Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Tate, budite oprezni: Traume i prehrana prenose se na djecu

MIJENJA STANICE Otkriveno je da spermiji ipak prenose materijal koji mimo DNK utječe na stanice te je uloga očevih gena važna kao i ona majčinih te ima direktan utjecaj na razvoj djece

Foto: dreamstime
1 komentara

Uloga očevih gena prilikom začeća važna je kao i majčina. Njegova loša prehrana, životni stil i traume prenose se na djecu.  
Spermiji nose epigenetski materijal koji određuje kako će se stanice razviti, a studija Sveučilišta Santa Cruz pokazala je i kako ima direktan utjecaj na razvoj djece.

Foto: Dreamstime

Epigenetika se, naime, bavi nasljednim promjenama koje nisu uzrokovane promjenom u DNK nizu. Dosad se nije mislilo da spermiji nose taj epigenetski materijal jer ga je teško identificirati. Nekoliko dana prije ove studije objavljena je i jedna koja pokazuje da sinovi vojnika imaju veći rizik od prerane smrti ako su im očevi bili ratni zarobljenici izloženi brutalnim uvjetima.

Trauma ima dugotrajan utjecaj na mozak i mijenja stanice. Istraživanje na miševima je pokazalo da imaju iste strahove kao i njihovi roditelji pa i djedovi, čak i potaknute istim mirisima. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message