Lifestyle

Komentari 6

Pere li bolje tekući deterdžent ili prašak?

'Većina ljudi griješi s količinom praška za veš - idealna doza ovisi i o samoj perilici rublja'

Staro je pravilo vrijedilo - što više praška, to će se bolje oprati. Međutim, s novijim i efikasnijim perilicama to više nije potrebno, a često se previše praška za veš ne uspije ni isprati pa ostavlja mrlje na odjeći

- Otkrili smo da se rublje možete sjajno oprati i ako koristite samo dio preporučene doze deterdženta. Ovisno o tome o kojem je deterdžentu riječ, dovoljna je često samo trećina, ili četvrtina preporučene količine, što vam može uštedjeti na stotine kuna godišnje - kazao je Ashley Iredale, stručnjak za bijelu tehniku u TV emisiji Today. 

Istaknuo je kako u njegovoj zemlji, Australiji, puno previše deterdženta za pranje rublja te kako se, kad peremo rublje s polovicom manje deterdženta od preporučene količine, mogu postići - isti rezultati. 

POGLEDAJTE VIDEO: Praonica rublja u Francuskoj ima 'tajni' kafić

I u nekim ranijim testovima stručnjaci su otkrili da mnogi deterdženti daju isti efekt kod pranja i s pola preporučene doze. Pritom je gotovo svejedno koristite li tekući ili deterdžent u prahu. Taj izbor ovisi o značajkama vaše perilice rublja, te vašim preferencijama. 

- Otkrili smo da deterdžent u prašku uvijek nadmaši onaj tekući. No, realno: Tekući prašak i jest onaj u prahu, pomiješan s vodom, pa tako zapravo u cijeni plaćate tu vodu - kaže Iredale.

Ipak, dodaje, proteklih godina se i među tekućim deterdžentima može naći nekih koji odlično peru, pa su čak i efikasniji od praška. Dodaje kako bi trebalo koristiti tekući deterdžent ako imate perilicu s malom potrošnjom vode, jer se prašak u malim količinama vode možda neće dobro otopiti. No, i tome možete doskočiti, tako da ga pomiješate s malo vode, prenosi Daily Mail. 

Stručnjaci su utvrdili da prašak bolje skida svježe mrlje, te bolje djeluje kod visokih temperatura i bijelog rublja, dok na tamnijoj odjeći može ostaviti puderasti trag, ako se dobro ne otopi. Tekući deterdžent bolji je kod efikasnijih perilica koje imaju funkciju štednje vode. Iako je prašak učinkovitiji, tekući deterdžent rješava vas i brige oko naslaga praška koje se nakupljaju u ladici perilice za deterdžent, dodaje Iredale. 

Najčitaniji članci