Lifestyle

Komentari 20

Veterinarski fakultet u Zagrebu izdao važno upozorenje: 'Režite gumice na svojim maskama!'

Veterinarski fakultet u Zagrebu izdao važno upozorenje: 'Režite gumice na svojim maskama!'

Od početka COVID-19 pandemije do danas, zabilježeni su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice latex rukavica

Veterinarski fakultet u Zagrebu izdao je upozorenje u kojem su skrenuli pažnju na opasnost koja prijeti divljim životinjama zbog odbačenih zaštitnih maski i rukavica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Problem nastaje kada se životinje zapetljaju u maske pa je najmanje što možete napraviti prije bacanja zaštitnih maski, prerezati gumice na njima.

- Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od početka COVID-19 pandemije do danas, zabilježeni su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice latex rukavica. Zapetljavanje može uzrokovati akutne i kronične posljedice. Pod akutnim smatramo direktnu smrt utapanjem ili gušenjem dok u kronične posljedice ubrajamo iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, ozlijede, infekcije ili amputacije što u konačnici također može rezultirati uginućem. Ljubazno Vas molimo da prerežete gumice na maskama za lice i rukavice te ih odložite na za to predviđeno mjesto - napisali su na Facebooku.

Najčitaniji članci