Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Vađenje krajnika: Kad je nužno, a kad je to ipak bolje izbjeći?

Vađenje krajnika: Kad je nužno, a kad je to ipak bolje izbjeći?
1

Koji su najčešći uzroci upala krajnika, čime oni mogu rezultirati i kada je njih najbolje operirati oktrio nam je predstojnik Zvoda za otorinolaringologiju na KB-u Sveti Duh Boris Šimunjak

VIDEO

Tonzile, odnosno krajnici zaduženi su za zaustavljanje infekcije na ulazu u dišne puteve te i kod djece i kod odraslih zaustavljaju njezino širenje po tijelu.

Na primjer, ulaz streptokoka kroz dišne puteve, nos i ždrijelo, prvo se zaustavlja na mjestu gdje prolazi zračna struja, a to su nepčane tonzile i treća mandula. Tu se ‘prepoznaje’ napad te stvara upalni i imunosni odgovor, pojašnjava doc. dr. sc. Boris Šimunjak, predstojnik Zavoda za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata u KB-u Sveti Duh.

- Tonzile tada obično oteknu i zacrvene se. Učestale upale takve vrste dovode do hipertrofije, odnosno povećanja tonzila. Prema nekim stavovima, to je odraz njihove pozitivne aktivnosti i angine su nužno zlo u smislu funkcije stvaranja imuniteta. No, prema drugima, svaka hipertrofija tonzila predstavlja indikaciju za njihovo vađenje. Problem počinje s učestalošću upala te porastom veličine tonzila i posljedičnim smetnjama gutanja, ali i kod disanja, i to najčešće u snu, kad se javlja opstruktivna apneja u snu - pojašnjava naš sugovornik.

Osim smetnji s disanjem i gutanjem, značajan problem nekad su predstavljale i komplikacije vezane uz vrlo učestale streptokokne angine, od kojih su neke i loše završavale s reumatskim groznicama, upalom zglobova, karditisima (upalama srčanih zalistaka) i glomerulonefritisima (upalom bubrega), što danas više nije toliko aktualno.

- Postoji još jedan specifičan problem s upalom i posljedičnim povećanjem trećeg krajnika kod djece: hipertrofija tonzila koja u ograničenom prostoru dječjeg nosnog ždrijela nužno vodi smetnjama disanja na nos i poremećaju ventilacije eustahijeve tube, ‘oduška’ srednjeg uha, zbog čega kod djece nastaje upala uha (serozni otitis). Više takvih upala vodi poremećaju sluha u djece, a to se može negativno odraziti na razvoj te stvarati posve praktične probleme komunikacije. To je važan razlog za odstranjenje trećeg krajnika, a ponekad i intervencije na bubnjićima i srednjem uhu - dodaje dr. Šimunjak.

Povijesno su, dodaje, uvijek postojale oprečne struje vezano uz operaciju tonzila, no znanstvena istraživanja i spoznaje pedijatara, infektologa, specijalista opće medicine, otorinolaringologa, mikrobiologa, potkrijepljene istraživanjima i dokazima, dovele su ipak do zajedničkih smjernica i indikacija za tonzilektomiju.

Tako se danas ide na vađenje tonzila ako postoje trajni znakovi opstrukcije dišnog puta (disanje na usta, cijeđenje iz stražnjeg dijela nosa u ždrijelo, disfagija i/ili hrkanje, koje može biti uzrokovano adenotonzilarnom hipertrofijom).

Drugi su razlog ponavljanja upala (barem 7 epizoda akutnog tonzilitisa u godini ili 5 epizoda u svakoj od dvije godine, odnosno 3 epizode u svakoj od tri godine), zatim ponavljanja gnojnih apscesa tonzilarne čahure (periotnzilarni apsces).

To su i opstruktivna apneja u spavanju, uzrokovana hipertrofijom tonzila i adenoida, kao i sumnja na maligne promjene.

- Treba reći da su i u svijetu i kod nas razlog za tonzilektomiju više uvećanje tonzila i problem opstrukcijske apneje koju uzrokuju, nego učestalost pravih gnojnih angina, što treba zahvaliti širokoj dostupnosti i (pre)ranoj upotrebi antibiotika za gotovo svaku grlobolju - kaže dr. Šimunjak.

Relativne indikacije za operaciju

• kronični tonzilitis nakon neuspješnog konzervativnog liječenja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


• stanje kroničnog asimptomatskog kliconoše betahemolitičkog streptokoka grupe A: tonzilektomija može biti indicirana ako je kliconoša dokazani izvor očite infekcije u članova obitelji i drugih ljudi s kojima je u bliskom kontaktu


• kontraindikacije bi se mogle podijeliti na one koje se odnose na svaki kirurški zahvat, a to su akutne respiratorne infekcije, hemofilija, leukemija, nekontrolirani dijabetes, aktivna tuberkuloza i agranulocitoza, te na one vezane za bolesti ovog anatomskog područja, poput rascjepa nepca ili pharyngitis sicca (“suhi faringitis”)

Pediatrician examining thyroid gland of boy

Ne preporučuje se vađenje prije  3. godine

Kontraindikacija za vađenje krajnika mogla bi biti i dob djeteta pa se neki zalažu za to da se tonzilektomija (vađenje krajnika) ne bi trebala izvoditi prije treće godine, dok drugi kao dobnu granicu uzimaju dvije godine.
- Te su spekulacije uglavnom vezane za volumen cirkulirajuće krvi u tako malog djeteta, jer tonzilektomija može biti ‘krvav’ zahvat, pri čemu može doći do gubitka tolikog volumena krvi koji bi uzrokovao hipovolemiju - pojašnjava dr. Šimunjak.

Kronična upala "mandula" jedan je od uzroka neugodnog zadaha

Prema nekim istraživanjima, polovica svjetske populacije pati od lošeg zadaha koji u 90% slučajeva može biti povezan s lošom oralnom higijenom (nepranje zubi) ili manjkom sline, ali i s kroničnom upalom tonzila. Naime, na takvim krajnicima (u površnim udubinama tzv. kriptama) skupljaju se mrtve bakterije, mrtve stanice kože i sluz koji se razgrađuju, pri čemu se oslobađaju hlapljivi sumporni spojevi, a to je uzrok neugodnog zadaha.

Djelomično odstranjenje nije prihvaćeno

U nekim se zemljama desetljećima prakticira djelomično odstranjenje trećeg krajnika, no taj zahvat nije zaživio u europskoj ni američkoj medicini. Dapače, djelomično odstranjenje nečega što je bolesno nije u potpunosti logično, a i pokazalo se da je kasnija operacija ožiljnih promjena mnogo teža u tako osjetljivom prostoru u čijoj su blizini vitalne strukture, poput važnih arterija, kao što su karotida, jugularna vena i vagalni živac, koje ovim operacijama i u normalnim uvjetima daju veliku osjetljivost i zahtjevnost, kaže Šimunjak.

Najizvođeniji operativni zahvat kod nas

Godišnje se samo u KB-u Sveti Duh obavi oko 400 onzilektomija i s pravom se može zaključiti da je to najizvođeniji operativni zahvat ne samo kod nas, nego i u svijetu. Statistika pritom ne bilježi značajna odstupanja u broju zahvata u proteklih pet godina, ističe dr. Šimunjak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru