Lifestyle

Komentari 1

Trikovi za što manje prašine na vašem omiljenom pokućstvu

Trikovi za što manje prašine na vašem omiljenom pokućstvu

Kako bi vaš dom što dulje izgledao čisto i uredno te bio lijepo i ugodno mjesto za boravak, uz nekoliko malenih trikova pokušajte držati prašinu pod kontrolom

Iako stalno čistimo i trudimo se održavati dom higijenskim, jedne stvari se nikako ne možemo riješiti. Prašina je naš stalan neprijatelj u borbi protiv nečistoće, ona ne samo da prlja vaš dom, već je štetna i za zdravlje svih ukućana. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Usisavanje, pranje i brisanje prašine uobičajeni su koraci koje morate napraviti kako bi vaš životni prostor održali lijepim i ugodnim mjestom za boravak. Slojevi sitnih čestica na podovima i namještaju su najomraženiji nametnici u domu. Uz pomoć nekoliko trikova pokušajte smanjiti količinu prašine u prostoru i držati je pod kontrolom. 

Ilustracija čišćenja prašine

Izujte se

Brojne kulture diljem svijeta stoljećima već poštuju navedenu praksu. Ne samo što će vaš dom biti na većem higijenskom nivou već ćete ovime spriječiti ulazak mnogih bakterija i prljavštine. Većina ljudi prakticira skidanje cipela pri ulasku u kuću, čineći to u hodniku ili pred vratima te štite dom i sebe od raznih nametnika i prašine. Zamolite vaše goste da urade isto, da skinu obuću prilikom ulaska u vašu kuću.

Stare novine i leci 

Ako opremate vaš dom, namještaj od poda do stropa najbolje je rješenje, jer osim mjesta za pohranu, ostat će vam manje površine na kojima će se nakupljati prašina. Ako već imate pokućstvo koje ne seže do stropa, na njegovu površinu postavite stare novine, papire ili letke. Time štitite namještaj od prljavštine, sebi olakšavate posao, a očistit ćete ju tako što ćete povremeno zamijeniti papir novim. 

Tekstilni namještaj 

Tekstilni namještaj, tepih, sofe, fotelje i stolice svojevrsni su sakupljači prašine, stoga je vrlo važno temeljito i na vrijeme ih čistiti. Dok usisavač površinski uklanja prašinu, tekstilni namještaj možete posuti sodom bikarbonom i pošpricati ga s malo octa i eteričnog ulja, ostaviti mješavinu 30 minuta, zatim ga dubinski očistiti i usisati. Tepihe je potrebno s vremena na vrijeme protresti ili odnijeti na kemijsko čišćenje.

Izbacite višak stvari

Borba s prašinom nema kraja. Što više pokućstva i predmeta u domu imate, teže vam se riješiti sitnih čestica prljavštine. Riješite se stvari koje vam ne trebaju. Svaki predmet i komad namještaja zahtijeva usisavanje i redovito čišćenje.

benlong.co.uk

Što više stvari imate, to je veća koncentracija prašine i veća površina za čišćenje. Većina kućne prašine dolazi od vanjskih čestica koje se udobno smještaju i vrebaju svaki kut vašeg doma. I najmanji predmet je magnet za prašinu, te dvaput razmislite je li vam zaista potreban. Oslobodite si pristup oko i ispod svakog komada namještaja kako biste očistili svaki skriveni kutak vašeg doma. 

Najčitaniji članci