Lifestyle

Komentari 3

Vanessa O'Brien: Jedina žena koja se popela na najvišu i zaronila do najniže točke Zemlje

Vanessa O'Brien: Jedina žena koja se popela na najvišu i zaronila do najniže točke Zemlje

Challenger Deep odvija se na južnom kraju najdublje točke u Pacifiku Mariana Trencha, do koje je O'Brien išla u 37 milijuna dolara vrijednoj podmornici

Britansko-američka istraživačica Vanessa O'Brien jedina je žena na svijetu koja može reći da je posjetila najvišu i najnižu točku zemaljske kugle. Nakon što se 14. svibnja 2012. popela na vrh Mont Everesta, O'Brien je 12. lipnja ove godine u zapadnom Pacifiku uspješno odradila i podvodni izazov Challenger Deep, zaronivši do najdublje točke Zemljine hidrosfere - na dubini od 10.925 metara.

Taj se izazov po težini i uvjetima inače i uspoređuje s penjanjem na 8848 metara nadmorske visine Mount Everesta, a O'Brien se za njega jedanaest sati u skučenoj podmornici spuštala na mračno dno oceana.

- Prema računici, Challenger Deep ide 2080 metara više u dubinu nego Mt. Everest u visinu, kad bismo mogli staviti Everest u Challenger Deep, još bi oko 1.61 km planine bilo pod vodom - kaže O'Brien.

Challenger Deep odvija se na južnom kraju najdublje točke Tihog oceana Mariana Trenchu, do koje je O'Brien išla u 37 milijuna dolara vrijednoj podmornici tvrtke Triton Submarines, veličine manjeg SUV-a.

Podmornica s otpornim titanijskim trupom još je prije prvog zarona 2018. testirana u istraživačkom centru u Sankt Peterburgu, a od tada je zaronila do najdubljih točki svih pet oceana.

Do Challenger Deepa s njom je upravljao podvodni istraživač Victor Vescov, a avanturisticu je samo malo brinula hladnoća. Svi su joj napominjali kako je hladno u dubini oceana, s temperaturama koje se kreću oko nula Celzijevih stupnjeva.

- Odjednom se nađete u najdubljim dijelovima oceana, podvodnom svijetu sa fascinantnim bićima. Nije puno života kao poput npr. koraljnog grebena, ali daleko od toga da je pusto - priča O'Brien kojoj je ovaj izazov, kaže, bio bitan ne samo zbog istraživanja, već i da pobije tvrdnje filmaša i ekologa Jamesa Camerona koji je više puta rekao 'da je Challenger Deep 'ravan krajolik'.

- Nisam sigurna tko je rekao da 'znamo više o površini Mjeseca i Marsa nego o dnu vlastitog oceana ali s tim je sve rečeno, i dan danas je to točno - kaže avanturistica, napominjući i kako je to po njoj 'razočaravajuće te kako bi htjela da nam svima briga o morima, oceanima i klimatskim promjenama postane prioritet'.

Najčitaniji članci