Obavijesti

Lifestyle

Komentari 49

Trikovi domaćica za superbrzo i iznimno uspješno glačanje

Trikovi domaćica za superbrzo i iznimno uspješno glačanje
1

Vrijeme ćete skratiti ako odmah sortirate odjeću prema materijalima, tj. sintetiku od pamuka, a u tome će pomoći i ako ispod tkanine na dasci stavite alu-foliju

VIDEO

Prije svega sortirajte odjeću od svile i sintetike koje podnose srednju temperaturu do pamuka i posteljine koje treba glačati na visokoj temperaturi i - već ste napravili dio posla.

Bez obzira na to hoćete li početi od komada koji se glačaju na najvišoj ili najnižoj temperaturi, ovako ćete skratiti vrijeme glačanja jer nećete morati čekati da se glačalo iznova zagrije ili ohladi. Vrijeme glačanja ćete prepoloviti ako ispod zaštitne tkanine na dasci stavite aluminijsku foliju. Ona sjajno prenosi toplinu i omogućuje da toplina prodre duboko u vlakna. Nemojte glačati kružnim pokretima nego povlačite glačalo po dužini odjeće. Tako prirodno pratite šavove, a pritom ih para, ispuštena na kraju svakoga duljeg poteza, fino zagladi. 

Osjetljive tkanine, pogotovo tamna odijela, obvezno glačajte ispod pamučne krpe i isključivo s unutarnje strane kako boja na pravoj strani ne bi izblijedjela, a odijelo izgledalo kao da je izlizano. 

Nabore glačajte od dna (npr., rukave od manžete prema gore) i pritišćite s unutarnje strane nabora prema van jer će tako para obaviti pola posla. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I zaštitnu tkaninu na dasci treba izravnati prije svakog glačanja

Održavajte glačalo prema uputama proizvođača i glačajte odjeću prema napomenama na etiketi. Jedino ćete tako izbjeći oštećenja tkanine ili lijepljenje odjeće za površinu glačala. Prije glačanja izravnajte i zaštitnu tkaninu na dasci kako biste izbjegli nabore na odjeći. 

Umjesto vode iz slavine - kišnica

Materijale koji imaju vez, ukrasne šljokice, gumbe i slično, uvijek glačajte preko ručnika, tako da stranu na kojoj su šljokice okrenete prema dasci. Rabite kišnicu ili destiliranu vodu u parnom glačalu, čak i ako je dopuštena voda iz slavine, jer će odjeća biti podatnija. 

Dulje hlađenje čuva formu

Sve što izglačate, odmah objesite na vješalicu ili preko stolca da se ohladi i osuši prije slaganja u ormar. Neka stoji barem dva sata jer će se manje gužvati kad ih složite. Na košuljama zakopčajte gornje i srednje gumbe, a hlače složite ili prebacite preko vješalice da zadrže formu.

Dva stolca kraj daske za lakše glačanje posteljine

Kad glačate stolnjake i posteljinu, pomozite si tako da ih prebacite preko dva stolca koja ste postavili sa svake strane daske jer se tako neće vući po podu. Druga je mogućnost da ih glačate na kuhinjskom stolu koji ste prekrili ručnikom, pod uvjetom da stol podnosi temperaturu i paru. 

Spajalice drže nabore na mjestu

Ako je riječ o većem komadu odjeće (na primjer hlačama, haljini i slično), nabore možete spojiti spajalicom da vam ne “bježe” ispod glačala. Samo budite oprezni - nemojte glačati preko spajalice da ne ostane trag i da se glačalo ne bi oštetilo.

Odjeća se brže glača na stolcu i ručniku, a para ravna nabore

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme