Obavijesti

Lifestyle

Komentari 308

Test WC papira: Najkraća rola ima 16, a najduža 26,5 metara

Test WC papira: Najkraća rola ima 16, a najduža 26,5 metara
1

Uzeli smo troslojne papire, a u svakom pakiranju bilo je deset rola. Na šest od njih pisalo je da imaju 200 listića, na dva da je 150 listića, a na četiri ne piše koliko listića imaju

VIDEO

Najdužu rolu WC papira ima K Classic, 26,55 metara, a najveće listiće Lovely, 13,8 centimetara. No, u roli Lovely papira je 150 listića, pa je njena dužina 20,54 metara. Rola Lovely papira malo je kraća, za 2,31 metar od role papira Natur, koja bi trebala imati 200 listića, a dugačka je 22,85 metara.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:55

Listiće duže od 13 centimetara imaju i WC papiri K Classic, Sanft & Sicher, Floralys te Soft Star, kojima na deklaraciji piše da imaju 200 listića. Jedino Lovely, od manjih rola, onih s do 150 listića, ima listiće duže od 13 centimetara. Listiće od oko 12 centimetara imaju Natur, Softy, Perfex, Violeta i Ola’la. Najmanje listiće imaju Harmony, 11,2, pa Paloma - 11,5 centimetara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pakete toaletnih papira za naše istraživanje kupili smo 20. lipnja u prodavaonicama trgovačkih lanaca u Zagrebu. Birali smo troslojne papire. U svim pakiranjima je deset rola. Tek proučavanjem deklaracija primijetili smo da na šest pakiranja piše da imaju 200 listića, a u šest ih ima manje. Samo na dva piše da imaju 150 listića, a na četiri pakiranja ne piše koliko ih je.

Na pakiranju Paloma toaletnog papira ne piše koliko rola ima listića nego da je dugačka 18 metara i da su listići dimenzije 12 puta 9,3 centimetra. Kad smo izmjerili rolu, pokazalo se da je duga 16,45 metara, a piše da dužina može varirati pet posto, znači ne bi trebala biti kraća od 17,1 metar. Listić smo i izmjerili. Imao je 11,5 centimetara i bio unutar limita, pet posto više ili manje, kako piše na deklaraciji.

Dužina role, ali ne i broj listića, navedena je i na papiru Harmony. Rola bi trebala bitiu dugačka16,5 metara, a stvarna dužina je 16,31. Umjesto broja listića, na deklaraciji piše da je masa role 84 grama. Kad smo je vagnuli, imala je 81,4 grama. Na pakiranjima Violeta i Ola’la toaletnog papira ne piše koliko je listića i kakvi su.

Na pakiranju papira Softy piše da ima 150 listića, kao i na papiru Lovely. Na njemu piše i da su dimenzije listića 14 puta 10 centimetara, što otprilike odgovara onome što smo i mi izmjerili. Velikim listićima hvale se i na deklaracijama Sanft & Sicher papira te Floralys. Obje deklarirane odgovaraju onome što smo i mi izmjerili.

Na toaletnim papirima Soft Star i Natur piše samo broj listića. Na pariranju Perfexa naveli su da su u njemu velike role s 200 listova te da rola ima 23,6 metara, no mi smo izmjerili metar manje. Na K Classic toaletnom papiru piše broj komada koji odgovara stvarnom, a točno su napisali i dužinu role te dimenzije pojedinog listića.

Iako je u šest rola trebalo biti po 200 listića, točno toliko ih je bilo samo kod K Classica. Kod Sanft &Sicher je bio jedan više, a kod Floralysa jedan manje. Kod Perfexa ih je u roli bilo čak 12 manje nego što piše na pakiranju. Točan broj listića je i u pakiranju Softy, gdje piše da ih ima 150, a samo jedan manje je u pakiranju Lovely. Na preostala četiri pakiranja ne možemo znati koliko bi listića trebalo biti u roli jer proizvođači to nisu napisali na deklaraciji.     

Već na prvi pogled, kad smo odmotali toaletni papir, bilo je vidljivo da se role jako razlikuju u dužini. Role toaletnog papira razmotali smo u garaži te ih izmjerili laserskim metrom. Izmjerili smo i veličinu listića te njihovu masu.

Pročitajte i Veliki test pelena: Otkrili smo koje su najbolje upijale vodu

Osim većeg listića, kod toaletnog papira još je važnija njegova gustoća i čvrstoća. Gušći i čvršći papir vjerojatno je i teži, pa smo papire i vagali. Rolu smo odlijepili te otrgnuli prvih desetak komada na kojima bi moglo biti ostataka ljepila koji bi nam mogli pokvariti računicu. Odbrojili smo deset papira i vagali ih na preciznoj vagi kakve se koriste za vaganje pošiljaka u pošti, a posudili smo je iz našeg otpremnog ureda. Budući da smo vagali deset listića, podijelili smo rezultat kako bismo dobili masu pojedinog listića, koja je u našoj tablici. Imali su između 0,5 i 0,67 grama, koliko je imao najveći - Lovely. Ti teži listići su i veći, ali i na dodir nekako čvršći, gušći, kompaktniji. Softy i Natur su manji i lakši, no na dodir su prosječni. Nekako najtanji i najmanji listići papira bili su oni u pakiranjima Harmony, Paloma te Ola’la.

Toaletni papir Ola’la proizvode u Hrvatskoj. I Violeta papir rade u Hrvatskoj, za razliku od njihovih pelena, koje rade u Grudama u BiH. Iz Bosne i Hercegovine su papiri Harmony i Softy, a radi ih ista tvornica. Ista tvornica u Sloveniji radi Paloma papir te Soft Star, robnu marku za Müller. Perfex rade u Srbiji, kao i Natur za Konzum. Iz Njemačke su Sanft&Sicher, robna marka dm-a, te Lidlov Floralys. Lovely za Interspar rade u Austriji, a K Classic u Slovačkoj. 

Veliko istraživanje: Skupo vs. jeftino - što je kvalitetnije?

Cijene pakiranja od 200 listića su oko 23 kune, a onih manjih jako variraju, između 13 i 21 kune. No kad smo 20. lipnja kupovali papir, na akciji su bili Violeta i Harmony, pa su te cijene u našoj tablici.     

Pročitajte i Veliki test pelena: Otkrili smo koje su najbolje upijale vodu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 308
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje