Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Tamna vs. mliječna čokolada: Zašto je samo ova prva zdrava

Tamna vs. mliječna čokolada: Zašto je samo ova prva zdrava
1

Čokolada, 'prava' sa 70 i više posto kakaa, naziva se superhranom jer dokazano smanjuje upale, poboljšava pamćenje, djeluje na zdravlje i rad srca, te podiže raspoloženje

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Tri kućna sastojka zajedno čine moćan piling za lijepo lice

U čokoladi se uživa još od 1900. godine prije Krista kad se radio fermentirani napitak od biljke kakaovca, a ona se danas obrađuje gotovo pa isto kao prije 2300 godina. Nakon što se iz mahuna kakaa koje rastu na malim stablima sakupe sjemenke, one se fermentiraju, suše i prže, s čim nastaju zrna kakaa od kojih se onda mljevenjem dobije prah.

POGLEDAJTE VIDEO:

Što se više kakaovac obrađuje, to se više gube sve one karakteristike koje čokoladu čine zdravom. Mnoge prednosti čokolade naime dolaze od flavanola, fitonutrijenata iz kakaa koji djeluju i kao antioksidansi, a jako su gorkog okusa. No, u procesima fermentiranja, alkaliziranja i prženja - što se radi da se neutralizira gorčina - gube se i zdravi flavanoli. I upravo se zbog toga, piše msn, tamna čokolada smatra najzdravijom, posebno ona sa više od 35 posto kakaa. Usporedbe radi, mliječne čokolade obično sadrže manje od deset posto kakaa.

Najzdravija vrsta čokolade

Što je čokolada tamnija odnosno što je postotak kakaa u njoj viši, to je zdravija. Najtamnije vrste čokolade sadrže od 70 do 80 posto kakaa, neke i  100 posto, no loša je strana tih čokolada što su gorke, zbog čega se s dodavanjem mlijeka i šećera i počela raditi mliječna čokolada koja često sadrži više štetnih šećera i zasićenih masti nego zdravih flavanola.

U Francuskoj medicinarima iz zahvalnosti doniraju čokolade
U Francuskoj medicinarima iz zahvalnosti doniraju čokolade

Svima koji žele osjetiti dobrobiti čokolade stručnjaci preporučuju one sa 70 ili više posto kakaa, a takve čokolade uz flavanole obiluju i važnim minerala poput magnezija, cinka i željeza; koji između ostalog pomažu u održavanju zdravlja mozga u starijoj dobi.

Kako odabrati čokoladu

Nutricionisti savjetuju da na popisu sastojaka prvenstveno gleda udio kakaa koji je kod dobrih čokolada 70 i više posto, te da se traže čokolade sa niskim postotkom šećera i kratkim popisom dodanih sastojaka poput mlijeka, laktoze, praha sirutke, 'lažne' bjelančevine kazeina, maslaca i sl.

Otopite stvrdnutu glazuru od čokolade u samo par koraka
Otopite stvrdnutu glazuru od čokolade u samo par koraka

Također, većina tamnih čokolada sadrži i malo vanilije koja ublažava gorčinu, pa provjerite je li u čokoladu dodana prava vanilija, a ne neka sintetička inačica poput vanilina. Na žalost, brojni razvikani brendovi imaju više štetnih nego korisnih tvari, a neke od čokolada u kojima se pazi na odnos dobrih tvari su  se Go Raw, Alter Eco, Hu Kitchen i Theo.

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin:

Pokretanje videa...

00:34
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa