Sve u božićnom duhu: Gdje je to granica između tradicije i kiča? | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
BUDITE UMJERENI

Sve u božićnom duhu: Gdje je to granica između tradicije i kiča?

Ovog Božića očito su u trendu ekstravagantni ukrasi i obiteljske tradicije, a sve kako bi se proširila radost s obzirom na trenutnu situaciju koja je mnogima promijenila planove

Uz kuglice, šljokice, svjetla i ukrase, kao i odgovarajuću odjeću, neki su svoju svečanu blagdansku tradiciju odveli do krajnjih granica. No, prema stručnjacima, tanka je granica između svečane i zastrašujuće božićne tradicije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Božić u rujnu 01:04

Svoje tradicije trebali biste držati koliko toliko u granicama normale, držeći se ovih pravila: 

1. Usklađene božićne pidžame

Stručnjaci savjetuju da bi se obitelji trebale kloniti nošenja istih božićnih pidžama kako bi se izbjeglo da djeluju 'uobičajeno'. 

Zlatno pravilo za dekoraciju je da se previše stvari ne mora podudarati ili biti isto. Stoga se obitelji u odgovarajućim setovima pidžama uvijek gleda s diskretnom podsmijehom, komentiraju stručnjaci.

2. Gonk

Gonkovi su najnovija svečana tradicija u Velikoj Britaniji, a smatra se da skandinavsko tumačenje Djeda Božića donosi sreću, ljubav i zdravlje.

Mnogi su ove godine u svoj dom unijeli barem jedan ili dva gonka, no stručnjaci misle da ih treba izbjegavati. Vjerojatno se pitate zašto? Zato jer mnogi i dalje ne znaju tko i što predstavljaju gonkovi, a to je navodno pokazatelj da nisu dobar izbor za Božić.

3. Vijenci za vrata

Tradicionalni vijenci za vrata sastavljeni od preslatkog zelenila su prihvatljiva opcija, ali ako se ove godine odlučite za neki raskošni vijenac, odustanite. Bolje je držati se tradicionalnog vijenca.

Svečani vijenac na vratima potpuno je prihvatljiv i po mogućnosti pravi, a ne umjetni. Boje bi trebale biti one koje se prirodno nalaze u biljkama, a ne neonsko plave, ljubičaste i šokantno bijele.

4. Božićne krune

Božićne krune ili božićni šeširi postali su obavezna tradicija mnogim obiteljima. Čak i kraljevska obitelj nosi papirnate krune za Božić.

Božićne krune mogu biti slatka opcija pogotovo za mališane, samo nemojte pretjerivati.

5. Pijenje alkohola po cijele dane

Umjesto da uživaju u svečanoj proslavi i blagdanima, mnogi se za te dane odluče napiti. No u nekim prilikama pijani članovi obitelji mogu 'pokvariti"' zabavu za sve ostale i to uguši božićni duh.

Naravno, nije zabranjeno piti alkohol, ali ipak treba biti oprezan i pripaziti da se alkohol konzumira u umjerenim količinama. Znajte svoje granice i nemojte piti previše jer to uništava slavlje svim ostalima.

6. Personalizirani pokloni

U nekim situacijama personalizacija božićnog poklona može se smatrati prihvatljivom. Međutim, neki ipak otiđu s takvim poklonom predaleko pa čak i na tegli Nutelle ispišu ime voljene osobe i slično. 

Personaliziranje poklona za nekoga promišljen je potez ali opet, i s tim treba biti oprezan da se ne ode iz krajnosti u krajnost.

Drugo je kada nekome poklonite sat i ugravirate ime ili datum, a kada poklonite nekom teglu Nutelle s njegovim imenom to je već pomalo čudnjikavo. Iako s druge strane, to nekom može biti slatko. Sve ovisi.

7. Vilenjaci na policama

'Elf On The Shelf' je izraz koji je zadnjih godina postao jako popularan u Velikoj Britaniji. Prema stručnjacima, to je 'okej' ukras ako ga se dozira. Nemojte pretjerati pa da vam je u svakoj prostoriji po jedan vilenjak. 

8. Božićne plahte

I na kraju - jedna božićna tradicija koje se treba kloniti je svečana posteljina. Stručnjaci savjetuju da ni pod razno ne padnete u 'trend' božićne posteljine.

To je gubljenje novca. Samo iskoristite ono što biste inače koristili, piše The Sun.

Komentari 3

VIDEO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'
VIDEO: NEUGODA ZVANA IMPETIGO

Splićanke pokupile infekciju na plaži, tijelima im se šire kraste. Doktorica: 'Pazite, zarazno je'

Riječ je o infekciji bakterijama Staphylococcus. Zovu ih 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija češća je kod male djece ili one oslabjelog imuniteta, no može se javiti i kod odraslih
Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'
STRUČNJAK: SVE JE VIŠE SLUČAJEVA

Ženu izjele stjenice: 'U hotelu u Zagrebu su me izgrizle, svrab je nepodnošljiv, ne mogu spavati'

Čitateljica iz Zadra tvrdi kako su je u jednom zagrebačkom hotelu potpuno izgrizle stjenice. Iz hotela tvrde da su zvali firmu za dezinsekciju i deratizaciju te da nije uočena infestacija stjenicama