Lifestyle

Komentari 1

Treba ograničiti unos joda, jer i manjak i nedostatak štete tijelu

Treba ograničiti unos joda, jer i manjak i nedostatak štete tijelu

Iako su američke smjernice ukupnog unosa 1100 mikrograma joda na dan, kineska studija je pokazala da sve više od 800 mikrograma na dan prouzročuje hipotireozu

Nedostatak joda tijekom razvoja fetusa i ranog djetinjstva vodeći je uzrok oštećenja mozga u većem dijelu svijeta, no postoje sumnje i da previše joda nije dobro, pokazalo je kinesko istraživanje Sveučilišta Tianjin. Na relativno višim dozama od 400 mikrograma joda na dan ispitanici su počeli razvijati subkliničku hipotireozu. Iako nisu razvili simptome smanjenog rada štitnjače, poremetili su se hormoni u krvi, koje inače regulira ta žlijezda. Dobrovoljci su svakodnevno uzimali 800 mikrograma joda, što prehranom, što u dodacima. Jod se kao mineral nalazi u soli, a  najčešće se upravo soljenjem hrane unosi u organizam.

Rezultati ove studije daju preporuku ograničenog unosa joda s najviše 800 mikrograma na dan, dok su američke preporuke 1100 mikrograma joda na dan za odrasle. Američko Udruženje za bolesti štitnjače trudnicama savjetuje uzimanje dodatnih 220 mikrograma joda na dan uz normalnu prehranu te 290 mikrograma na dan ženama koje doje.

- Problem nedostatka joda još je uvijek veći nego problem njegova viška. Treba pripaziti na to koliko unosimo joda i da ta količina bude u preporučenim jedinicama - rekla je dr. Elizabeth Pearce sa Sveučilišta Boston za Fox News.

Najčitaniji članci