Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

'Vaginalete od eteričnih ulja su odlične za vaginalne infekcije'

'Vaginalete od eteričnih ulja su odlične za vaginalne infekcije'

U Hrvatskoj oko 300 žena svake godine oboli od karcinoma uzrokovanog HPV-om, a umire ih 100-tinjak. Kao dopunu terapiji službene medicine treba koristiti vaginalete od eteričnih ulja

VIDEO

Procjenjuje se da je oko 80 posto spolno aktivnih ljudi u svom životu bilo u kontaktu s virusom HPV-a. 
- Infekcija humanim papiloma virusom ne znači nužno i bolest - kaže ginekologinja dr. Zrinka Komadina Estatiev iz Poliklinike Gemini Plus.

Postoji više od 150 genotipova HPV-a, od kojih oko četrdeset uzrokuje infekcije, dodaje liječnica te nastavlja:

- Infekcija genotipom niskog malignog potencijala može dovesti do pojave genitalnih bradavica, to jest kondiloma, dok genotipovi visokog malignog potencijala mogu uzrokovati prekancerozne promjene i u konačnici karcinom.

Zdrav imunološki sustav prepoznaje virus i bori se protiv njega, pa 90 posto HPV infekcija organizam svlada u roku od dvije godine. Stoga većina žena s pozitivnim HPV-om neće osjetiti promjene upravo zahvaljujući “prolaznosti” HPV infekcije, pojašnjava Komadina Estatiev. 
Postupak liječenja je vrlo složen, a u službenoj medicini specifični lijekovi još ne postoje.

- Najvažnije je ojačati imunitet da se organizam sam može boriti s virusom. Ako ipak dođe do promjena na koži i sluznicama, pristupa se liječenju prema postupku za liječenje prekanceroznih promjena - kaže.

Za razliku od HPV-a, Candida je gljivica, i to jedna od najzastupljenijih u našem organizmu. U normalnim uvjetima ne izaziva nikakve smetnje i pod kontrolom je “dobrih’’ bakterija. Kada dođe do pada imuniteta, “dobre” bakterije ne mogu kontrolirati razmnožavanje Candide, te se pojavljuju simptomi infekcije. Najčešći oblik gljivične infekcije kod žena je vaginalna kandidijaza. Ako se ne liječi na vrijeme i adekvatno, uzrokovat će svrbež, pojačani sirasti iscjedak te bolne spolne odnose i mokrenje.

Kao dopunu terapiji službene medicine, dr. Komadina Estatiev i njezina suradnica, mag. pharm. Petra Štefanić Takač, preporučuju korištenje vaginaleta na bazi eteričnih ulja te ih prepisuju i izdaju pacijenticama više od četiri godine.

Učinkovitost aromaterapije u liječenju vaginalnih infekcija potvrđuje i mag. pharm. Melita Petrović, dopredsjednica Hrvatskog farmaceutskog društva.

- Točan mehanizam djelovanja eteričnih ulja na virus HPV-a nije poznat, no rezultat primjene je negativan nalaz na virus. Pretpostavlja se da se djelovanje temelji na prirodnom stimuliranju imunosnog sustava, bez iritacije sluznice. Sastojci eteričnih ulja poput monoterpenskih alkohola, fenola i oksida, sinergistički djeluju protiv mnogih vrsta virusa, pa tako i humanog papiloma virusa - pojašnjava Petrović.

Terapija uljima može se primijeniti kod svih genotipova HPV-a, čak i kad postoji nizak rizik, jer nikad ne znamo u što će se infekcija razviti, dodaje Komadina Estatiev, no ističe da ni eterična ulja nisu čudo te da neće izliječiti HPV u svim slučajevima. Unatoč tome, preporučuje terapiju svim ženama jer su se ulja pokazala izrazito djelotvorna kod pratećih infekcija. Problemi s HPV-om često su praćeni sekundarnim bakterijskim infekcijama, poput ureaplazme, mikoplazme, klamidije ili esherihie, što može otežati konvencionalnu terapiju.

- Mnoge žene imaju uporne bakterijske infekcije otporne na antibiotike. Određena eterična ulja imaju snažna antibakterijska svojstva, te u kombinaciji s uljima koja djeluju na virus HPV-a pokazuju dobre rezultate bez štetnih posljedica - napominje Komadina Estatiev.

Kod vaginalnih infekcija eterična ulja se primjenjuju u posebno izrađenim vaginaletama.

- Ulja koja mi koristimo najbolja su eterična ulja, kemotipizirana i farmaceutske čistoće. Osim ulja, treba pronaći odgovarajuće recepture koje pacijentice najčešće nalaze na internetu, gdje je teško razlučiti kvalitetan sadržaj od neprovjerenog i nekvalitetnog. Uz to, izrada vaginaleta tehnološki je zahtjevnija od ulja za masažu ili polukrutih ljekovitih oblika poput krema ili masti - upozorava Štefanić Takač. Dodaje kako je neizmjerno važna dobra suradnja između liječnika i farmaceuta. Unatoč standardiziranim recepturama, svaka pacijentica je individua, pa se postojeća receptura prilagođava specifičnosti pacijentice koju na pregledu uoči ginekolog.

Eterično ulje ravensare (Cinamomum camphora aeth) jedno je od najpotentnijih antivirusnih eteričnih ulja i nezaobilazan je sastojak u recepturama aromaterapijskih pripravaka za HPV infekcije, ali i infekcije virusom herpesa.

Eterično ulje čajevca (Melaleuca Alternifoliae aeth) uz antifungalno i antibakterijsko djelovanje, našlo je svoje mjesto u liječenju HPV infekcija zbog svojeg antivirusnog i imunostimulirajućeg djelovanja.

Eterično ulje niauli (Melaleuca quinquenervia), eukaliptus (Eucalyptus polybractea ct cryptone aeth) i klinčićevac (Eugenia caryophyllus aeth) svojim antivirusnim i antibakterijskim djelovanjem povećavaju učinkovitost terapije.

Kad se liječi žena, trebao bi se liječiti i partner, za kojeg se izrađuje sprej

Osim u žena, aromaterapija se primjenjuje za HPV infekcije kod muškaraca. U tom slučaju najčešće se liječe kondilomi u anogenitalnom području, za koje dermatolog preporučuje eterična ulja u spreju. Ako se kondilomi još nisu razvili kod partnera pacijentice zaražene HPV-om, ginekolog šalje dermatologu preporuku za preventivno liječenje.

Tijelo se lakše bori s virusima uz matičnu mliječ

Dr. Komadina Estatiev preporučuje i posebnu prehranu kako bi terapija bila uspješnija. Kod infekcije HPV-om najvažnije je jesti hranu koja jača imunitet, kako bi se tijelo lakše borilo protiv virusa. Stoga je poželjno jesti hranu bogatu antioksidansima, puno voća i povrća te matičnu mliječ, koje ima u medu.

Izbacite šećere jer se gljivice njima hrane

Kod infekcije kandidijazom poželjno je izbaciti iz prehrane sve namirnice kojima se gljivice kandide hrane. To su uglavnom jednostavni ugljikohidrati i šećeri. Njihova prezasićenost omogućuje rast gljivica, što uzrokuje infekciju.

Ulja moraju proći strogu kontrolu i imati certifikat

Aromaterapija je dio fitoterapije, koja predstavlja kontrolirano korištenje eteričnih ulja s antivirusnim, antibakterijskim i antimikotičnim svojstvima radi prevencije i liječenja bolesti.

- Važno je naglasiti da se koriste kvalitetna, isključivo kemotipizirana eterična ulja koja prolaze strogu kontrolu kvalitete kako bi dobila certifikat koji potvrđuje sigurnu primjenu i prisutnost farmakološki aktivnih komponenata. Na tržištu postoje mnoga ulja koja ne ispunjavaju sve uvjete te su neprihvatljiva za primjenu u aromaterapiji - ističe Melita Petrović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith