Obavijesti

Lifestyle

Komentari 41

Top 10 gastro oaza: Genijalni restorani u skrivenim uvalama

Top 10 gastro oaza: Genijalni restorani u skrivenim uvalama
13

Ponudu jela u uvalama karakteriziraju isključivo lokalne i svježe namirnice koje dolaze iz okolnog morskog arhipelaga, te domaća vina karakteristična za okolicu pojedine uvale

VIDEO

Bogati jadranski arhipelag prepun je skrivenih uvala u kojima možete pojesti svježu ribu, popiti dobro vino i odmoriti se od najezde turista.

Prekrasne ‘vale’ uglavnom se kriju na otocima, a do većine njih moguće je doći jedino morskim putevima. Zbog toga su postale omiljeno odredište za skipere, alii ostale moreplovce koji ih uspiju pronaći. Ponudu jela u uvalama karakteriziraju isključivo lokalne i svježe namirnice koje dolaze iz okolnog morskog arhipelaga, te domaća vina karakteristična za okolicu pojedine uvale. Ponuda u uvalama vrlo je raznolika. Posjetitelji se uglavnom mogu odmoriti u manjim obiteljskim restoranima, koje krasi bogata tradicija malih ribarskih kuća ili obnovljenih starih konoba. Ovi se restorani često nalaze u starim ribarskim selima s pitoresknom arhitekturom. Stoga i njeguju staru ribarsku tradiciju, te kod nabavki namirnica ovise o lokalnim ribarima iz malih mjesta. Bogatu ponudu hranu obilježava tradicionalna peka, a iskusni skiperi tvrde da je ona najukusnija baš u malim uvalama. Osim ribe, pod pekom se često sprema i janjetina koja se također nabavlja kod lokalnih stočara, a cijene hrane uglavnom su prihvatljive.     

Posljednjih su godina uvale postale izrazito zanimljive za gradnju luksuznih resorta s ponudom vrhunskih jela i pića.

Tako je ovog lipnja otvoren Moro Beach Stupe u korčulanskom arhipelagu. Otočić na kojem se prije nalazila samo stara konoba, danas nudi sigurni vez za plovila svih veličina, restoran, lounge kutak te vanjski šank. Objekt je u potpunosti samoodrživ, te sadrži pedeset i dva solarna panela.

Raj na pustom otočiću

Do Moro Beacha može se doći isključivo morskim putem, jer se otočić Vela Stupa na kojem je smješten, nalazi dvije nautičke milje južno od grada Korčule. Posjetitelji koji nemaju vlastito plovilo do resorta mogu doći taxi gliserima s riva u Korčuli i Orebiću, a objekt ima i vlastiti gliser koji po dogovoru prevozi grupe. Moro Beach nudi i vrhunsku ponudu jela za koju su zaslužni renomirani chefovi Igor Gudac i Matija Kruhonja. Sve su namirnice sezonske i lokalne, stoga se i jelovnik mijenja iz dana u dan, ovisno o dostupnosti namirnica.

Lokalni proizvodi

Na otoku se svakodnevno proizvode kruh, tjestenina, croissanti, domaći sladoled i sol, a imaju i mali vrt s mediteranskim začinskim biljem i rajčicama. Cijene jela kreću se od 70 do 250 kuna. Vlasnici su posebnu pažnju posvetili vinskoj listi zbog veza s Korčulom i Pelješcem te vinogradarske tradicije ovog kraja, a znalci kažu da je vinska karta Moro Beacha među najboljima u na obali.
Bogatom ponudom vrhunskih jela također se ističe Laganini Lounge bar & Fish house u uvali Palmižana na Paklenim otocima. Ovo je jedan od najekskluzivnijih ribljih restorana na Jadranu, a otvoren je već pedeset godina. Ribu nabavljaju isključivo iz okolnog arhipelaga između Visa i Lastova, a za vrhunska jela zaslužan je chef Hrvoje Zirojević. Jedan od glavnih specijaliteta restorana je ‘morski pjat’ na kojem se između ostaloga nalaze sirovi škampi uvaljani u pepeo od crnih maslina s pulpom hvarske gorke naranče, žele od brudeta s čipsom od kamenice te ikra od ježa.

Vrhunska ponuda jela

Zirojević je također ponosan na svoje tripice od grdobine s ječmom te dimljeni rižot s karameliziranim sladoledom od sira. Sva jela na jelovniku njegove su autorske kreacije u kojima je nastojao napraviti moderan obrat tradicionalnih mediteranskih jela. Cijene restorana prate i ponudu, pa tako morski pjat možete pojesti za 179 kuna, tripice od grdobine za 147, a dimljeni rižot sa sladoledom od sira za 172 kune. Do Laganini Lounge bar & Fish house posjetitelji također mogu doći samo brodom koji vozi iz grada Hvara.     

Plavo-bijeli dragulj sakrio se na pustom otoku kod Korčule     

Moro Beach otvoren je ovog ljeta, a svoje goste dočekao je prvog vikenda u lipnju. Od tada radi svakodnevno od 7 ujutro do 2 poslije ponoći. Resort je nastao preuređenjem stare konobe koja je ujedno i jedina građevina na malom otočiću. Do Moro Beacha može se doći jedino brodom, a do njega voze i taxi gliseri s Korčule i Orebića te njihov vlastiti gliser.     

Uvala u kojoj je ručala i predsjednica Kolinda     

Restoran Masarine na otočiću Premuda nalazi se u ribarskoj kući, u kojoj je 1903. godine otvorena treća ribarska zadruga na Jadranu. Ovdje možete pojesti ribu pod pekom koja je specijalitet kuće, a koštat će vas 450 kuna po kilogramu. Masarine se mogu pohvaliti da su prošle godine ugostili predsjednicu.     

Obiteljski restoran s dugom tradicijom na Istu 

Restoran Katy na otoku Istu već je dugi niz godina u istoj obitelji. Vlasnicu Katu Babajko kuhanju je podučio njen otac, a ona je znanje prenijela na zeta koji je trenutni šef kuhinje, te na svoju kćer. Katy je isključivo riblji restoran u kojem možete probati brudet od škarpine ili pržene škampe za 100 kn.     

Najbolje mjesto za probati lokalnu kuhinju Lastova     

U uvali ‘Skrivena luka’ na otoku Lastovu, 1995. godine otvoren je restoran Porto Rosso. Svojim gostima, osim prekrasnog ambijenta, pruža bogatu ponudu ribe, mesa i vina. Ovdje možete probati pržene lignje ili crni rižoto po cijeni od 80 kuna, ili grilanog jastoga za 800 kuna po kilogramu.     

Opušten i bajkovit lounge bar

Laganini Lounge bar & Fish house se, osim restorana, sastoji i od velikog bara uz samu plažu, a ekipa iz bara kaže da je to najopušteniji bar na Jadranu. Bar se nalazi na maslinovim platformama, a izgledom podsjeća na bajkovitu šumicu. Na tom su mjestu šezdesetih godina 20. stoljeća sadašnji vlasnici imali malu krčmu i pension.     

Robinzonski turizam na otoku Kaprije     

Restoran Kunjka u uvali Medoš na otoku Kapriji otvoren je prije sedam godina, a do tada nitko nije kročio u uvalu otprilike sto godina. Tamo su stajale samo dvije male ribarske kućice, a vlasnike je privukla upravo ta mogućnost robinzonskog turizma. U Kunjki možete probati frišku ribu, a za onu najskuplju izdvojit ćete oko 480 kuna po kilogramu.     

Iz vode na ručak, ili vodenu ljuljačku 

Moro Beach osim bogate ponude hrane i pića, nudi i razne druge zanimljive sadržaje. Ako ogladnite usred kupanja, možete jednostavno sjesti za jedan od stolova u plićaku te naručiti ručak. Moro Beach također ima i atraktivnu vodenu ljuljačku s koje je užitak skakanja u vodu još veći.     

Restoran u ribarskoj kući na Hvaru     

Stara ribarska kuća u uvali Pribinja na Hvaru prije godinu dana prenamijenjena je u restoran Arsenol. Tamo možete popiti dobra vina s Lastova te pojesti neki od ribljih specijaliteta poput gregade. Za kilu dobre ribe izdvojit ćete oko 400 kuna, a osim ribe rade i mesne peke. Također imaju i svoje bove za jedrilice s kojih najčešće stižu gosti.     

Prisna obiteljska konoba na Mljetu     

Konoba Antika obiteljski je restoran kojeg vode Petra Pivac Nodilo, i njen muž Andrijano Nodilo, ujedno i šef kuhinje. Gosti restorana odmah će osjetiti prisnu obiteljsku atmosferu, a skiperi se uvijek vraćaju na peku za koju tvrde da je najbolja u okolici.     

Domaće vino i svježa riba s Lastova

Restoran Santor mali je obiteljski objekt na otoku Lastovu koji prima najviše trideset gostiju kako bi se svakom mogli u potpunosti posvetiti. Osim dobre hrane, tamo možete probati njihovo domaće vino nazvano ‘Lastovski plavac’.     

Domaća otočka janjetina s Molata     

Restoran Janko otvoren je od 1987. a svojim gostima, osim svježe ribe, nudi i domaću janjetinu s otoka koja se pod pekom može pojesti za 150 kuna. Vlasnik Danko Kačanić u slobodno se vrijeme bavi i kiparstvom te je sam ukrasio ambijent objekta.     

Meso s gradela od stare vinove loze     

U prekrasnoj uvali Stončica na Visu nalazi se restoran Stončica koji vodi obitelj Linčir. Ovdje, uz svježu divlju ribu, možete probati i mesne specijalitete na gradelama ispod kojih pucketa stara vinova loza koja je specifična za otok Vis.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith