Lifestyle

Komentari 0

U subotu uz kavu na Cvjetnom naučite prepoznati simptome dijabetesa i pravila prevencije

U subotu uz kavu na Cvjetnom naučite prepoznati simptome dijabetesa i pravila prevencije

Ovogodišnji Dan šećerne bolesti održava se pod motom 'Kada, ako ne sada!', što je poruka kojom se želi potaknuti građane na kontrolu glukoze u krvi, jer veliki je broj ljudi koji žive s dijabetesom bez simptoma

Zagrebačko dijabetičko društvo poziva građane Zagreba u subotu u 11 sati na Cvjetni trg, gdje će se održati otvorenje javne interaktivne izložbe povodom Svjetskog dana šećerne bolesti. 

POGLEDAJTE VIDEO: Prepoznajte znakove dijabetesa  

- Na pet digitalnih ekrana predstavit ćemo interaktivan, zabavan i stručan sadržaj kojim želimo potaknuti građane da prouče povijest dijabetesa, bolesti koja je u Hrvatskoj treći vodeći uzrok smrti i od koje boluje 500.000 ljudi. Afirmativnim porukama želimo i motivirati građane na zdrav život, kontrolu glukoze, kao i na podršku svim oboljelima - poručuju iz Društva, uz napomenu kako će izložba trajati do 15. studenoga. 

Ovogodišnji Dan šećerne bolesti održava se pod motom 'Kada, ako ne sada!', što je poruka kojom se želi potaknuti građane na kontrolu glukoze u krvi, jer je veliki broj ljudi koji žive s dijabetesom, a da to ne znaju. Naime, kod dijabetesa tipa 2 u prvo vrijeme simptomi često nisu jako izraženi, tako da ljudi i ne znaju da bi trebali prekontrolirati šećer, pa se bolest dijagnosticira tek kad završe kod liječnika zbog komplikacija dijabetesa koje su već nastupile. Stoga bismo barem jednom na godišnjem sistematskom pregledu trebali obaviti kontrolu šećera u krvi, odnosno provjeriti imamo li faktore rizika za razvoj te bolesti. 

Važno je imati na umu da promjenom životnih navika vezano uz prehranu i kretanje često možemo prevenirati pojavu dijabetesa, odnosno držati dijabetes pod kontrolom i bez lijekova ili inzulina. Među faktorima koji značajno povećavaju rizik od oboljenja su pretilost i manjak fizičke aktivnosti, nekvalitetna prehrana s puno ugljikohidrata, odnosno dodanih šećera koja opterećuje gušteraču i može dovesti do poremećaja u proizvodnji inzulina u tijelu - upozoravaju stručnjaci.  

Najčitaniji članci