Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Top 10 mitova o retinoidima: Povećavaju rizik od opeklina

Top 10 mitova o retinoidima: Povećavaju rizik od opeklina
1

Retinodi ne povećavaju rizik od opeklina od sunca, ali najbolje ih je nanositi navečer zato što sunčeve zrake utječu na njihovu strukturu i umanjuju njihovo djelovanje

VIDEO

Iako ih se često miješa, retinoična kiselina i retinol nisu isto. I jedno i drugo su derivati vitamina A, ali retinoična kiselina je puno agresivnija od retinola. Ona djeluje brže nego retinol i najčešće se koristi u kremama koji se mogu dobiti samo na recept, dok je retinol dio uobičajene komercijalne kozmetike, piše Allure

Mit: Retinoidi uklanjaju mrtve stanice kože

Uvriježeno je mišljenje da retinoidi, sintetski derivati vitamina A u koje spadaju retinol, retinoična kiselina i retinol propionat, uklanjaju mrtve stanice kože, no to je samo mit, tvrdi Dana Sachs, dermatologinja s američkog Sveučilišta Michigan. Njihovo je djelovanje puno dublje, oni utječu na gene i potiču proizvodnju kolagena koji koži daje čvrstoću. Također, zaglađuju bore i ujednačuju pigmentaciju, a crvenilo s kojim se povezuju najčešće je znak iritacije, a ne pilinga. 

Mit: Retinoide treba izbjegavati po danu zato što uzrokuju opekline od sunca

Kreme s retinoidima ne povećavaju opasnost od opeklina, što su potvrdila i klinička ispitivanja. One ne umanjuju količinu UV zraka koju koža može podnijeti prije nego pocrveni. Međutim, preporučuje ih se nanositi navečer zato što sunčeve zrake utječu na njihovu strukturu i smanjuju njihovo djelovanje. 

Mit: Retinoidi se nanose isključivo na suhu kožu

Retinoide ne treba nanositi direktno na suhu kožu zato što ne postoje dokazi da mokro ili suho lice bolje upija kreme i povećava djelovanje retinoida. Njihovo djelovanje ovisi samo o koži i receptorima za retinoide, napomenula je Sachs. 

Mit: Retinoidi počinju djelovati za četiri do šest tjedana

Kreme s retinoidima ne mogu djelovati toliko brzo, pa očekivane rezultate treba pomnožiti s tri. Prvi rezultati bit će vidljivi nakon 12 tjedana korištenja, a ne nakon četiri do šest. To je optimalno vrijeme da retinoična kiselina počne djelovati, pa je s kremama najbolje ustrajati, savjetuje dermatolog Gary Fisher s američkog Sveučilišta Michigan.

Mit: Blaže kreme su jednako učinkovite kao i one agresivnije

Blaže kreme nisu učinkovite kao agresivnije, ali su dobar početak za sve one s osjetljivom kožom. Kreme za osjetljivu kožu najčešće sadrže nisku koncentraciju aktivnih sastojaka i odlična su baza, pa nakon što se koža na njih privikne možete postupno uvesti agresivnije kreme. 

Mit: Pojavili li se crvenilo, izbjegavajte retinoide

Crvenilo nakon prvog korištenja krema na bazi retinoida sasvim je uobičajeno. Stanice kože se nakon dva do tri tjedna prilagode i prihvaćaju retinoide, no ako se iritacija oduži, najbolje je isprobati nježnije formule. 

Mit: Promjena klime utječe na retinoide

Koža neće pocrvenjeti nakon promjene klime zato što već ima podlogu i toleranciju na retinoide. Kreme s retinoidima u toplijim krajevima pozitivno djeluju na kožu, potiču proizvodnju kolega i sprječavaju rast kolagenaze, enzima koji uništava molekule kolagena. 

No za boravak u hladnijim krajevima preporučuju se hidratantne kreme koje treba nanijeti nakon retinoida. One će spriječiti isušivanje kože i iritaciju.

Mit: Područje oko očiju je preosjetljivo za retinoide

Kreme na bazi retinoida najbolje je nanositi na područje oko očiju zato što je koža tamo najtanja i najlakše puca. istraživanja su pokazala da ljudi koji ih koriste na području oko očiju imaju najbolje rezultate. 

Mit: Sve dobrobiti retinoida izblijede za šest mjeseci

Da je djelovanje retinoida kratkoročno, samo je jedan u nizu mitova. Rezultati su vidljivi i do godinu dana, a poslije toga kožu samo treba priviknuti na jače formule. Tako će mlađe i ljepše izgledati dulje vremena. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'
BURNA RASPRAVA

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'

Muškarac je izazvao burnu raspravu nakon što je priznao da je radi nedostatka intimnosti sa suprugom odlučio potražiti nešto 'sa strane'. Kaže da mu je brak 'neodrživ', ali ne želi razvod
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje