Lifestyle

Komentari 174

Tko je bio sv. Stjepan i zašto je njegov dan državni blagdan?

Tko je bio sv. Stjepan  i zašto je njegov dan državni blagdan?

Blagdan sv. Stjepana državni je praznik u mnogim zemljama. On je prvi kršćanski mučenik i simbol malog čovjeka koji je umro za velike ideale i vjeru u Isusa Krista

Sveti Stjepan, dan u narodu poznati i kao Štefanje ili Stipanovo pada na dan nakon Božića, 26. prosinca. U našoj je zemlji taj dan državni blagdan kao i u nizu drugih država. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Sveti Stjepan je prvi kršćanski mučenik i zbog toga je njegov blagdan vrlo važan u kršćanskom svijetu. Bio je jedan od prvih đakona, pomoćnika apostolima, koji je naviještao evanđelje gdje god i kad god je mogao. Kao đakonu, zaduženja su mu bila i da nosi euharistiju bolesnima i utamničenima.

Jednog je dana predbacio starim Židovima što su progonili proroke i ubili Krista, a oni nisu mogli podnijeti da im netko čita bukvicu i poučava u onome u čemu su oni bili stručnjaci pa su ga radi toga osudili na bogohuljenje, izveli iz grada i kamenovali. Umro je od posljedica kamenovanja, a u trenucima smrti govorio je: "Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!", piše portal bitno.net. 

Sveti Stjepan se odrekao svog života i svega što je imao zbog Isusa jer je ono što Isusov put nudi njemu je bilo daleko fascinantnije i ljepše od svjetovnog života. 

Ovaj Prvomučenik i svetac tako nam pokazuje da postoje ljudi koji su spremni umrijeti za ideale i vrednote te da im je vrlina važnija od života. 

Na današnji dan se zapravo klanjamo i slavimo "malog" čovjeka koji je umro za velike ideale, za istinu Isusa Krista. 

Blagdan sv. Stjepana slavi se 26. prosinca od 380. godine. Smatra se najbližim Kristu, malom Isusu, a njegovim blagdanom se ističe i Isusova žrtva koju će kasnije podnijeti na Kalvariji za spas čovječanstva. 

Sveti Stjepan je zaštitnik đakona te simbol oprosta i borbe protiv nepravde. 

Na njegov blagdan je ujedno i imendan svim Stjepanima, Stipama, Šteficama, Štefanijama...

Najčitaniji članci