Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Top 10 strahova u trudnoći: Strah od pobačaja, poroda...

Top 10 strahova u trudnoći: Strah od pobačaja, poroda...
4

Strahovi u trudnoći su normalni, ali treba razmisliti koji su realni. Panike se treba čuvati jer u sebi nosi i osjećaj bespomoćnosti, objašnjava psihologinja Lana Žigić

VIDEO

Čak i ako inače niste strašljiva osoba, majčinstvo će vam u život gotovo sigurno donijeti različite brige i strahove, a sve počinje već u trudnoći. Prvo tromjesečje obilježeno je najčešće strahom hoće li se trudnoća zadržati. 

- Taj strah ne čudi s obzirom na to da je u prvim tjednima mogućnost pobačaja visoka. Međutim, većina spontanih pobačaja ostaje neobjašnjena te je vrlo malo toga što žena može učiniti da to spriječi. Briga i strah ne mogu ništa promijeniti jer je u ovom stadiju sve u rukama prirode. Nakon 12. tjedna mogućnost pobačaja je mala pa, osim u slučaju visokorizične trudnoće, žene mogu odahnuti - kaže Petra Brzović iz Hrvatske udruge Doula. 

Svaka sedma žena pati od tokofobije, patološkog straha ili fobije od poroda

S početkom drugog tromjesečja počinju i drugi strahovi. Među njima su briga hoće li beba biti zdrava, jeste li vi ili vaš partner spremni za odgovornost i način života koje sa sobom nosi roditeljstvo te financijske brige oko skrbi za bebu. A kako se približava termin poroda, obično raste i strah. O tome pišu i buduće mame na forumu portala Klokanica.hr. 

“Meni je zlo od same pomisli na porod, bol, epiduralnu, epiziotomiju, a najviše od svega brinem se hoće li sve dobro proći. Trenutačno sam u šestome mjesecu trudnoće i, kako se bliži vrijeme termina, sve me više hvata panika”, napisala je jedna trudnica. Psihologinja Lana Žigić objašnjava da su strahovi u trudnoći normalni i dok to ne ometa svakodnevno funkcioniranje, ne treba stvarati dodatnu zabrinutost. 

- Bitno je biti svjestan svojih misli, osvijestiti radi čega ste zabrinuti i razmisliti koliko su realni ti strahovi - kaže psihologinja te objašnjava kako se strah i panika javljaju u situacijama koje žene procjenjuju kao opasne i prijeteće, s time da je panika intenzivniji osjećaj od straha i sadrži još jedan dodatan osjećaj - osjećaj bespomoćnosti. Mame na forumu Klokanice pišu kako su paniku prije poroda pokušale riješiti dobrom pripremom, odnosno pohađanjem trudničkog tečaja, a prisustvo partnera na porodu, prema njihovim iskustvima, može umiriti buduću mamu. 

- Nekim ženama partner na porodu može pomoći, dok nekima to može predstavljati dodatan izvor stresa - kaže psihologinja te dodaje kako je porod individualan događaj i da ga svaka žena doživljava na svoj način.

Vizualizacija poroda

Ono što možete učiniti, savjetuje Petra Brzović, je da svakodnevno zamišljate svoj idealan porod – od trenutka kad počnu trudovi. Imajte na umu da ženino tijelo kad rađa proizvodi koktel hormona koji pomažu u prirodnom procesu poroda, otvaranja i ublažavanja boli. Vizualizirajte da od trenutka kad dođete u rodilište za vas skrbe krasni liječnici i primalje, da ste i vi i vaša beba sigurni. Ako imate mogućnost, prijavite se na trudnički tečaj u rodilištu u kojem želite roditi kako biste vidjeli rađaonicu. To će vam pomoći da lakše vizualizirate porod.

10 najčešćih strahova u trudnoći

  • 1. Strah od pobačaja
  • 2. Strah od debljanja
  • 3. Strah za bebino zdravlje
  • 4. Sumnja u roditeljske sposobnosti
  • 5. Strah od trudova i poroda 
  • 6. Strah da ćemo naškoditi djetetu
  • 7. Strah da nećemo uspjeti smršavjeti nakon poroda
  • 8. Strah od carskog reza
  • 9. Strah od stresa
  • 10. Strah od seksa u trudnoći

Diše li, hoće li mi ispasti iz ruku, jesu li bočice sterilizirane, ako nestane...

Kako će proći porod, hoću li se znati brinuti za bebu, hoće li me njezin plač probuditi..., neki su od strahova budućih majki, a nakon poroda na red dolazi pretjerana briga o čistoći, provjeravanje diše li beba, nesigurnost u vlastite majčinske sposobnosti... 

“Strah me je spavati s bebom - bojim se da bih joj nešto napravila u snu. Neke prijateljice su mi rekle da ionako neću spavati, ali ne znam kako bih mogla funkcionirati ako ne bih uopće spavala! Drugi strah mi je da ću doista utonuti u san i da se neću moći probuditi kad me beba bude trebala”, napisala je na forumu Klokanice jedna buduća mama. 

“Ja sam se s prvom bebom bojala da ne diše noću, a s ovom da mi ne ispadne iz ruku, iako mi veća nikad nije pala i ne znam otkud mi to”, povjerila se druga mama na forumu. 

Jedna je mama priznala da ponekad ustaje noću kako bi provjerila diše li njezina beba normalno u snu. To je jedan od češćih strahova novih roditelja, zabilježen i u istraživanju Sveučilišta Northwestern, koje je pokazalo da žene koje su nedavno rodile imaju veći rizik od nastanka simptoma opsesivno-kompulzivnog poremećaja, nego što to imaju drugi ljudi. Prema rezultatima tog istraživanja, nove majke često pretjerano brinu o prljavštini i bakterijama, boje se da će nenamjerno povrijediti bebu, kompulzivno provjeravaju jesu li možda negdje pogriješile, radi li baby alarm, je li bebin krevetić pravilno pričvršćen i jesu li bočice pravilno sterilizirane.

Neke mame se boje da će ozlijediti bebu, iako to ne žele, a to može biti emocionalno iznimno teško. Mame koje inače funkcioniraju normalno može utješiti činjenica da su opsesivno-kompulzivni simptomi česti i kod drugih majki te da su privremeni. Čak i iskusnije mame, koje su sve ovo već prošle, imaju brige kad čekaju prinovu. Na forumu Klokanice nekoliko ih piše o strahu kako će starije dijete prihvatiti bebu, ali i hoće li one moći brinuti se o više djece odjednom.

Svoje strahove otkrivaju poznate Hrvatice

Sandra Bagarić, operetna pjevačica

Puno sam se straha nauživala, od toga da mi dijete ne nestane, da se ne udavi kokicama, da mu netko ne naudi..., ali ih nekako uspijevam racionalizirati i pospremiti u ladice. Moji strahovi su isti kao strahovi drugih majki. Danas majke strahuju i kad im dijete ode na igralište.

Daria Lorenci Flatz, glumica

Najvažnije mi je da su zdravi, nad tim najviše strepim i trudim se da ih podignem na noge. Najteže je gledati dijete kad je bolesno, a sve drugo će doći. Najgore s prvim djetetom je da nemaš povjerenja u sebe, nesiguran si, a samo treba vjerovati u sebe. Kad prvi put imaš dijete, misliš da će to stvarno trajati beskonačno, da to nikad neće proći – ta neispavanost, umor... Svaka mlada mama mora znati da će sve to proći.

Ines Bojanić, glumica

Strahovi su prisutni svaki dan te postoje u manjim i većim količinama. Ne mogu izdvojiti nijedan koji me se jako dojmio. Obično se pojačavaju pri bolestima ili nekakvom padu.

Marijana Mikulić, glumica

Svi nekako najviše strahujemo za dječje zdravlje. Ja sam sretna što imam dvoje zdrave djece. Čovjek se općenito boji stvari nad kojima nema kontrolu, nečega što ne može sam riješiti, a bolest je jedna od takvih stvari. Možeš je jedino djetetu olakšati.

Postanite dio zajednice roditelja na portalu Klokanica.hr

Dragi roditelji, posjetite www.klokanica.hr i podijelite svoja iskustva! 

Povezivanje s prijateljima i ljudima sličnog interesa, dijeljenje iskustava i praktičnih savjeta, razumijevanje nekoga tko se nalazi u sličnoj situaciji, potpora i sadržaj prilagođen potrebama korisnika glavne su prednosti zajednice na portalu Klokanica.hr. Bez obzira na to planirate li dijete, očekujete li ga ili je vaše dijete već školarac, ovdje ćete naći odgovore na pitanja koja vas zanimaju i potporu ostalih članova! Postanite dio društvene mreže stvorene po mjeri roditelja!  Klokanica.hr – obitelj na prvome mjestu!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa