Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

U istočnim krajevima najčešće se na grillu nađe - svinjetina!

U istočnim krajevima najčešće se na  grillu nađe - svinjetina!
1

S Tomicom Đukićem, chefom koji kuha u Hotelu Osijek i koji je pripremao hranu za srebrne Vatrene, popričali smo o tome što se grilla u istočnim krajevima Lijepe naše. Suprotno uvjerenjima, šaran nije prvi na listi...

VIDEO

Naša prva asocijacija na grill u istočnim krajevima zemlje je šaran na rašljama, ali iz razgovora s chefom Tomicom Đukićem jasno nam je kako je svinjetina ipak favorit. Nije ni čudo, jer u pitanju su specijaliteti poput svinjske pisanica umotane u tanko narezano carsko meso, marinirani svinjski vrat i kobasice s dva dima.

- Opće je poznato da su Slavonci i Baranjci vezani uz pripremu hrane na otvorenom. Prvi dodiri s roštiljanjem mesa su vezani uz tradicionalna klanja na seoskim domaćinstvima - započeo je chef Đukić.

Dodaje kako su se nerijetko grillala svinjska jetra, kare, vrat, domaće kobasice, ali i manji komadići nastali tijekom obrade mesa koji su se nabijali na duge drvene štapove. Uz kolinje, obradu mesa i grilanje svježih komada svinjetine uvijek je išla i poneka čašica rakije ili vina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Crvena paprika je neizostavna namirnica

Grill u Slavoniji i Baranji nezamisliv je i bez jednog od glavnih elemenata njihove gastronomske tradicije općenito - mljevene crvene paprike.

- Uz sol i papar, ljudi najčešće kombiniraju crvenu mljevenu papriku s povrćem poput mladog luka, crvenog i bijelog luka, svježe rajčice, paprike i ljute papričice. Marinade koje se dobivaju kombiniraju se s malo ulja i stavljaju na meso te se ono najčešće odležava preko noći - rekao je chef Đukić.

Vidljiv je i utjecaj Turaka, koji pripremaju fantastično meso na žaru, a ništa im lošiji nisu ni domaći kruh te dodaci poput ajvara, pinđura, turšije i ukiseljenog povrća. Sve se nabrojeno često nalazi na Stolovima Baranjaca i Slavonaca uz meso s grilla.

Kako grilla chef Đukić

Nismo propustili priupitati chefa Đukića kako on grilla i koje komade mesa.

- Bitna je dobra vatra, sočan komad mesa i izbjegavanje najčešćeg problema - prepečenog mesa. Preferiram grillanje na otvorenom, na drva i drveni ugljen koji se može pronaći kod još nekoliko obitelji u Slavonij - kazao je. Vjeran je tradiciji pa su tako među njegovim favoritima su slavonska kobasica, podimljeni svinjski file u tanko narezanom carskom mesu i svinjski vrat.

Ovogodišnji Chill&Grill 2020. održava se u organizaciji 24sata i missGastro uz glavnog partnera Podravku. Partneri projekta su Grill Majstor, Vegeta, coolinarika.com, Mesna industrija Ravlić, KTC, Pevex i Karlovačko.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme