Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Zlatni čagljevi bi se trebali nastaniti po prvi put u Belgiji

Zlatni čagljevi bi se trebali nastaniti po prvi put u Belgiji

Nakon više od jednog stoljeća, Belgija je nedavno svjedočila povratku vuka i risa. Sada, na strepnju lokalnih poljoprivrednika, čini se da će Belgiju nastaniti i zlatni čagalj po prvi put

VIDEO

Ove pretpostavke su se počele propitivati nakon napada na ovce u Kranenburgu, njemačkoj općini u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, samo 40 kilometara od belgijske granice.

- U početku se mislilo da ih je ubio vuk, ali sada daljnja istraga pokazuje da je krivac muški zlatni čagalj -  rekao je Jan Loos iz organizacije za zaštitu životinja Welcome Wolf.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:40

Zlatni čagalj je zaštićena vrsta kao i vuk. Vjeruje se da glavni razlog njihovog sve većeg otvaranja leži u sve većem kretanju ljudi izvan sela u gradove, ostavljajući im prostor da napuštenu zemlju učine svojom.

- Uglavnom su usmjereni na male životinje, ali i na piliće ili ponekad čak na ovce. Za razliku od vuka, oni ne napadaju veće životinje, poput bolesnih ili oslabljenih krava - rekao je biolog Frederic Thoelen.

Posljednjih godina zabilježena je eksplozija zlatnih čagalja broja u sjevernoj Europi, a prema posljednjim službenim procjenama trenutno ih postoji oko 117.000 tisuća.

Dolaze s Bliskog istoka i južne Azije, ali naseljavaju i Tajland, Pakistan i Indiju, a stigli su i na južni rub srednje i istočne Europe. Njihova je populacija rasla, što se podudara sa smanjenjem broja sivih vukova u Europi u 19. stoljeću. Njih dvoje imaju tendenciju da izbjegavaju biti na istom teritoriju.

Bugarska sada ima najveći broj, ali značajan broj prisutan je i u Mađarskoj, Rumunjskoj, Ukrajini, Grčkoj, Sloveniji, Austriji, Italiji kao i kod nas, piše MSN.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme