Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

'Užasnula me vrećica bombona iz Turske stara čak 25 godina'

'Užasnula me vrećica bombona iz Turske stara čak 25 godina'
1

Stručnjakinja za ekologiju prof. dr. sc. Aleksandra Anić-Vučinić lani je povela tim na nenastanjeni otok i u 2,5 sata skupili su više od tonu otpada. Kaže, prirodi najviše možemo pomoći ako budemo manje konzumeristi i ako trošimo manje

VIDEO

Najveći je problem naša potrošnja - kada je smanjimo,  smanjiti ćemo i otpad koji proizvodimo. U dućanu se trebamo zapitati trebamo li zaista sve stvari koje kupujemo, a ako ih već uzimamo, bolje birati veća pakiranja. Tako ćemo smanjiti svoj utjecaj na okoliš.  

Govori nam to prof. dr. sc. Aleksandra Anić Vučinić s Geotehničkog fakulteta u Zagrebu, stručnjakinja za ekologiju. Ekologija je i stvar komocije jer je ekološki u trgovinu ponijeti svoju vrećicu, a ne kupovati novu.

Pomoći će i ako stvarima koje više ne želimo pokušamo dati novu namjenu.

- A ako recikliramo, treba znati da ćemo više štete napraviti ako krivo recikliramo nego da uopće ne recikliramo. Malo njih zna da spužvica za suđe ne ide u kontejner za plastiku nego u komunalni otpad - kaže nam. 

Kako bi vidjela koliki je stvarni utjecaj čovjeka na okoliš, prošlo je ljeto krenula u znanstvenu ekspediciju i čišćenje 50-ak metara smeća koje se nasukalo na nenaseljenom jadranskom otoku Zmajanu. Kaže da ju je dočekala nestvarna slika...

- Gledali smo u enormnu količinu otpada naguranu u samo jedan ‘ćošak’ plaže. Kao da je netko istresao kontejner smeća na jedno mjesto. Nas 44 u dva i pol sata prikupili smo 1134 kg otpada. Shvatila sam i odgovorno tvrdim kao znanstvenica - obalu i more nemoguće je očistiti rukama. Trebamo nešto pametnije - kaže profesorica. 


A morske struje na Zmajan su nanijele palete, gajbe, gume, elektroniku, plastiku... 
- Duboko mi se urezala slika biljke koja je pustila korijenje u plastičnu ambalažu, a ne u zemlju. To me jako uznemirilo – kaže stručnjakinja, koja predaje na nekoliko katedri vezanih za ekologiju i održivo gospodarenje otpadom. Pet ronilaca “očistilo” je dno prvih nekoliko metara od plaže. U sat vremena izronili su 312 kg isključivo boca.


- Struje su ih nanijele na jednu hrpu i pravilno ih posložile. Njih su nautičari bacili u more – kaže. Konačan rezultat njihova sakupljanja smeća na 50 metara obale: četiri kilograma čepova, 60 kilograma najlona, 92 kg drva koje nije iz prirode (palete, daske...), gotovo 20 kg aluminija i željeza, više od 30 kg PET ambalaže, sedam kilograma tekstila... No najviše ju je uznemirilo ono što je našla na Visu, gdje radila probno čišćenje, prije Zmajana.

- Na zabačenoj plaži našli smo puno medicinskog opasnog otpada koje je more izbacilo - epruvete, igle i šprice. Najviše me ipak uznemirila vrećica bombona iz Turske. Rok trajanja bio im je s početka ‘90-ih. Ta je vrećica iz Turske ostala ‘živa’ 25 godina – rekla je Anić Vučinić.

Čisteći obale shvatila je kako sakupljanje nema smisla jer su mnoga mjesta nepristupačna, a čišćenje 50 metara obale i mora, kao na Zmajanu, košta skupih 5000 do 7000 kuna. 


- Ruke nam nisu dovoljne, trebamo pametnija rješenja – kaže. Zato je prionula na osmišljavanje inovativnog načina čišćenja obale i to pomoću plutajuće brane. Nadahnuće je našla u megaprojektu “Ocean Cleanup” u kojem se velikom branom u pet godina pokušava ‘uhvatiti’ 20.000 tona otpada koji pluta Atlantikom. 

- Ali takva brana ne bi funkcionirala u Jadranu, koji je razveden. Trebaju nam male brane od nekoliko metara. Zato prijavljujemo idejni projekt za financiranje iz EU fondova za izgradnju takve brane - kaže prof. dr. Anić Vučinić. Brana bi imala senzore koji bi javljali kad je puna smeća kako bismo mogli doći brodom i sakupiti ga. U njoj vidi potencijal za “obranu” Dubrovnika od otpada iz susjednih zemalja koje dopluta do obale iza svakog jačeg juga. Ako dobiju novac iz EU, za godinu i pol mogli bi napraviti prototip u roku od godine i pol dana i krenuti s testiranjem. 

Uvjerena je da bi ova tehnologija mogla dobro funkcionirati na našoj razvedenoj obali, a budućnost vidi i u mogućnoj komercijalizaciji jer bi takvo rješenje skupljanja otpada iz mora moglo biti primjenjivo i u Grčkoj te drugim mediteranskim zemljama. Također, kroz ovaj prototip brane osmišljavaju i domaće rješenje sakupljanja površinskih masnih mrlja pomoći vune i to od domaće ovce koja bi upijala onečišćenja.  

Što su izvukli iz mora na otoku Zmajanu: 

- 1134 kg izvukli su sveukupno otpada u svom pothvatu

- 414 kg bilo je miješanog sitnog otpada (uglavnom raspadajuće plastike)

- 7 kg bilo je tekstila, kao i po četiri kilograma stiropora i čepova, te sedam kilograma mreža

- 83 kg glomaznog otpada prikupili su kao i 82 kg drva koji nisu prirodnog podrijetla nego od čovjeka

- 28 kg bilo je PET ambalaže, dok je 17 kilograma bilo aluminijske i željezne ambalaže

- 8 kg bilo je opasnog otpada, mahom medicinskoga, kao što su igle, epruvete, šprice...

Osim profesora i studenata s Geotehničkog fakulteta u Zagrebu, u čišćenju Zmajana sudjelovali su i profesori s PMF-a u Zagrebu, znanstvenici s Instituta "R. Bošković", ronioci iz Vodica, komunalci iz tvrtke Leć, kao i drugi volonteri

 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

Ivan Šarić i Zenzacija 03:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja