Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

U uredu varaždinske Čistoće živi čak 18 mačaka i četiri psa

U uredu varaždinske Čistoće živi čak 18 mačaka i četiri psa

Prva maca koju su zaposlenici varaždinske Čistoće udomili dobila je ime po direktoru. Osim na Davorku, šef Davor Skroza slab je i na Flafi koja mu je tijekom našeg razgovora sjedila u krilu

VIDEO

Imaju potpunu slobodu. Šetaju od ureda do ureda po stolovima i tipkovnicama, skaču na koljena zaposlenicima.... Često se zavuku i u njihova naručja, a na njih je slab i direktor Davor Skroza. Trenutno u dvorištu i uredima varaždinske Čistoće žive četiri psa i 18 mačaka.

U uredima i dvorištu mačke imaju svoj dom. Nedaleko od njih su prostorije Udruge "Spas", koja brine o napuštenim psima, a pred kojom ljudi nemilosrdno ostavljaju svoje ljubimce o kojima više ne žele brinuti jer su bolesni, skotni ili su im jednostavno dosadili.  

Varaždin: U Čistoći posebnu brigu vode o mačkama koje nemaju gdje biti

Prema Zakonu o zaštiti životinja psi i mačke moraju biti razdvojeni, a mačke nemaju svog skloništa. Pred tvrtku Čistoće dolazile su mnoge mace koje su njihovi vlasnici napustili pa su se direktor i zaposlenici odlučili pobrinuti za njih. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prva maca dobila je ime Davorka, po direktoru, ali i sve ostale imaju imena. To su Flika, Freja, Whisky, Wilma, Feliks…. 

Varaždin: U Čistoći posebnu brigu vode o mačkama koje nemaju gdje biti

- Na katu imamo pomladak, dječji vrtić. Sve dok ne prođu fazu sterilizacije, a to je oko 7. mjeseca starosti jer tada postaju spolno zreli, ne puštamo ih van. Osim što nam same dolaze, naši dečki na terenu ih znaju pokupiti negdje uz cestu i to najčešće ozlijeđene, a jednu su pronašli i na groblju. Takve mačke najprije vodimo veterinaru, a potom ih stavimo u karantenu 10 do 15 dana. U okviru naše djelatnosti i mogućnosti, mačke zbrinjavamo na adekvatan način. One slobodno šeću našim prostorijama, kroz mačja vrata mogu i po danu i po noći izaći i van, pa se vratiti kada žele - kaže direktor Skroza, dok mu u naručju sjedi petomjesečna maca Flafi. 

Varaždin: U Čistoći posebnu brigu vode o mačkama koje nemaju gdje biti

Zaposlenicima nimalo ne smeta njihova šetnja po stolovima, stolicama, a katkada se smjeste i u kutije za dokumente, a posebno smiruje njihovo predenje. Mačke ponekad spavaju i do 20 sati dnevno. Pojedine tvrtke u Japanu koje su poznate po dugom radnom vremenu i često vrlo stresnoj hijerarhijskoj disciplini, uvele su politiku "mačke u kancelariji" još 2000. godine, pa mnogi zaposlenici dolaze na posao sa svojim mačkama, koje su u Japanu poznate po svom terapeutskom učinku.

Slično je i u varaždinskoj Čistoći čiji djelatnici vode brigu o nezbrinutim mačkama. 

Varaždin: U Čistoći posebnu brigu vode o mačkama koje nemaju gdje biti

- Sve je počelo prije 2 godine u nedalekoj sortirnici za otpad gdje je bilo dosta miševa, pa su dolazile mačke. To su bili počeci. Mi naše mačke dajemo i na udomljenje, a kasnije obavezno kontaktiramo s udomiteljima. Imamo udomitelje iz Ivanca, Ludbrega, pa čak i iz Velike Gorice. Poprilični su troškovi za njihovu hranu, veterinarsku skrb i sve to najvećim dijelom pokriva naše poduzeće. Katkada nam pomažu i tvrtke s kojima surađujemo ili čak katkada djelatnici donesu hranu za njih i od kuće. Mace se vrlo brzo prilagode, osim onih koje su iz divljeg gnijezda. One se teško prilagode. Jedna od njih je bila i Viki. Netko ju je udario autom i ostavio. Imala je slomljenu nogu i rep. U zadnji tren smo je pronašli i odveli veterinaru koji joj je amputirao nogu i rep. Oporavljala se skoro godinu dana. Uz to, je imala i tumor u uhu koji je također odstranjen. Onda je otišla van i još se nekoliko puta javila, a onda je više nismo vidjeli. Otišla je u šumu i zaključili smo da ju je odvela njezina divlja priroda - priča nam direktor.  

Varaždin: U Čistoći posebnu brigu vode o mačkama koje nemaju gdje biti

I Fox je pronađena ozlijeđena uz cestu s povredom zdjelice koja joj je odmaknuta od kralježnice. 

- Ne može se penjati. Svaka mačka ima svoju sudbinu. Sve su napuštene ili ozlijeđene. Jako se vole maziti i čuvati. Imaju svoje posudice s hranom, vodom i mjesta gdje spavaju. Neke ne mogu same jesti, pa ih hranim. Svima sam uglavnom dala imena i to prema njihovoj osobnosti, nekoliko dana nakon njihovog dolaska - rekla je Jelena Vadla, biologinja i suradnik za zaštitu okoliša u varaždinskoj tvrtki.

Ovoj je tvrtki zbrinjavanje mačaka samo međufaza za otvaranje skloništa koje planiraju napraviti na obližnjem prostoru u suradnji s gradom Varaždinom. Kamioni tvrtke koji odvoze smeće, oslikani su mačkama, a još su za Advent imali svoju kućicu te su s udrugom Sklonište dobrote iz Čakovca koja brine o napuštenim mačkama, pokušali udomiti mačke. Čistoća ima i jako dobru suradnju s Mrežom, Udrugom za zaštitu životinja koja okuplja 50 udruga i koja je prepoznala njihovu brigu za mačke.

Varaždin: U Čistoći posebnu brigu vode o mačkama koje nemaju gdje biti

Uz mačke, Čistoća brine i za četiri psa, od kojih su dvojica pribjegla iz skloništa za pse, a dvojica su sama došla u njihovo dvorište. Glavni gazda je Bingo koji je kod njih došao nečipiran, batinjan, zlostavljan, a sada se potpuno oporavio i veselo dočekuje svakog tko dođe na dvorište tvrtke.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru