Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Evo kako vaš mališan može učiti o ekološkoj svijesti i postati budući 'čuvar Zemlje'

Učite dijete o ekološkoj svijesti i postat će budući 'čuvar Zemlje'

Možda vam se čini da mala djeca ne mogu razumjeti klimatske promjene i da je nemoguća misija poučiti ih odgovornom ponašanju, no što prije krenete, to će njihova svijest biti snažnija

VIDEO

Vjerojatno često čitate o tome kako naše odluke o tome kakvu hranu kupujemo, u kakvoj ambalaži te kako se nakon toga odnosimo prema odvajanju otpada i njegovom recikliranju uvelike utječu na globalno zagrijavanje i zdravlje planete. I koliko god da smo svjesni potrebe da promijenimo određene navike, samo 45 posto roditelja kaže da su razgovarali o klimatskim promjenama. 

POGLEDAJTE VIDEO: Greta svaki petak prosvjeduje ispred vlade

Pokretanje videa...

01:25

Razumljivo, jer to je još jedna od stvari za koju vam se - kao roditelju koji dijete treba poučiti milijune stvari - čini nemogućim. No, kao i kod mnogih drugih stvari, treba biti svjestan da što prije počnete usađivati djetetu dobre navike, to će ih djeca lakše usvojiti i radije ih se pridržavati kad odrastu.

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, primjeri ponašanja koje djeca vide i razgovor s njima o tome značajno utječu na njihovu budućnost. Zapravo biste se mogli iznenaditi koliko su te prve lekcije koje djetetu možete pružiti jednostavne, a mogu biti i zabavne.

Evo 5 primjera  kako svog mališana na jednostavan i zabavan način  pripremiti za čuvanje planete:

1. Pročitajte priče o tome kako funkcionira poljoprivreda

Vrijeme za priču prije spavanja savršeno je za početak. Predstavite djetetu neke stvarne primjere o tome gdje i kako dobivamo hranu, uz pomoć slikovnice, tako da ona to mogu razumjeti.  Na primjer: Potražite slikovnicu koja opisuje kako rastu jabuke, ili kad naiđete na sliku jabuke na grani u slikovnici ispričajte djetetu priču o tome kako drvo treba posaditi, obrezivati, zalijevati, paziti, da bi rodile zdrave jabuke.   

Ekološka svijest stiže i na aerodrome diljem svijeta
Ekološka svijest stiže i na aerodrome diljem svijeta

2. Ne zaboravite na priče o poljoprivrednicima

Malo dijete rado će poslušati priču o tome kako ima ljudi koji rade na zemlji da bi uzgojili hranu koju mi jedemo. Kad kupite neki proizvod od OPG-a, potražite na Internetu priču o njima i pokažite djetetu čiju hranu jede, uz razgovor o tome što oni sami pišu o tome kako proizvode. 

 

Važno je poučiti djecu da takva proizvodnja hrane čini dobro našem planetu i održava ga jačim, tako da razumiju zašto kupujete od tih ljud. A kada malo porastu, možda ih u dogovoru s vlasnicima OPG-a možete odvesti i u obilazak, kako bi im i oni ukratko ispričali kako štite planetu. Mnogi OPG-ovi bave se i seoskim turizmom, pa omogućavaju boravak posjetitelja u vrtovima i voćnjacima.   

3. Napravite vrtnu senzornu kantu (nije potrebno iskustvo u vrtu!)

Dajte svom mališanu  priliku da samostalno istraži sve o sadnji i zabavi se sadnjom biljaka. Na primjer, možete sami u teglicama uzgajati začinsko bilje ili povrće, čime dijete uči o njegovanju sadnica. Ako nemate baš nikakve zemlje, možete napraviti senzorni vrt za učenje: Nabavite veliku plastičnu kantu, zemlju za lonce, malu lopaticu i plastično povrće. Dajte djetetu da bojicama i flomasterima nacrta i izreže bube koje napadaju bilje, kao i pčelice koje ga oprašuju, pa u igri ispričajte priču o tome kako njihov suživot izgleda u prirodi. 

Čak i najdublji i najhladniji dijelovi oceana postaju topliji
Čak i najdublji i najhladniji dijelovi oceana postaju topliji

4. Napravite test organskog okusa voća i povrća

Kad posjećujete OPG, to je dobra prilika da djetetu objasnite koja je razlika između organskih proizvoda i koje su prednosti kad jedete tako uzgojenu hranu za njegovo zdravlje i zdravlje planete. Kad dođete kući, igrajte se s njim što češće, na primjer tako da ga u trgovini pitate koje voće ili povrće izabrati, Pokažite mu kako je organski proizvedena hrana obilježena na pakiranju i zamolite ga da samo pronađe proizvode koji vam trebaju a imaju takvu oznaku. 

5. Provodite vremenske pokuse zajedno

Poučavajte djecu o vremenu, promjenama klime, te o tome kako klimatske promjene mogu utjecati na planetu. Usput možete nabaviti zanimljive slikovnice o prirodi, te napraviti i nekoliko jednostavnih i zabavnih pokusa. Na primjer, možete pokazati djetetu kako stvoriti kišni oblak u tegli.

Svako zlo za neko dobro: Zbog korone je zrak kvalitetniji, ali raste uporaba jednokratne plastike
Svako zlo za neko dobro: Zbog korone je zrak kvalitetniji, ali raste uporaba jednokratne plastike

Treba vam velika staklenka, krema za brijanje, gel za bojanje hrane ili perive vodene bojice te pipete ili kapaljke.  U maloj šalici pomiješajte boju za hranu s malo vode. Uzmite svoju teglu i napunite je obojenom vodom dok se ne napuni oko ¾. Poprskajte kremu za brijanje na vrh dok ne bude tik iznad staklenke i neka djeca nekoliko puta koriste kapaljku za brizganje vode na vrh oblaka kreme za brijanje. Uskoro će vaš oblak kišiti! - prenosi portal MindBodyGreen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'