Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Vaš vodič za pranje lica: Ovisi o tipu kože i o vašoj aktivnosti

Vaš vodič za pranje lica: Ovisi o tipu kože i o vašoj aktivnosti
1

Bez obzira na tip kože, trebali biste svakodnevno umivati ​​lice. To je ključno za održavanje pora i kože čistima. Evo koliko često trebate oprati svoje lice i što preporučuju dermatolozi

VIDEO

- Preporučuje se pranje lica dva puta dnevno, jednom ujutro i ponovo prije spavanja - tvrdi dermatologinja Caren Campbell, iz San Francisca.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti dermatologinje Ivane Nole

Pokretanje videa...

01:51

Pranje lica ujutro

Ujutro se s lica ispire znoj i ulje koji su se nagomilali na licu tokom spavanja. Također, jutarnjim pranjem lica ćete se riješiti bilo kakvih nakupljenih bakterija s jastučnice, tvrdi Sara Hogan, dermatologinja iz Medicinskog centra UCLA, Santa Monice.

Uz to, Hogan kaže da je umivanje lica ujutro važno da biste stvorili 'prazno platno' i povećali učinkovitost proizvoda za dnevnu njegu kože, uključujući hidratantnu kremu ili kremu za sunčanje.

Pranje lica navečer

Pranjem lica noću, uklanjate nečistoće poput šminke, prljavštine, ulja, znoja, pa čak i ostataka onečišćenja koji su se tijekom dana nakupili na vašoj koži. Cilj je izbjeći začepljenje pora, što može rezultirati iritacijom i aknama.

Kada pranje lice dva puta na dan nije dovoljno?

No, postoje neke iznimke kod pravila za pranje lica dva puta dnevno. Na primjer, Campbell preporučuje uklanjanje šminke prije vježbanja, kao i pranje lica nakon vježbanja.

Kada vježbate, prirodna ulja i znoj mogu se skupljati na koži u većim količinama, što povećava rizik od začepljenja pora i upala.

- Ne 'marinirajte' se nakon vježbanja. Znoj, ulje i prljavština nakupljaju se na koži i mogu blokirati folikule dlake, što dovodi do povećanog rizika od pojave akni - upozorava Hogan.

Ako ste u pokretu i nemate vremena za pranje lica nakon treninga, Campbell preporučuje korištenje vlažnih maramica za lice bez mirisa. Druga situacija u kojoj ćete možda morati oprati lice više od dva puta dnevno je ako živite u vrućoj, vlažnoj klimi ili negdje s visokim razinama onečišćenja, tvrdi Hogan.

Kada je pranje lica dvaput dnevno previše?

S druge strane, ako vam je koža jako nadražena ili imate aktivne upale poput rozaceje ili ekcema, možete smanjiti pranje lica na jednom dnevno, a u tom slučaju je trebate prati noću kako biste očistili kožu od šminke, znoja, prljavštine, ulja i zagađenja od tog dana. Međutim, većina ljudi može podnijeti pranje lica dva puta dnevno sve dok koristi nježno sredstvo za čišćenje.

Young woman washing face

Kako odabrati sredstvo za pranje lica?

Trebali biste dva puta dnevno oprati lice nježnim sredstvom za čišćenje bez mirisa. Ali ako imate određene probleme na koži, jednom u danu biste trebali kožu isprati nježnim sredstvom za čišćenje, a drugi put medicinskim sredstvom koje je specifično za vaše stanje, kaže Campbell. Na primjer:

  • Ako imate kožu sklonu aknama, perite je jednom dnevno sa sredstvom za čišćenje benzoil peroksida.
  • Ako imate osjetljivu kožu s aknama ili rozacejom, perite je jednom dnevno sa sredstvom na bazi sumpora.
  • Ako imate vrlo masnu kožu, jednom dnevno je perite sredstvom za čišćenje od glikolne ili salicilne kiseline.

Sastojci koje biste trebali izbjegavati

Kada kupujete sredstva za čišćenje lica postoje neki sastojci koje biste trebali izbjegavati. Uvijek provjerite naljepnicu i popis sastojaka kako bi bili sigurni da sredstvo nema ništa što bi moglo isušiti ili nadražiti vašu kožu, poput:

  • Natrijeva lauril sulfata (SLS): To se obično dodaje mnogim sredstvima za čišćenje kako bi stvorilo pjenu. Međutim, on može ukloniti prirodna ulja u zaštitnoj barijeri vaše kože što uzrokuje suhoću i iritacije.
  • Miris: Najbolje je koristiti sredstva za čišćenje s naljepnicama na kojima piše 'bez mirisa' da biste bili sigurni. 'Miris' je zapravo pojam za brojne kemikalije koje mogu izazvati iritaciju na koži, tvrdi Hogan.
  • Alkohol: Alkohol se može dodavati za razrjeđivanje gušćih formula sredstava za čišćenje, ali može jako isušiti kožu. Hogan kaže da treba na oprezu s čistilicama na bazi alkohola pogotovo ako je vaša koža već suha i osjetljiva.

Kako oprati lice? 

Morate imate dobro sredstvo za čišćenje lica, a zatim trebate slijediti ove korake:

  1. Navlažite lice mlakom vodom.
  2. Pomoću blazinice ili malog nježnog ručnika nanesite na lice sredstvo za čišćenje u veličini novčića.
  3. Lagano umasirajte sredstvo u kožu oko 20 sekundi.
  4. Isperite mlakom vodom.
  5. Tapkajte (ne trljajte) isprano lice suhim mekim, čistim ručnikom.

Slijedite ove korake i imat ćete čistu, zdravu kožu. Ako imate problema s kožom koji se ne popravljaju s pranjem lica, otiđite k svojem dermatologom kako biste dobili dijagnozu, piše Insider.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'