Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Torba za rodilište: Popis svih stvari koje će vam tamo trebati

Torba za rodilište: Popis svih stvari koje će vam tamo trebati
1

Torbu pripremite četiri tjedna prije termina, u rodilište ne treba nositi vjenčani prsten i drugi nakit, a korisno je skinuti lak s noktiju. Raspitajte se kakva pravila vrijede u bolnici

VIDEO

Kako se približava termin porođaja, sigurno će rasti vaše uzbuđenje, ali i neizvjesnost zbog toga što vas sve čeka. Iako će vam odabir stvari za bebu biti zabavniji, jednako je važno pripremiti stvari koje će vama trebati u rodilištu. Time ćete izbjeći nepotreban dodatni stres i osjećati se bolje u uzbudljivim, ali ponekad i napornim prvim danima nakon porođaja.

Najmanje četiri tjedna prije termina pripremite torbu kako biste bili sigurni da će vam u bolnici biti pri ruci sve što vam zatreba. Razmislite koje stvari će vam trebati čim vas iz rađaonice premjeste u sobu (poput uložaka i jednokratnih gaćica) i stavite ih na vrh torbe. Može se dogoditi da nakon porođaja ne budete u stanju sami izvaditi što vam treba, pa će vam zatrebati pomoć medicinske sestre ili cimerice. Prije nego što krenete u bolnicu, dobro se raspitajte kakva pravila vrijede u bolnici koju ste odabrali.

Naime, u nekim bolnicama dopustit će vam da u rađaonicu ponesete bočicu vode ili mp3 za slušanje glazbe, dok je u nekima to zabranjeno. U nekim bolnicama inzistirat će da nosite njihove spavaćice, a u nekima ćete moći nositi svoje.

Prije polaska u rodilište skinite lak s noktiju jer je boja noktiju anesteziologu jedan od indikatora je li s vama sve u redu. Nemojte u bolnicu nositi nakit jer se u slučaju operacije on mora skinuti i pohraniti, a sigurno ne želite da u rodilištu ostanete bez vjenčanog prstena. U rodilište morate ponijeti i neke stvari za vašu bebu. To su jednokratne pelene, krema za guzu, vlažne maramice ili vatice za pranje guze.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Fotolia

Ako ga nemate u mobitelu, svakako si ponesite fotoaparat za prve fotografije vašeg čeda. Za izlazak iz rodilišta neka vam suprug ili rodbina donesu odjeću za bebu (bodi, pamučno odijelce i pamučnu kapicu), dekicu i autosjedalicu (idealno bi bilo odmah donijeti sjedalicu “jaje”, u kojoj je beba najsigurnija), te vašu odjeću za povratak kući.

Svakako uzmite što udobniju odjeću koju ćete jednostavno odjenuti te slobodno ponesite i laganu šminku. U većini hrvatskih bolnica, nakon pregleda ginekologa i pedijatra, čekate otpusno pismo za puštanje iz bolnice, na kojem su svi podaci o porođaju, djetetu i vama. Kako tko dolazi, daje sestrama odjeću za bebu. Dobro je donijeti odmah autosjedalicu, kako biste u njoj iznijeli svoju bebu.

Popis za torbu za rodilište:

  • dokumenti (zdravstvena iskaznica, trudnička knjižica, svi nalazi koje ste dobili tijekom trudnoće)
  • toaletni papir
  • papirnate maramice
  • rola papirnatih ručnika
  • vlažne maramice
  • mali i veliki ručnik
  • krema za ruke (u rodilištu ćete često dezinficirati ruke, pa će vam se vjerojatno isušiti)
  • 3-4 paketa uložaka (najbolji su oni od vate prekriveni mrežicom, koji neće iritirati osjetljivo područje nakon porođaja). Možete kupiti i jedno veliko pakiranje od 30 komada.
  • 2 paketa jednokratnih gaćica (prozračne, mrežaste bez grubih rubova).
  • jastučići i grudnjak za dojenje. Možete nositi i lagano topove umjesto grudnjaka za dojenje ako vam je lakše u njima
  • izdajalica (možete je nositi i ne morate, uvijek vam je netko može donijeti od ukućana ako zatreba)
  • krema za grudi ako budete imali poteškoća s dojenjem (ragade, bolne bradavice)
  • papuče i natikače za tuširanje. Od papuča su idealne stare japanke koje ćete baciti po izlasku iz rodilišta kako ne bi kući nosili bakterije s poda bolnice
  • kućni ogrtač
  • 2-3 spavaćice. Računajte da ćete onu spavaćicu u kojoj budete rađali vjerojatno baciti jer je nema smisla prati.
  • plastična čaša za vodu
  • mobitel i punjač
  • plastične vrećice
  • krekeri, keksi, energetske pločice
  • higijenske potrepštine (četkica i pasta za zube, šampon, sapun za ruke, škarice za nokte...)
  • pelene za bebu, vlažne maramice, blazinice za bebu. U nekim bolnicama po porodu svaka beba dobije svoj paket pelena i vlažnih maramica. Raspitajte se kakva su pravila u bolnici u kojoj ćete ići roditi.
  • potvrda da je muž pohađao trudnički tečaj. U Zagrebu jedino u Petrovoj bolnici traže od pratnje potvrdu da su bili na tečaju. Ako je ne ponesete, neće moći biti prisutan na porodu. U ostalim bolnicama to ne traže i nije nužno. Provjerite kakva su pravila u vašoj bolnici.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara