Uređaj spašava život: Vodi vas kroz oživljavanje i zove Hitnu | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Uređaj spašava život: Vodi vas kroz oživljavanje i zove Hitnu

Uređaj spašava život: Vodi vas kroz oživljavanje i zove Hitnu
6

Od 400 defibrilatora koliko ih je u Hrvatskoj, još je jedan uređaj za spašavanje života postavljen u Bujama. Volonter Crvenog Križa Donat Faraguna pokazao nam je kako se koristi

VIDEO

U Hrvatskoj je trenutno na javnim mjestima dostupno oko 400 automatskih vanjskih defibrilatora (AVD uređaja) za laike, a ta bi brojka trebala biti i mnogo veća. 

Nažalost, svijest o oživljavanju kod nas je vrlo niska, i mnogi ignoriraju činjenicu da u slučaju naglog srčanog zastoja upravo laici mogu spasiti život dok ne dođe ekipa hitne pomoći.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

oživljavanje 03:42

Nacionalna instruktorica iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM), dr. Milena Car, kaže da primjena AVD uređaja unutar prvih pet minuta od srčanog zastoja povećava šanse za preživljavanje za čak 50 posto. 

Dr. Car ističe da HZHM, županijski zavodi za hitnu medicinu te Crveni križ, organiziraju tečajeve oživljavanja i korištenja AVD-a u cijeloj državi. Treba samo imati dobru volju, podići svijest i doći na neki od tečaja.
U Hrvatskoj je u srijedu obilježen Svjetski dan oživljavanja, a tim je povodom u istarskom gradu Buje postavljen drugi po redu AVD. 

Pula: Postavljanje automatskog defibrilatora

Stavljen je na vanjski zid sportske dvorane osnovne škole, kako bi bio dostupan svima. Crveni križ ima veliku ulogu u angažmanu o osvješćivanju potrebe za ovim uređajima i oživljavanju općenito, pa je tako i bujska podružnica, uz potporu Grada i privatnu donaciju, nabavila ovaj AVD vrijedan 26.000 kuna. Uređaj je spojen s dispečerima hitne pomoći, i čim netko otvori poklopac iza kojeg se nalazi, dispečeri dobivaju signal da AVD ide u upotrebu. 

Preko mikrofona se javljaju osobi koja uzima defibrilator i komuniciraju s njom, odmah šalju ekipu na teren i do njihovog dolaska laik bez ikakvog problema može upotrijebiti AVD kako bi pomogao osobi sa srčanim zastojem. Unutra je čak i britvica kojom se muškarcima mogu obrijati prsa da bi se na njih mogle staviti elektrode uređaja.

'Živim bez gušterače, slezene, dijela želuca, tankog crijeva...'
'Živim bez gušterače, slezene, dijela želuca, tankog crijeva...'

Hrvoje Kovačević, ravnatelj Gradskog društva Crveni Križ Buje, kaže da u društvu imaju 12 ljudi s međunarodno priznatim licencama za oživljavanje, koji dalje osposobljavaju laike. Tako su za korištenje AVD.a osposobljeni profesori svih škola u Bujama, kao i policajci. 

To će se širiti na sve djelatnike javnih službi i poduzeća, vrtića i komunalnih službi a uskoro kreću i programi na kojima će građani moći naučiti sve o klasičnom oživljavanju, ali i upotrebi AVD-a. 

Pula: Postavljanje automatskog defibrilatora

Znati oživljavati u dijelovima Hrvatske gdje je lošija dostupnost hitne pomoći i bolnica, dragocjeno je znanje koje može spasiti život člana obitelji, susjeda ili slučajnog prolaznika.

Hitna pomoć se u svim manjim sredinama suočava sa sve većim problemima zbog manjka kadra. Laici često mogu odigrati ključnu ulogu u spašavanju nečijeg života, i zato u cijeloj Hrvatskoj edukacija o oživljavanju treba biti sustavna, od vrtićke dobi, pa kasnije kroz cijeli život – kaže Hrvoje Kovačević dodajući da apeliraju i na sve velike hotelske kuće da nabave defibrilatore, jer je u zapadnom svijetu to standard.

'Imao sam rak dojke, dijagnozu sam čekao predugih 7 godina'
'Imao sam rak dojke, dijagnozu sam čekao predugih 7 godina'

Volonter bujskog Crvenog križa, i vozač u Hitnoj pomoći Umag, Donat Faraguna, demonstrirao nam je kako oživljavati i koristiti AVD uređaj. Treba naglasiti da je korištenje AVD-a iznimno jednostavno. Za početak, svi koji godinama nisu razmišljali o oživljavanju, trebaju znati da se nekadašnji standard klasične reanimacije od 15 potisaka na srce i nakon toga dva upuha usta na usta, promijenio na 30:2. To znači 30 pritisaka na srce, pa dva kratka upuha na usta, s malim razmakom između. 

Postupak za oživljavanje je sljedeći:

• provjeriti stanje svijesti i disanje

• protresti osobu za ramena, glasno joj se obratiti i vidjeti ima li reakcije

• zabaciti glavu osobe i ponovno obaviti provjeru disanja od deset sekundi; također, provjeriti je li dišni put slobodan

• izvaditi AVD uređaj i stisnuti tipku za uključivanje; uređaj tada započinje svoju pripremu, uz glasovne obavijesti

• dok se AVD priprema, započeti s klasičnom reanimacijom 30:2, s tim da brzina potisaka na prsnu kost treba biti oko 120 masaža u minuti; svakih 30, dakle, idu dva upuhivanja

• AVD će glasovnom porukom reći da je spreman, i tada se na prsa osobe stavljaju elektrode; na svakoj je točno nacrtano gdje se stavljaju (desna strana prsa kod ramena i lijeva strana trbuha, a znak križa u sredini elektroda mora biti nasred prsa)

• nakon stavljanja elektroda AVD sam mjeri srčani ritam, a dok to radi nastavljamo s klasičnom masažom

• AVD će samostalno procijeniti treba li osoba elektrošok i to će reći glasovnom porukom; ako treba, odmaknete svakoga tko je u vašoj blizini, i vi se odmaknete da ne dodirujete osobu te stisnete gumb za elektrošok

• nastavljate s klasičnom reanimacijom ne skidajući elektrode, jer će AVD nakon dvije minute ponovno mjeriti srčani ritam i sam procijeniti treba li još jedan elektrošok

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:59
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Puževi su navalili na moj vrt, evo kako sam ih se riješio
ODLIČAN TRIK!

Puževi su navalili na moj vrt, evo kako sam ih se riješio

Britanski komičar Tom Allen podijelio je s pratiteljima na svom Instagram profilo učinkovit savjet za to kako suzbiti navalu puževa na biljke koje ste posadili u vrtu - stoji koliko i glavica češnjaka

Najfiniji ljetni čoko-desert koji svi vole: Bez jaja je i ne peče se
PREFINI CHEESECAKE

Najfiniji ljetni čoko-desert koji svi vole: Bez jaja je i ne peče se

Originalnoj verziji recepta čiji se sastojci smiksaju rekordnom brzinom, možete dodati džem od šumskog voća koji će mu dati malo kiselosti i finu voćnu notu
Znakovi Zodijaka koji ne znaju čuvati tajnu: Sve izbrbljaju!
NISU OD POVJERENJA...

Znakovi Zodijaka koji ne znaju čuvati tajnu: Sve izbrbljaju!

Jeste li ikada podijelili tajnu s nekim i ubrzo saznali da to više nije tajna? Moguće je da je to do zvijezda jer neki horoskopski znakovi vole dijeliti sve informacije s drugima bez obzira na posljedice