Obavijesti

Lifestyle

Komentari 168

U koži žene: Je li dobacivanje i buljenje oblik uznemiravanja?

U koži žene: Je li dobacivanje i buljenje oblik uznemiravanja?
2

Potrebno osvijestiti: Ove priče donose perspektivu žena i njihova iskustva. Dok jedni smatraju da žene žele takav oblik pažnje, drugima je ovo oblik nasilja

VIDEO

Preko 85 posto žena doživjele su neki oblik uznemiravanja na ulici, u javnom prometu ili na radnom mjestu, pokazuju globalne statistike. Oko 40 posto njih dobacivanja na ulici kao i buljenje neće doživjeti kao uznemiravanje, već kao općeprihvaćeno ponašanje u moderno doba, a smatraju da to prelazi u nasilje isključivo ako dođe do neželjenog fizičkog kontakta.

Psiholozi objašnjavaju kako je glavni problem u tome što većina muškaraca koji će na taj način "pridavati pažnju" ženama ne shvaćaju kako ih svojim ponašanjem mogu uplašiti te da im u većini slučajeva to ne godi, već im stvara tjeskobu.

Pogledajte stvarna iskustva o prikrivenom, kao i otvorenom nasilju nad ženama u videu:

VIDEO

Glumica Shoshana Robert često je svome dečku i filmskom režiseru Robu Blissu pričala o komentarima i pogledima koje žene svakodnevno, ali i ničim izazvano, dobivaju na ulicama od slučajnih prolaznika. Inspiriran njezinim iskustvom, Rob je odlučio snimiti video prilog sa skrivenom kamerom koji će vjerno dočarati stvarnu situaciju, piše The Independant.

Shosana je deset sati u tišini hodala ulicama Manhattana odjevena u traperice i zatvorenu crnu majicu. Tipična dobacivanja i poglede, ali i pokoje uvrnuto praćenje, nešto je što je većina žena iskusila i na svojoj koži. Pogledajte Shosanino iskustvo u videu:

VIDEO

Komentari na video su na svjetskim mrežama podijeljeni, a dok jedni tvrde kako većina muškaraca u videu nije prešla granicu dobrog ukusa, većina žena smatra kako su ovakva dobacivanja svojevrstan oblik uznemiravanja. Objašnjavaju da ako se to povremeno dogodi, nečiji pogledi i pozdravi mogu djelovati simpatično i pozitivno djelovati na ego, no takva svakodnevna iskustva mogu biti uznemirujuća.

- Ovakva vrsta pažnje nije ugodna, to je nešto slično kao kad vas zovu na telefon iz reklamnih agencija. Prvi puta ne smeta, no već ste deseti put ludi. Osim toga, ima čudaka koji vam svojim reakcijama doista mogu utjerati strah u kosti - zaključila je jedna Facebook komentatorica, a s njom se složio velik broj žena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 168
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani
JESTE LI ZNALI?

Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani

Čak i svježe očišćeni ručnici mogu sadržavati 190.000 bakterija, a brojka se penje na čak 17 milijuna nakon samo jednog dana korištenja, ističe stručnjak