Lifestyle

Komentari 119

Veliko otkriće vodi nas prema lijeku protiv svake vrste raka

Veliko otkriće vodi nas prema lijeku protiv svake vrste raka

Tim sa Sveučilišta u Cardiffu otkrio je metodu kojom se u laboratorijskim uvjetima uništavaju stanice zloćudnih bolesti prostate, dojki, pluća te ostalih vrsta raka, piše BBC

Novootkriveni dio našeg imunološkog sustava mogao bi biti iskorišten u izlječenju svih vrsta raka, objavili su znanstvenici.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tim sa Sveučilišta u Cardiffu otkrio je metodu kojom se u laboratorijskim uvjetima uništavaju stanice zloćudnih bolesti prostate, dojki, pluća te ostalih vrsta raka, piše BBC

Ovo otkriće, objavljeno u uglednom znanstvenom časopisu Nature Immunology, nije još bilo testirano na pacijentima, no istraživači tvrde kako "ima potencijal". 

Imunološki sustav je prirodna obrana našeg tijela od infekcija koja također napada i stanice raka.

Znanstvenici su tražili "nekonvencionalne" i neotkrivene načine na koji imunološki sustav prirodno napada tumore. Otkrili su T-stanice (T-limfocite) u našoj krvi.

To su imunološke stanice koje mogu skenirati tijelo i procijeniti gdje postoji prijetnja našem zdravlju koju treba eliminirati. One se mogu iskoristiti za 'napad' na razne vrste tumora.

- Postoji šansa da bismo na taj način mogli liječiti sve pacijente oboljele od raka. Do sad nitko nije vjerovao da je to moguće, otkriti sveobuhvatnu terapiju u kojoj bi jedna vrsta T-stanica bila u stanju uništiti više vrsta raka - izjavio je prof. Andrew Sewell za BBC.

T-stanice na svojoj površini imaju 'receptore' koje im pružaju mogućnost da 'vide' na kemijskoj razini. Tim iz Cardiffa otkrio je vrstu T-stanice i njezin receptor koji u laboratoriju ima sposobnost pronaći i ubiti široki spektar stanica raka uključujući one na plućima, koži, debelom crijevu, prostati, jajnicima, bubrezima i maternici.

U postupku normalna tkiva je ostavljao netaknutima. No, kako to točno radi još se istražuje.

- Mi smo prvi koji smo opisali T-stanicu koja pronalazi MR1 u stanicama raka - to nitko nikada nije napravio - istaknuo je za BBC znanstvenik Garry Dolton.

Liječenje raka T-stanicama već postoji i razvoj imunološke terapije tumora doprinosi u borbi s tim bolestima.

CAR-T ostvario je rezultate u nekim slučajevima - pacijentima koji su bili teško bolesni došlo je do kompletne remisije.

No, ova je terapija vrlo specifična i funkcionira u ograničenom broju vrsta raka gdje postoji jasna meta i put T-stanicama do bolesnih stanica. Ova vrsta liječenja nije se pokazala uspješnom u borbi s vrstama raka koji formiraju tumore nego samo protiv zloćudnih bolesti krvi poput leukemije.

Znanstvenici uključeni u ovo istraživanje tvrde kako bi njihova T-stanica mogla voditi prema "univerzalnom" lijeku za rak.

Liječenje bi počelo uzimanjem uzorka krvi od pacijenta. Njegove T-stanice bi se uzele i genetski modificirale te tako reprogramirale kako bi napravile receptor kojim bi otkrivale rak. Takve, 'unaprijeđene' stanice bi se u velikim količinama 'uzgajale' u laboratoriju te potom ubrizgavale u pacijenta.

Isti takav postupak koristi se i u CAR-T terapijama. BBC napominje kako je istraživanje testirano samo na životinjama i stanicama u laboratoriju te će prije testova na ljudima morati biti dodatnih provjera.

Lucia Mori i Gennaro De Libero sa Sveučilišta u švicarskom Baselu poručuju kako ovo otkriće ima "veliki potencijal".

- Vrlo smo uzbuđeni zbog vijesti o imunološkim funkcijama ove T-stanice i potencijalnoj uporabi - objavili su.

Daniel Davis, profesor imunologije sa Sveučilišta u Manchesteru upozorava kako je ovo tek osnovna razina istraživanja te da znanstvenici nisu tako blizu proizvodnji lijeka za pacijente, ali ističe kako je riječ o značajnom otkriću za buduće terapije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Najčitaniji članci