Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Ti maleni 'nestrpljivci'... Korak po korak do željenog cilja

Ti maleni 'nestrpljivci'... Korak po korak do željenog cilja
1

Ako dijete brzo gubi zanimanje za aktivnost kojom se bavi, ne inzistirajte u aktivnostima koje traže sjedenje na mjestu. Radite stanke i pomozite mu da ustraje

VIDEO

Nepročitane knjige, zadaće i sastavci koji su lijepo započeti, ali zbrzani prema kraju, nedovršene makete ili polovično pospremljena soba, samo su neki od znakova koji pokazuju da dijete nema strpljenja privesti aktivnosti kraju. Većina će roditelja “odvrtjeti film” unatrag i pokušati vidjeti je li dijete oduvijek bilo takvo ili su oni nečim skrivili takav razvoj. Nisu ih prekidali u aktivnostima, obavljali poslove umjesto njih niti su im pisali zadaće i lektire, pa opet se čini da nikako da sazriju.  Možda odgovor treba potražiti u osobnosti djeteta i njegovu temperamentu. 

- Temperament, kao naslijeđena karakteristika ponašanja, prilično je stabilan, a to znači da se ne mijenja značajno tijekom vremena. Važno je da roditelji prepoznaju da je riječ o odrednicama temperamenta i da od njega ne zahtijevaju nešto čemu dijete ne može zadovoljiti - kaže nam Kristina Bačkonja, diplomirana psihologinja i NLP trenerica, članica psihološkog tima Budi svoj, i dodaje: 

- Ako je vaše dijete nestrpljivo i brzo gubi interes za neku aktivnost, nemojte inzistirati da satima sjedi u miru i čita knjigu samo zato što je to ‘dobro za njega’. Mnogo je učinkovitije da mu, uz određene granice, pružite smjernice i potporu koja mu je potrebna kako bi napredovalo u skladu s vlastitim temperamentom.  

Odrednice dječjeg temperamenta su, među ostalim, i usmjerenost pozornosti i reakcija na ometanje, a naša sugovornica pojašnjava da usmjerenost pozornosti pokazuje hoće li se dijete nastaviti baviti nečime, pa čak i u situacijama kad je frustrirano zbog trenutačnog neuspjeha, ili će brzo izgubiti interes i prijeći na sljedeću aktivnost. 

- Dijete visoke usmjerenosti pozornosti može se satima zabavljati s jednom te istom aktivnošću, zanimaju ga detalji.  A reakcija na ometanje opisuje koliko dijete ometaju vanjski podražaji, hoće li prekinuti aktivnost ili će je nastaviti kao da se ništa nije dogodilo. Djetetu koje ima nisku reakciju na ometanje ometajući faktori neće predstavljati nikakav problem, dok će djetetu s visokom reakcijom na ometanje takav faktor značajno poremetiti tijek njegovih aktivnosti - kaže nam Kristina Bačkonja.  

Zamišljanje kako po obavljenoj aktivnosti dobiva nagradu, može pomoći u motiviranju djeteta  

Nažalost, ne postoji pravilo koje aktivnosti preporučiti djeci s kraćom usmjerenosti pažnje - to ovisi o dobi i preferencijama djeteta. U djece mlađe od šest godina riječi će imati malo učinka. Bob Lancer, poznati američki psihoterapeut, savjetuje da roditelji nestrpljivu djecu uče strpljenju tako da vrtlare zajedno s njima. Uključite, savjetuje, djecu u postupak sadnje sjemena u vrtu ili u lonac za cvijeće. Brinite se zajedno o njemu, zalijevajte ga i svaki dan pratite kako raste. Kako dijete uočava promjene, objasnite mu da tako i u životu treba proteći neko razdoblje da bi se pokazale promjene.  Većoj djeci pomozite da si organiziraju vrijeme i aktivnosti tako da uspiju dovršiti ono što moraju. Važno je samo da ne moraju aktivnost obavljati u kontinuitetu, nego da tijekom nje dijete radi male stanke. 

- Ako dijete nema motivacije niti dovršiti aktivnost koju bi moralo (na primjer, čitanje lektire), unatoč stankama koje radi, tada bi mogla pomoći vizualizacija cilja: što će se dogoditi kad dovrši to što mora napraviti - kaže psihologinja. Ako je riječ o čitanju lektire, pojašnjava, tada bi moglo pomoći zamišljanje kako zna odgovoriti na sva pitanja koja mu postavi profesorica. Može se poslije pročitane knjige nagraditi odlaskom u kino, a zamišljanje kako po završenoj aktivnosti to dobiva itekako mu može pomoći u motiviranju. 

Strpljivo dijete mogu odgojiti samo strpljivi roditelji

Učenje djeteta strpljenju zahtijeva i mnogo kontrole te strpljenja roditelja jer u prvih nekoliko godina djetetova života dijete najviše nauči oponašajući ljude u okruženju, posebno roditelje. Ljuteći se na dijete zato što “sve obavlja polovično” samo pogoršavate situaciju jer dijete postaje nemirnije i još se teže koncentrira. Izbjegavajte svakodnevne rutinske rečenice poput “požuri se”. One mu samo stvaraju dodatni pritisak bez ikakvog dobrog učinka.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje