Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Svjetski dan čokolade: Deset činjenica o 'hrani za bogove'

Svjetski dan čokolade: Deset činjenica o 'hrani za bogove'

Od davnina su kakao i čokolada cijenjeni u svim dijelovima svijeta. Zato je švedski botaničar Carl Linnaeus kakaovu drvu dao ime Theobroma cacao što znači 'hrana bogova' na latinskom

VIDEO

Danas se obilježava Svjetski dan čokolade, pa ako ste jedan od ovisnika, uzmite čokoladu u ruke i zasladite se dok o njoj čitate zanimljive činjenice.

1. Hrana bogova

Theobroma cacao znanstveno je ime za stablo na kojem rastu kakao zrna, a to znači "hrana bogova". Jedenje čokolade ponekad može djelovati kao božansko iskustvo, a izgleda da je švedski botaničar Carl Linnaeus isto tako razmišljao.

Dao je kakaovu drvu znanstveno ime Theobroma cacao. 'Theobroma' znači 'hrana bogova' na latinskom, a 'kakao' dolazi od nahualtske riječi 'xocolatl' (xococ je riječ za gorko i atl znači voda).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Noble dark chocolate on a wooden table in vintage style.

2. Zrna kakaa kao valuta

Maye i Azteci su prvi su uzgajali kakao i koristili zrna kao valutu. Cijenjen od drevnih civilizacija, kakao je korišten kao oblik valute za kupnju hrane i odjeće. Također korišten je i za izradu xocoatl, gorkog pića napravljenog od prženih i mljevenih kakaovih zrna, vode i začina koji su bili rezervirani samo za plemstvo i ratnike.

3. Proizvođači čokolade i čokolaterije

Proizvođači čokolade su obrtnici koji uzimaju kakao iz pojedinih regija i čine sve potrebne korake kako bi sirovi proizvod pretvorili u ukusnu, lijepo umotanu čokoladu. To su postupci poput: sortiranja, prženja, drobljenja, oblikovanja i omatanja. 

Čokolateri pak uzimaju gotovu čokoladu od proizvođača čokolade i koriste svoju kreativnost za izradu slatkiša, primjerice rade razne bombonijere, lađice od peperminta, pa čak i 3D objekte izrađenih pomoću prilagođenih kalupa.

Postoji čokolada ružičaste boje, dobiva se od rubin kakao zrna
Postoji čokolada ružičaste boje, dobiva se od rubin kakao zrna

4. Postotak na čokoladi označava koliko kakaa sadržava čokolada

U čokoladi veći postotak kakaa obično ukazuje na 'tamniju' vrstu čokolade. Sve ostalo u čokoladi su uglavnom sastojci poput šećera, mlijeka, aditiva poput sojinog lecitina (emulgator) i vanilije.

Kakao zrna se sastoje od kakaovog praha (koji pridonosi okusu i boji gotove čokolade) i kakao maslaca (masni dio zrna koji daje čokoladi glatku teksturu). Proizvođači obično u čokolade dodaju više kakao maslaca kako bi poboljšali okus i olakšali rad s čokoladom.

5. Najviše čokolade prodaje se za Božić, Uskrs i Valentinovo

U Americi se najviše čokolade prodaje za Valentinovo, prema podacima tvrtke za istraživanje tržišta. Blagdanski i sezonski čokoladni proizvodi čine čak 24 posto od ukupne prodaje.

6. Čokolada preuzima okus od okolnih stvari

Čokolada se ponaša kao spužva i upit će miris svega što se nalazi oko nje. Ako je stavite blizu bombona od peperminta, imat ćete čokoladu s pepermintom, a ako je stavite blizu sira, mirisat će po siru. Zato dobro paziti pored čega je ostavljate.

Ljubljenje sagorijeva kalorije, a umanjuje i alergijske reakcije
Ljubljenje sagorijeva kalorije, a umanjuje i alergijske reakcije

7. Čokolada se brzo otapa

Čokoladino talište je 30°C stupnjeva, i zato se ona otopi čim ju stavimo u usta ili držimo predugo u ruci. Ipak, tamnija čokolada će se malo sporije otopiti od mliječne pošto mliječna ima više raznih dodataka.

8. Snickers, Reese's slatkiš s kikiriki maslacem i Kit Kat su omiljeni slatkiši

Prema istraživanjima u Americi, Snickers, Reese's i Kit Kat omiljene su čokoladne slastice Amerikancima.

9. Bijela čokolada zapravo nije čokolada

Bijela čokolada se ne smatra pravom čokoladom jer ne sadrži kakao prah, već se radi samo od kakaova maslaca i ostalih dodataka poput šećera, mlijeka u prahu i vanilije.

10. Proces zgušnjavanja čokolade je bitan

Tijekom procesa učvršćivanja i zgušnjavanja čokolade, temperatura čokolade naglo je podignuta i spuštena kako bi se kristali u kakao maslacu poravnali na precizan način, što rezultira sjajem i čvrstim pucketanjem dobre čokolade.

Neadekvatno stvrdnuta čokolada ima mat izgled, meka je i lako se topi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru