Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Tridesete i četrdesete 'vole' zdrave međobroke

Tridesete i četrdesete 'vole' zdrave međobroke
3

Svaka životna dob nosi svoje promjene u organizmu. Stoga je, kako bi figura ostala vitka, prehranu potrebno prilagoditi tijelu i godinama

VIDEO

TRIDESETE, Katherine Heigl (31)
U tridesetim se godinama metabolizam usporava za deset posto. Stoga nekoliko kilograma viška (koji se ponajviše “osjete” na trbuhu i stražnjici) nisu rijetka pojava. Tako se u ovim godinama i najokorjelije pasivke, kako bi održale vitku figuru, ipak moraju potruditi. Tridesete su godine također vrijeme trudnoća i česte muke s postporođajnim kilogramima. Zaposlene majke nerijetko imaju premalo vremena za sve što svakodnevni obiteljski život zahtijeva. Zato su tu često i nezdravi, brzi obroci koji pospješuju nakupljanje kilograma. Kako biste zbog ubrzana tempa života izbjegli prejedanje, pri ruci uvijek imajte male, zdrave međuobroke
PRAVILA:
• Ne preskačite obroke. Zaposlene žene ili majke često zaboravljaju ili ne stignu pojesti obrok. Zbog toga se usporava metabolizam, a potiče prejedanje na brzinu. Uvijek sa sobom imajte zdrave međuobroke, poput nemasna jogurta, orašastih plodova ili svježeg voća.  
• Zadovoljite potrebu za željezom. Nedostatak željeza izaziva umor, iscrpljenost i budi želju za slatkišima.
• Najbolji je oblik tjelovježbe u ovim godinama bicikliranje. Nastojte voziti bicikl tri puta na tjedan po 30 minuta. Troši se do 500 kalorija na sat.
ČETRDESETE, Demi Moore (47)
Nakon navršene četrdesete godine započinje proces gubljenja mišićne mase, što usporava metabolizam i pospješuje nakupljanje kilograma, naglašavaju stručnjaci. Također dolazi do opadanja razine energije, što nerijetko vodi posezanju za slatkim zalogajima. Ipak, i u četrdesetim je godinama moguće izgledati vitko i primamljivo, baš kao i prekrasna Demi Moore. U to su vrijeme djeca uglavnom već veća pa i majke imaju više vremena za sebe i svoje slobodne aktivnosti, koje bi svakako trebale uključivati rekreaciju.
PRAVILA:
• S opadanjem razine hormona estrogena u ovim se godinama masnoće sve više talože na trbuhu i oko struka. Ovdje pomaže losos. On sadrži protein leptin koji, kontrolirajući apetit i smanjujući mast oko trbuha, u tijelu preuzima ulogu hormona. 
• Svakih deset godina nakon četrdesete tijelo treba pet posto manje kalorija. Tih ćete stotinjak suvišnih kalorija na dan izbaciti ako umjesto dvije kriške kruha pojedete jednu.
 • U ovim je godinama najprikladnija aktivnost power joga 2-3 puta na tjedan. Ona tonira noge, trbuh i stražnjicu te snižava razinu stresa.
PEDESETE, Sharon Stone (51)
Najveća promjena za ženski organizam - menopauza, dolazi u pedesetim godinama. Manjak hormona estrogena šteti kostima i čini borbu s nakupljanjem masnoća sve težom. Sve manja mišićna masa vodi sve sporijem sagorijevanju pojedenih kalorija. No unatoč svim nepogodnostima, ovo životno doba ima i svoje prednosti. Tada žene najčešće imaju najviše slobodnog vremena koje mogu korisno iskoristiti tako da se posvete većoj brizi o sebi, ističu stručnjaci. Redovitim boravkom na zraku i vježbom možete zasjati kao i zanosna Sharon Stone.
PRAVILA:
• Ljudi srednjih godina, koji jedu uglavnom namirnice od bijeloga brašna, imaju tri puta veći opseg struka od onih koji jedu integralnu hranu. Zato se koncentrirajte na zobene pahuljice, proizvode od cjelovitih žitarica, voće i povrće.
• Kako hormon koji gradi kosti lagano opada, izrazito važan postaje unos kalcija.
 • Najprikladnija je tjelovježba za zadržavanje vitke figure u ovoj dobi brzo hodanje tri do četiri puta na tjedan po 45 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Ribe će se svađati s partnerom, a Vage napokon srediti financije
OD 19. DO 25. SVIBNJA

Veliki tjedni horoskop: Ribe će se svađati s partnerom, a Vage napokon srediti financije

Škorpione čeka tjedan povećanih napora, iscrpljenja i stresa, a ni koncentracija im neće biti najbolja. Djevice će briljirati u trgovačkim i novinarskim poslovima

Novi kviz je pred vama! Ima 25 pitanja i pokušajte odgovoriti točno na sve, ako se usudite
NEDJELJNI IZAZOV

Novi kviz je pred vama! Ima 25 pitanja i pokušajte odgovoriti točno na sve, ako se usudite

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 19. svibnja: Bika očekuju brojna zadovoljstva, a Rak se naljutiti
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za nedjelju 19. svibnja: Bika očekuju brojna zadovoljstva, a Rak se naljutiti

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 19. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje