Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Sva lica hummusa: Ide u salatu i sendvič, njime se pune rajčice...

Sva lica hummusa: Ide u salatu i sendvič, njime se pune rajčice...
5

Iako se najčešće servira kao namaz, hummus vam omogućuje da izrazite svu svoju kreativnost u kuhinji - možete ga dodati u salatu, njime zagustiti juhu ili ga poslužiti uz jagode i sladoled

VIDEO

I dok Libanonci, Turci i Sirijci vode rasprave o porijeklu slavnog namaza, hummus je sve popularniji u svakom kutku svijeta. Tradicionalno se sprema od slanutka, tahinija, češnjaka, maslinova ulja i limunova soka, a način na koji se servira varira od kuhinje do kuhinje, od chefa do chefa. Budući da se relativno jednostavno sprema, varijacije ovog namaza najviše leže u načinu posluživanja. Treba li smjesa biti glatka, treba li sadržavati više tahinija ili slanutka, treba li mu dodati pinjole... sve je, čini se prepušteno mašti i osobnom ukusu. Ono čime osvaja svakako su kremasta struktura, orašaste note i zdravi sastojci. 

POGLEDAJTE VIDEO: Najzdravije namirnice na svijetu 

Pokretanje videa...

Zdrava prehrana 01:14

- Ovo je jelo iznimno zdravo, radi se od slanutka, tahinija, limunova soka, češnjaka i maslinova ulja - kaže dijetetičarka Marisa Moore te dodaje da su tahini i maslinovo ulje vrijedni izvori zdravih masnoća, dok proteini i vlakna iz slanutka osiguravaju dulji osjećaj sitosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I dok se najčešće servira kao namaz, hummus vam omogućuje da se igrate i budete kreativni pa ga u jelovnik možete ukomponirati na neke neočekivane načine. Nutricionisti otkrivaju kako oni to rade:

1. Obogatite sendvič ili tortilju
Njegova kremasta struktura ga, za razliku od senfa i majoneze, čini idealnom bazom za sendviče i tortilje, a svojim se neutralnim okusom lago kombinira s raznim povrćem. 

2. Sjajan kao umak za tjesteninu 
Iskoristite prednosti njegove kremaste strukture, kaže Moore, pa od njega možete napraviti i vegansku verziju Alfredo umaka s humusom i brokulom. Ljeti ga pak možete razblažiti dodate li mu malo više maslinova ulja i limunova sok. Ovaj osvježavajući umak možete preliti po rezancima od tikvica, kaže nutricionistica Serena Poon. 

Hummus with fresh vegetables, above view on white marble

3. Servirajte ga kao umak za grickalice 
Hummus volim kombinirati s toplom pitom ili ga kombinirati s kriškama krastavca, svježim brokulama i cvjetačom, paprikom izrezanom na trakice, listovima salate - kaže Moore. 

Iako se čini da je hummus logičan par mnogom povrću, dijetetičarka Shahzadi Devje voli ga sparivati s voćem, a ponajviše s jabukama. Napominje da ćete tako djeci lakše podvaliti sezonsko povrće i voće. 

4. Obogatite svoj zdjelicu žitarica
Raznolika jela koja se spremaju unaprijed i serviraju u zdjeli koja pršti bojama i okusima uglavnom se sastoje od žitarica, proteina (jaja, ribe, raznih vrsta mesa, tofua, graška, leće i sl.), kuhanog povrća po izboru, umaka, svježe sjeckanog povrća i začina. No, često ih je teško začiniti pa je hummus jednostavno rješenje, savjetuje Devje. 

Middle Eastern meze platter with green falafel, pita, sun dried tomatoes, pumpkin and beet hummus, olives, stuffed peppers, tabbouleh, figs. Mediterranean appetizer party idea

5. Od hummusa napravite preljev za salatu

Lagano ga razrijedite uljem i prelijte po salati ili ga koristite kao umak - ja ga koristim kao salatni umak, stavim ga na jednu stranu zdjele pa zalogaje umačem u njega, kaže nutricionistica Maggie Michalczyk. 

6. Prija uz kruh naan, na pita kruhu i u sendviču 

Nutricionistica Devje koristi ga kao namaz, umjesto običnog ili ghee maslaca. 

7. Njime se puni povrće

Paprike nisu jedino povrće koje se može puniti, dijetetičarka Moore predlaže da hummusom nadjenete rajčice - prepolovite cherry rajčice, napunite hummusom i pospite začinima i dobit ćete sjajno predjelo, kaže ona. 

8. Može biti i sladak 

Hummus ne mora uvijek biti kiselkast, u bazu od slanutka možete umjesto tahinija i začina dodati kakao u prahu i prirodne zaslađivače poput vanilije, meda ili agavina sirupa. Žličicu ovakvog hummusa dodajte uz jagode i poslužite uz sladoled ili ga jedite samog. 

Bowl of hummus with pita slices

9. Koristi se i kao marinada 

Hummus možete koristiti i kao marinadu za pečenja, kaže Poon. Sjajno se slaže uz pečeni batat, brokulu ili tofu. Pečenu piletinu možete omekšati ako je premažete tankim slojem hummusa i 15 minuta pečete na 150 stupnjeva. Dobit će zlatnu, hrskavu koricu. 

10. Dodatak za juhe

Radite li krem juhe od gljiva ili krumpira, zgusnite ih hummusom. Dodajte ga umjesto vrhnja za kuhanje i dobit ćete kremastu, raskošnu i lako probavljivu juhu budući da hummus ne sadrži laktozu, piše Mind body green

Recept za domaći hummus

Recept dijetetičarke Devje lagano je slatkastog okusa koji mu daju sušene brusnice, a možete ga poslužiti uz povrće i voće ili pak uz tostirani naan kruh, kaže.  is slightly sweet from the dried cranberries and savory from the roasted red pepper. These flavors work 

Sastojci:

  • 1 crvena paprika, pečena
  • 1 mali avokado
  • 1 šalica kuhanog slanutka
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja 
  • 2 žlice limunova soka
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice vode
  • ¼ šalice nezaslađenih sušenih brusnica

Priprema:

  1. Dodajte avokado, slanutak pečenu papriku, limunov sok, vodu i 1 žlicu maslinova ulja u blender i miksajte nekoliko sekundi
  2. Dodajte brusnice i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru