Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Uz ovih deset trikova odjeća će dulje biti baš kao da je nova!

Uz ovih deset trikova odjeća će dulje biti baš kao da je nova!
1

Mnoge stvari koje često peremo ili nosimo mogu izgubiti boju ili oblik, zbog čega brzo izgledaju staro. Evo jeftinih i jednostavnih trikova da to spriječite - dovoljni su sol, soda bikarbona, ili para

VIDEO

Perilica i sušilica rublja mogu oštetiti odjeću koju često peremo, a neke stvari s vremenom mijenjaju oblik ili posive, pa je dobro znati da postoje trikovi koji mogu pomoći da vaša odjeća dulje ostane kap nova. Evo koje su savjete izdvojili na portalu Bright Side.    

1. Stavite kockice leda u sušilicu da 'ispeglate' odjeću

Mnoge stvari iz sušilice izlaze kao sažvakane. Da biste izbjegli peglanje, ubacite u sušilicu s već suhom odjećom nekoliko kockica leda i postavite ju na srednji program te upalite na 15 minuta. Led će se rastopiti i pretvoriti u paru, što će pomoći da uklonite sve nabore na  odjeći. Alternativa tome je da stavite u bubanj sa suhom  odjećom vlažnu čarapu. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Organizacija ormara 01:34

2. 'Obrijte' mucice od vune 

Uzmite staru britvicu koju ste koristili ispod tuša i malo selotejpa, ili roler za odjeću. Budite jako oprezni, da ne poderete odjeću. Nakon što ste oprali omiljenu vestu ili majicu, britvicom pređite preko nje tamo gdje ima mucica i tada selotejpom ili rolerom pokupite kuglice vune koje su se stvorile. 

3. Vratite oblik kapi ili šeširu

Uzmite malu tavicu i u njoj zakuhajte vodu. Smanjite vatru i stavite šešir na vrh tave, kao da je poklopac. Para će postupno izravnati nabore i vratiti oblik šeširu. 

4. Sol će izbijeliti posivjelu odjeću 

Ako imate odjeću koja je izgubila boju, dodajte sol u pranje. Nakon što odjeću i deterdžent stavite u perilicu, ulijte oko 1/2 šalice (150 grama) soli u bubanj. Osim što obnavlja boje, to će spriječiti da nova odjeća izblijedi. Taj trik  možete upotrijebiti s bilo kojom vrstom rublja, ali izbjegavajte krupnu morsku sol, jer se možda neće potpuno otopiti u perilici.

Sol je i vrlo  učinkovito sredstvo za uklanjanje mrlja, posebno kod mrlja od krvi, plijesni i znoja.

5. Potamnite da bi  se vratio bijeli sjaj

Za izbjeljivanje rublja često se koristi natrijev hipoklorit, izbjeljivač koji je čest u sredstvima koja se koriste u kućanstvu, pogotovo u sredstvima za izbjeljivanje rublja. Međutim, njegov kemijski sastav može utjecati na to da vam bijela odjeća požuti, što je često slučaj s donjim rubljem. Da biste to izbjegli, nabavite plavilo za rublje, koje se može nabaviti u drogerijama. Ono dodaje blagi plavi ton odjeći, čineći ju tako - bijelom. 

6. Prije pranja zaštitite gumbe i krajeve 

Prije nego ubacite rublje u perilicu, zakopčajte odjeću koja ima gumbe ili zatvarače. Tako ćete spriječiti da se zakače dva komada odjeće i spriječiti da oslabe ili otpadnu gumbi. U protivnom riskirate da se odjeća koja je zakačena u perilici rastegne, ili potrga. a mogli biste oštetiti i mašinu, ako se gumbi zavuku tamo gdje ne treba.

Dental floss

7. Zubni konac 'drži' gumbe 

Ako želite spriječiti da gumbi padnu s odjeće u perilici, zašijte ih sa zubnim koncem.  To je dobar trik posebno za gumbe na odjeći koja se često nosi.  

8. Uklonite miris iz cipela sodom bikarbonom

Ako vam se u cipele uvukao miris, u svaku posipajte barem jednu žlicu  sode bikarbone i ostavite da odstoji. Morate staviti dovoljno sode bikarbone kako biste prekrili cijeli uložak cipele. Na kraju samo istresite i po potrebi iščetkajte uložak četkicom. 

Screenshot

9. Uvijačem za kosu izravnajte ovratnik

Ako vam i nakon glačanja košulje ovratnik ne izgleda savršeno, popravite ga ravnalom za kosu. To je dobar tri i za situacije kad jako žurite i nemate vremena vaditi dasku za glačanje. Samo pazite da tkanina ne izgori.

10. Pamuk osvježite dječjim šamponom   

Pamučnu odjeću najteže je očuvati svježom i spriječiti propadanje boja, no u tome vam može pomoći - dječji šampon. Odjeću stavite u zdjelu i napunite je mlakom vodom. Dodajte 2 žlice dječjeg šampona ili balzama za kosu i ostavite da se namače 30 minuta. Isperite i prostrite odjeću na ručnik da se ocijedi. Zatim ju pažljivo stavite na sušenje. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...