Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Udruga 'Jak kao Jakov' radi maske i pomaže oboljeloj djeci

Udruga 'Jak kao Jakov' radi maske i pomaže oboljeloj djeci
1

Pamučne zaštitne maske živahnih boja i uzoraka izrađuju volonterke udruge "Jak kao Jakov" iz Karlovca pokušavajući u vrijeme korona virusa prikupiti novac za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: ODRESCI NA ROŠTILJU: ISPROBAJTE RECEPTE KOJI ĆE SVE ODUŠEVITI

Volonterke izrađuju pamučne, dvoslojne maske za odrasle i djecu, koje su višekratne i perive na visokim temperaturama. Trenutno imaju zalihu od 400 maski koje se mogu naručiti, a više detalja o tome može se pronaći na Facebook stranici udruge. 

Pokretanje videa...

Maskice Jak kao Jakov 01:36

- Dosad smo prodajom maskica uspjeli prikupiti 22.000 kuna i time financijski pomogli 11-ero djece koja su na liječenju, a trenutno na listi čekanja za pomoć imamo još petero djece - kaže predsjednica udruge Ivančica Rubido.

Prikupljeni novac roditelji koriste za potrebe djece dok su na liječenju, poput plaćanja smještaja u Zagrebu budući da nemaju svi mogućnost besplatnog smještaja. Pomoć im dobro dođe jer je puno problema, a neki su roditelji u trenutnoj situaciji ostali bez posla, kaže Rubido.

Predsjednica udruge ističe kako je minimalna donacija 20 kuna, ali svatko može donirati koliko hoće. Naručene maske izvan Karlovca šalju poštom.

U šivanju maski sudjeluje petnaestak volonterki, a priskočili su im u pomoć nastavnici iz karlovačkih osnovnih škola Švarča i Rečica.

– Prodajom maskica do sad smo uspijeli prikupiti 22.000 kuna kojima smo financijski pomogli 11-ero djece koja su na liječenju. Potrebe ima još, trenutno na listi čekanja za pomoć imamo još petero djece, a lista se mijenja iz dana u dan. Prikupljeni novac roditelji koriste za potrebe djece dok su na liječenju, poput plaćanja smještaja u Zagrebu, Rijeci ili Splitu budući da nemaju svi mogućnost besplatnog smještaja. Pomoć im dobro dođe jer su roditelji u tim situacijama financijski iscpljeni i problema je puno, a neki roditelji u trenutnoj situaciji su čak i ostali bez posla i pomoć im je prijeko potrebna. - govori predsjednica Udruge Ivančica Rubido, dodajući da je sve krenulo kada je nastala situacija s koronavurusom i nisu mogli prodati uskršnje ukrase koje su volonterke izradile za akciju "Uskrs u srcu".

maskice

– Znali smo da morao poslati pomoć a našli smo se u takvoj situaciji da nismo mogli nigdje imati štand za prodaju izrađenih ukrase. Kako i šivamo, krenuli smo izrađivati zaštitne maskice. Kada smo to stavili na našu stranicu bile smo zasipane upitima, nismo niti mogli svima izraditi maske i isporučiti koliko su bile tražene, a tražene su i na tisuću komada. Nije bilo jednostavno nabaviti materijal, a na njega smo ukupno utrošili više od 10.000 kuna. - govori Ivančica, dodajući da su maske počeli izrađivati sredinom ožujka, najprije za Udrugu i svoje korisnike, nakon čega su počele šivati i prema narudžbama, a kupovale su ih tvrtke za svoje djelatnike, trgovci, građani...

Šivali u svojim domovima, u pomoć uskočili i obrtnici

Najveća narudžba koju su mogle izraditi je 500 komada koje je kupila jedna tvrtka za svoje djelatnike. Kako su bili zatrpani narudžbama pomoć im je ponudila Osnovna škola Švarča u kojoj su svi nastavnici uključili i krojili maskice, a u Udruzi su ih šivali. Akciji su se ubrzo priključili i nastavnici iz Rečice. Nakon zabrane okupljanja 15-ak volonterki udruge i 20-ak nastavnika je nastavilo u svojim domovima raditi, krojiti i šivati maske, a pomoć je ponudilo i nekoliko obrtnika.

Po nekoliko stotina maski kupilo je nekoliko karlovačkih tvrtki, brojni obrtnici, Gradski muzej, Grad Karlovac, a nekoliko maski su poslali i za Stožer civilne zaštite. Maske su dvoslojne, ima ih jednobojnih i šarenih sa raznim motivima, za djecu i odrasle. Minimalna cijena donacije po maskici je 20 kuna, ali svatko može donirati koliko hoće.

maskice

Trenutno na zalihi Udruga ima još oko 400 maskica. Većinu maskica su prodali na području Karlovca, a bilo je nekoliko kupnji i iz ostalih mjesta, čak i iz Beča gdje ih šalju poštom.

Pomažu djeci diljem Hrvatske

– Situacija je jako teška za te obitelji i moramo im pomoći, sjećam se kako je i meni bilo jako teško. Još u ovo vrijeme potpuno izolacije im je i još teže jer niti ne mogu do svoje djece, jedan dječak je na sam Uskrs slavio rođendan, a mama mu nije mogla do njega. No moraju izdržati nema druge, mora se dalje i mi radimo i dalje, već sam osmislila jednog novog velikog, lijepog, anđela, krpnatu igračku koju izrađujem, a već je i tražena. - govori Ivančica.

Udruga pomaže obiteljima s oboljelom djecom iz cijele Hrvatske, ovisno o težini situacije s obzirom na način liječenja, potrebe za odlaskom na liječenje u inozemstvo i otežane financijske mogućnosti obitelji. Prošle godine pomogli su 56-ero djece s 292,500 kuna financijske pomoći i 18.000 kuna materijalne pomoći, govori Ivančica koja je Udrugu "Jak kao Jakov" osnovala 2011. godine u spomen na sina Jakova, 13-godišnjaka koji je bolovao od teškog oblika leukemije. Jakov je za sobom ostavio pjesmu koju je obradila grupa Connect "Jak kao Jakov". Od osnivanja, Udruga ima više od 300 štićenika, a financijski su pomogli obitelji oboljele djece od malignih bolesti s ukupno 2.679,864 kuna.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: RADNO MJESTO BUDUĆNOSTI: VIŠE BOLOVANJA, A MANJE SASTANAKA

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati
ZJENICE SE ŠIRE, METABOLIZAM UBRZAVA...

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati

U prvih deset minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog tlaka i broja otkucaja srca. U periodu do 20 minuta se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor

Ovo su najbolji očevi Zodijaka
KAKVA SU VAŠA ISKUSTVA?

Ovo su najbolji očevi Zodijaka

Iako svi horoskopski znakovi mogu briljirati kao očevi, neki bi se u toj ulozi trebali bolje snalaziti na temelju karakteristika koje su im zvijezde dodijelile prema datumu rođenja
Soda bikarbona tjera puževe, ubija korov - recepti za eko vrt
VRTLARENJE BEZ KEMIKALIJA

Soda bikarbona tjera puževe, ubija korov - recepti za eko vrt

Odličan i vrlo jednostavan kuhinjski sastojak ima niz svojstava - ubija korov, tjera puževe, djeluje kao pesticid... Ekološki je čist i ne škodi biljkama