Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Tko pojede paket čipsa svaki dan, u godini je popio 5 l ulja

Tko pojede paket čipsa svaki dan, u godini je popio 5 l ulja
1

Zastrašujuća istina o čipsu: Povezuje se s pretilošću, visokim krvnim tlakom ali i s problemima u razvoju fetusa, hiperaktivnosti kod djece i većim rizikom od raka

VIDEO

Unatoč saznanjima o nezdravom djelovanju čipsa na organizam, trećina odraslih jede čips svakodnevno, dok dvije trećine djece uživaju u toj grickalici nekoliko puta na tjedan, pokazalo je istraživanje britanske tvrtke YouGov. Stručnjaci su ustanovili da je čips na dan jednak pet litara ulja u godini dana. Problem nije samo u masnoćama, već i u udjelu soli i šećera u popularnom čipsu, piše Daily Mail.

Autor knjige "Sol, šećer, masnoća: Kako su nas na to navukli prehrambeni divovi" Michael Moss tvrdi kako je čips dizajniran da bi bio ukusan, pa i ovisan.

Izrazito slan okus čipsa koji se osjeti već stavljanjem u usta te osjećaj sitosti od masnoća u njemu do mozga dolaze kroz živac trigeminus, a upravo takva kombinacija masnoća, soli i šećera čini trio za kojim naš mozak žudi.

- Kultura jedenja čipsa doprinijela je epidemiji hipertenzije, pretilosti i srčanih bolesti. Nije problem povremeno pojesti čips, no oni koji ga jedu svakodnevno trebaju se zapitati što time čine svom zdravlju - rekao je dr. Dariush Mozzaffarian sa Sveučilišta Harvard.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Objašnjava kako jedenje čipsa utječe na normalne razine inzuline i glukoze, pa se ubrzo nakon čipsa osjećamo još gladnije.

Rizici za nerođene bebe

Britanska istraživanja otkrivaju da trudnice koje jedu veće količine čipsa i drugih grickalica mogu štetiti zdravlju svog djeteta jednako kao i žene koje puše u trudnoći.

Posljedice na razvoj fetusa javljaju se zbog prisutnosti toksičnih kemikalija u čipsu, akrilamidu. On može utjecati na nižu porođajnu težinu, manji opseg glave te slabiji razvoj mozga kod bebe.

Čips je povezan i s ADHD-om

Jedenje čipsa utječe na područja mozga povezana sa spavanjem i odmorom, a ako se čips jede redovito, javljaju se simptomi "odvikavanja". Zbog njih dolazi do poremećaja u pažnji i koncentraciji, utvrdila je studija časopisa Plus One.

Također, postoje dokazi da čips sadrži kancerogene spojeve nastale prženjem u masnoći na visokim temperaturama, pa redovito jedenje povećava rizik od malignih oboljenja kod odraslih.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise
'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'
IMA ISKUSTVA

'Čuvam popis svih muškaraca s kojima sam spavala. To me naučilo važnu životnu lekciju'

Britanka Almara Abgarian naišla je na popis koji je neko vrijeme radila. Otkriva listu muškaraca s kojima je spavala te se sjeća raznih iskustava i prilika na raznim putovanjima