Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Tumor joj prekriva više od pola lica, ali tvrdi: Ne smeta mi jako

Svaki bi invazivni zahvat na licu mogao bi Brazilki oštetiti vid, a liječnici smatraju kako smanjivanje benignog tumora koji nije prijetnja zdravlju nije vrijedno takvog rizika

Foto: Discovery
15 komentara

Aline Cerqueria Leite iz Três Riosa iz Brazila tvrdi da joj tumor koji joj prekriva više od pola lica - uopće ne smeta. Ima neurofibromatozu, genetsku bolest pri kojoj zbog mutacije gena nastaje neizlječiv tumor, a nedavno joj se proširio na oči, nos i dio usta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ova majka troje djece tijekom godina imala je više manjih operacija kojima se nastojalo smanjiti tumor i spriječiti njegov daljnji rast, ali sada liječnici kažu da bi ga bilo preopasno operirati, najviše zbog mogućnosti gubitka vida.

Neurofibromatoza ili NF1 inače pogađa tri tisuće ljudi u Velikoj Britaniji, a čak 100 tisuća njih u SAD-u ima neku promjenu ili izraslinu na koži. Kod Aline je riječ o masi vezivnog tkiva koje je naraslo uz živce na licu, a pojavilo se kad su joj bile samo tri godine. 

- Zbog njega mi je lice malo teško, ali inače mi ne smeta, ne razmišljam o tome previše - kaže Aline i dodaje da joj je lice bilo još veće, te da je zadnja operacija koju je imala spriječila da se jedna strana lica skroz objesi. Nedavno je Aline trebala proći još jednu operaciju smanjivanja i podizanja usne i uha, ali nakon što je prošla 200 kilometara da dođe do bolnice u Riju, liječnici su joj rekli da bi operacija mogla uništiti očni živac.

Foto: Discovery

Naime, svaki bi joj invazivni zahvat na licu mogao oštetiti vid, a liječnici smatraju kako smanjenje tumora nije vrijedno takvog rizika. 

ONE YO HAS RARE CONDITION MOŽDA NIKAD NEĆE GOVORITI Dječaku (1) zbog rijetke bolesti mozak 'ne upravlja' pokretima

- Tumor se jako proširio i zahvatio je čeljust, pa u ovom trenutku operacija nije opcija - objasnio je njezin onkolog, dr. Daher, i rekao da će on i drugi liječnici i dalje pratiti rast Alininog tumora.

A se ne predaje kao ni do sada, iako se nije nadala takvoj dijagnozi. 

- Ponosim se s njom jer nikad ne odustaje, a sigurno joj nije lako. Uz to se brine o nama i raduje se svakom novom danu - rekla je za Daily Mail Alinina kćerka Anna. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message