boja

Uklanjanje mrlja u ovom slučaju ovisi o vrsti boje. Ukoliko je na bazi vode, tad najprije sastružite što više boje s odjeće tupim nožem. 

Potom mrlju isperite u toploj vodi, a nakon toga mekanom četkicom utrljajte tekući deterdžent na to mjesto. Na kraju operite na uobičajen način. Ako se mrlja još bude vidjela, ponovite postupak.

Posao će biti teži ako se radi o boji na uljnoj bazi. Tad najprije provjerite na ambalaži koje otapalo je preporučeno. 

Ukoliko se radi o razrjeđivaču ili terpentinu, dobro ga je prvo isprobati na neupadljivom dijelu odjevnog predmeta kako ne bi uništio tkaninu na vidljivom mjestu.

Prođe li sve dobro, tad nanesite otapalo na mrlju na ovaj način - okrenete tkaninu s mrljom prema dolje položivši je na deblji sloj papirnatih kuhinjskih ubrusa. Potom natopite vatu u otapalu i nanesite na mrlju. Boja bi se trebala prenijeti s odjeće na papirnati ubrus.

Možete upotrijebiti i četkicu za zube kako biste lakše utrljali otapalo u mrlju, a za posebno tvrdokorne tragove boje okrenite tkaninu pa ponovite postupak. Na kraju isperite odjeću i operite u perilici, prenosi The Sun.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa