Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
31 komentara

U ovom gradiću peku kolače u obliku falusa - i daruju svima

Stanovnici ovog mjesta u Portugalu kažu da je kod njih sasvim normalno darovati ženi kolač u obliku falusa, kao što je u nekim drugim krajevima normalno pokloniti ružu

31 komentara

Radi se o malom, mirnom gradu Amaranteu u Portugalu, a kolači u obliku falusa ne daruju se samo ženama, već i muškarcima, članovima obitelji, prijateljima...

Tamošnje žene ponosne su na svoje kolače pa ih nose ulicama i nude prolaznicima tijekom svečanosti u čast zaštitnika grada. Ima ih svih mogućih oblika i veličina, a upravo zbog toga što imaju oblik penisa - postali su popularni i među turistima.

Tamošnji pekari i slastičari prodaju ih cijele godine. Ponekad ih naprave nevjerojatno velike samo da privuku pažnju.

Stanovnicima mjesta nema ništa neobično u takvoj tradiciji. Kažu da je to kod njih normalno kao što je, na primjer, u nekim drugim krajevima normalno ženi pokloniti ružu - u Amaranteu je sasvim prirodno darovati joj kolač u obliku spolovila, i ona se neće uvrijediti.

A, od kuda taj običaj - kolač u obliku penisa?

Prije su ih pravili samo tijekom svečanosti "Festa de São Gonçal" koju svakog prvog vikenda u lipnju organiziraju u čast zaštitnika grada.

Stanovnici su tada pekli ili kupovali kolače, peciva i kruh u obliku falusa i darovali ih članovima obitelji te prijateljima kako bi im godina bila dobra i plodna. Taj običaj se zadržao do danas, no postao je toliko popularan da se takve slastice više ne prodaju samo kada je "Festa de São Gonçal" već tijekom cijele godine. 

Bili su zabranjeni kao "razvratni"

U kasnim 20-im godinama vlasti su zabranile prodaju kolača, peciva i kruha u obliku penisa jer su to smatrali razvratnim. Međutim, iako je zabrana bila na snazi, mještani su kriomice održavali svoju tradiciju živom - i dalje su si ih međusobno darovali.

 

Estas modernices...

A post shared by Sónia Gonçalves (@sonia.goncalves04) on

Svjetlo dana ponovo su ugledali 70-ih godina kada je zemljom zavladala demokracija, a slastice u obliku spolovila ponovno su se mogle izlagati u izlozima slastičarnica i pekara bez straha od sankcija, otkrica portal munchies.vice.com

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message