Lifestyle

Komentari 23

Sve o mladenkinoj podvezici: Zašto se skida pa baci momcima i njezina uloga kroz povijest

Sve o mladenkinoj podvezici: Zašto se skida pa baci momcima i njezina uloga kroz povijest

Povijest svadbenih ženskih podvezica je ukorijenjena duboko u prošlost. Sama riječ dolazi iz Francuske, međutim, tamo je podvezica imala nešto drugačiju ulogu...

Većina vjenčanih tradicija nalaže da za dan vjenčanja mladenka na sebi ima nešto posuđeno, nešto plavo, nešto staro i nešto novo. Osim toga, tradicija nalaže i da mlada baca buket, da se po nju dolazi doma, da nosi podvezicu i još mnogo toga. Ako ste se ikad zapitali čemu služi podvezica, zašto ju mladenka nosi i zašto ju mladoženja mora skidati, nastavite čitati.

POGLEDAJTE VIDEO:

Povijest svadbenih ženskih podvezica je ukorijenjena duboko u prošlost. Sama riječ dolazi iz Francuske, međutim, tamo je podvezica imala nešto drugačiju ulogu - podržavala je hlače, a koristili su je i muškarci i žene.

Iako se povjesničari nisu složili je li to počelo u 14. ili 19. stoljeću u Europi, ono što je zanimljivo je to što podvezica tada nije imala isto značenje kao danas. Naime, tada se vjerovalo da dijelovi mladenkine odjeće donose sreću, a podvezica je služila za pridržavanje čarapa koje je mladenka nosila. Tada ni medeni mjesec nije bio privatna stvar za mladence.

Nakon što su mladenci rekli sudbonosno 'da' i stavili si prstenja, otišli bi obilježiti svoj dan u spavaću sobu. Uzvanici bi stoga otpratili netom vjenčane mladence u spavaću sobu i čekali pred vratima dok oni 'obave posao'. Potom bi mladoženja izašao, s podvezicom ponosno podignutom u zrak, a svadba bi se mogla nastaviti.

U nekim krajevima je poznato i to da su mladenke dobivale podvezice od sretno udanih žena koje su nakon vjenčanja poklanjale neudanim kako bi im donijele sreću.

Danas se to radi na nešto drugačiji način. Dakle, mladoženja skida podvezicu s mladenkine noge dok ona sjedi na stolici, najčešće zubima ili rukama. Nakon njenog uspješnog skidanja baca se svim neoženjenim muškarcima, a osoba koja uhvati podvezicu obično je zadužena za ples s djevojkom koja je uhvatila buket.

Vjerovali ili ne, podvezica danas simbolizira sreću prisutnim neženjama. Navodno, tko bude imao sreće da ja uhvati, sljedeći će se oženiti. Naravno, ta je tradicija koja je više simbolična i zabavna nego realna.

Ne postoji određeno pravilo na kojoj bi nozi mlada morala nositi podvezicu, stoga ju možete staviti na onu nogu na kojoj će vam njezino nošenje biti ugodnije. Obično se preporučuje podvezicu nositi iznad koljena jer je to najuži dio noge pa tako ona neće smetati prilikom hodanja ili plesanja.  

Odluka o bacanju podvezice na samim je mladencima pa tako odlučite li se podvezicu zadržati to je sasvim u redu. U svakom slučaju, uvijek možete nabaviti i dodatnu podvezicu koju ćete baciti, a glavnu možete zadržati za uspomenu.

Ako mislite da ćete se osjećati neugodno prilikom samog čina skidanja podvezice, možete ju predati mladoženji nakon čega će ju on baciti.

Iako su većinom podvezice nepotrebne, ipak ih mnoge moderne mladenke još uvijek nose, piše Reader's Digest.