Lifestyle

Komentari 0

Top 10 mitova o retinoidima: Povećavaju rizik od opeklina

Top 10 mitova o retinoidima: Povećavaju rizik od opeklina

Retinodi ne povećavaju rizik od opeklina od sunca, ali najbolje ih je nanositi navečer zato što sunčeve zrake utječu na njihovu strukturu i umanjuju njihovo djelovanje

Iako ih se često miješa, retinoična kiselina i retinol nisu isto. I jedno i drugo su derivati vitamina A, ali retinoična kiselina je puno agresivnija od retinola. Ona djeluje brže nego retinol i najčešće se koristi u kremama koji se mogu dobiti samo na recept, dok je retinol dio uobičajene komercijalne kozmetike, piše Allure

Mit: Retinoidi uklanjaju mrtve stanice kože

Uvriježeno je mišljenje da retinoidi, sintetski derivati vitamina A u koje spadaju retinol, retinoična kiselina i retinol propionat, uklanjaju mrtve stanice kože, no to je samo mit, tvrdi Dana Sachs, dermatologinja s američkog Sveučilišta Michigan. Njihovo je djelovanje puno dublje, oni utječu na gene i potiču proizvodnju kolagena koji koži daje čvrstoću. Također, zaglađuju bore i ujednačuju pigmentaciju, a crvenilo s kojim se povezuju najčešće je znak iritacije, a ne pilinga. 

Mit: Retinoide treba izbjegavati po danu zato što uzrokuju opekline od sunca

Kreme s retinoidima ne povećavaju opasnost od opeklina, što su potvrdila i klinička ispitivanja. One ne umanjuju količinu UV zraka koju koža može podnijeti prije nego pocrveni. Međutim, preporučuje ih se nanositi navečer zato što sunčeve zrake utječu na njihovu strukturu i smanjuju njihovo djelovanje. 

Mit: Retinoidi se nanose isključivo na suhu kožu

Retinoide ne treba nanositi direktno na suhu kožu zato što ne postoje dokazi da mokro ili suho lice bolje upija kreme i povećava djelovanje retinoida. Njihovo djelovanje ovisi samo o koži i receptorima za retinoide, napomenula je Sachs. 

Mit: Retinoidi počinju djelovati za četiri do šest tjedana

Kreme s retinoidima ne mogu djelovati toliko brzo, pa očekivane rezultate treba pomnožiti s tri. Prvi rezultati bit će vidljivi nakon 12 tjedana korištenja, a ne nakon četiri do šest. To je optimalno vrijeme da retinoična kiselina počne djelovati, pa je s kremama najbolje ustrajati, savjetuje dermatolog Gary Fisher s američkog Sveučilišta Michigan.

Mit: Blaže kreme su jednako učinkovite kao i one agresivnije

Blaže kreme nisu učinkovite kao agresivnije, ali su dobar početak za sve one s osjetljivom kožom. Kreme za osjetljivu kožu najčešće sadrže nisku koncentraciju aktivnih sastojaka i odlična su baza, pa nakon što se koža na njih privikne možete postupno uvesti agresivnije kreme. 

Mit: Pojavili li se crvenilo, izbjegavajte retinoide

Crvenilo nakon prvog korištenja krema na bazi retinoida sasvim je uobičajeno. Stanice kože se nakon dva do tri tjedna prilagode i prihvaćaju retinoide, no ako se iritacija oduži, najbolje je isprobati nježnije formule. 

Mit: Promjena klime utječe na retinoide

Koža neće pocrvenjeti nakon promjene klime zato što već ima podlogu i toleranciju na retinoide. Kreme s retinoidima u toplijim krajevima pozitivno djeluju na kožu, potiču proizvodnju kolega i sprječavaju rast kolagenaze, enzima koji uništava molekule kolagena. 

No za boravak u hladnijim krajevima preporučuju se hidratantne kreme koje treba nanijeti nakon retinoida. One će spriječiti isušivanje kože i iritaciju.

Mit: Područje oko očiju je preosjetljivo za retinoide

Kreme na bazi retinoida najbolje je nanositi na područje oko očiju zato što je koža tamo najtanja i najlakše puca. istraživanja su pokazala da ljudi koji ih koriste na području oko očiju imaju najbolje rezultate. 

Mit: Sve dobrobiti retinoida izblijede za šest mjeseci

Da je djelovanje retinoida kratkoročno, samo je jedan u nizu mitova. Rezultati su vidljivi i do godinu dana, a poslije toga kožu samo treba priviknuti na jače formule. Tako će mlađe i ljepše izgledati dulje vremena. 

Najčitaniji članci