Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Test stanica vrata maternice octom spasio bi tisuće života

Test stanica vrata maternice octom spasio bi tisuće života
1

U nerazvijenim zemljama ne postoji kultura redovitih ginekoloških testova, a PAPA test je preskup, zbog čega testiranje s octom može smanjiti smrtnost za 31 posto

VIDEO

U siromašnim državama diljem svijeta jeftini test premazivanja stanica grlića maternice octom moglo bi smanjiti broj umrlih žena od te bolesti za trećinu, pokazalo je istraživanje Tata bolnice u Indiji na 150 tisuća žena. U zemljama u razvoju rak maternice je vodeći uzročnik smrtnosti među ženama, a stručnjaci smatraju kako su rezultati studije zapanjujući, piše Daily Mail.

- Naizgled banalan test octom, koji je svugdje dostupan i jeftin, svake godine može spasiti desetke tisuća žena - rekao je dr. Ted Trimble iz američkog Instituta za rak koje je sponzoriralo istraživanje.

Papa brisevi i testiranja na prisutnost HPV virusa u razvijenim su zemljama najbolji način prevencije malignog raka maternice, no zdravstveni sustavi u siromašnim zemljama ne mogu financirati takve redovite preglede. Prednost pregleda stanica octom je u tome što su troškovi beznačajni, a lokalni djelatnici se mogu obučiti za testiranje u roku od dva tjedna i bez skupocjene laboratorijske opreme.

S malim se kistićem razrijeđeni ocat razmaže po unutrašnjosti cerviksa, a abnormalne ili pretkancerogene stanice tada nakratko promjene boju, objasnili su liječnici.

U Indiji nije rijetkost da žene koje su više puta rodile nikad nisu bile na ginekološkom pregledu, a u toj se zemlji svake godine dijagnosticira preko 140.000 novooboljelih. Problem je u tome što se rak najčešće uočava prekasno, pa su mogućnosti izlječenja vrlo male.

Još veći napredak u prevenciji raka grlića maternice očekuje se pilot-projektom cijepljenja protiv virusa HPV-a u Aziji i Africi. Taj će projekt obuhvatiti 30 milijuna djevojaka u više od 40 zemalja koje će biti cijepljene do 2020.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku