Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Višak odojka? Od blagdanskih ostataka hrane napravite nove delicije - za prste polizati!

Višak odojka? Od blagdanskih ostataka hrane napravite nove delicije - za prste polizati!

Poznati kuhari Nigella Lawson, Gordon Ramsay i Jamie Oliver otkrili su kako višak pečenja, povrća ili priloga s božićne trpeze iskoristiti u jednostavnim novim jelima

VIDEO

Začinjena svinjetina prema receptu Nigelle Lawson

Sastojci: 2 žličice soli, žličica kima, 2 češnja češnjaka, 2 velika komada ostataka svinjetine, 2 luka, 2 jabuke, 4 krumpira, 2 šalice tamnog piva, 2 šalice vrele vode

Priprema: Ugrijte pećnicu na 200°C. Pomiješajte sol i kim pa usitnite. Dodajte češnjak i promiješajte. Time začinite meso. Nasjeckajte luk i stavite na dno lima za pečenje. Preko stavite meso i kratko zapecite. Izvadite meso pa u lim za pečenje stavite jabuke i krumpire. Prelijte pivom i pecite dok ne omekšaju. Krumpire i jabuke možete ispasirati. Lim za pečenje stavite na vatru i sve ostatke zalijte vodom pa deglazirajte. Kada dobijete gusti umak, poslužite ga uz meso.

POGLEDAJTE VIDEO: Božićni ples medicinskih djelatnika dubrovačke bolnice

Pokretanje videa...

Ples OB Dubrovnik 04:27

Pita od purice prema receptu Jamieja Olivera

Sastojci: 2 kriške slanine, 1/2 vezice majčine dušice, maslinovo ulje, 2 kg nasjeckanog poriluka, sol, papar, 800 g pečenog mesa purice natrganog na komade, 2 žlice brašna, l povrtnog temeljca, 2 žlice vrhnja, 500 g lisnatog tijesta, 12 pečenih kestena, 2 listića kadulje, tučeno jaje

Priprema: Prepržite listiće majčine dušice i slaninu. Ulijte maslinova ulja i popržite. Dodajte poriluk i pržite tri minute. Smanjite temperaturu i ostavite 30 minuta na vatri. Svakih pet-deset minuta promiješajte. Kad je gotovo, dodajte meso purice i promiješajte. Dodajte brašno i promiješate pa ulijte temeljac. Umiješajte vrhnje. Stavite smjesu u vatrostalnu posudu pa pospite kestenima i kaduljom. Razvaljajte tijesto i njime poklopite nadjev. Istucite jaje i njime premažite tijesto. Pecite 35-40 minuta na 180°C.

Müesli Gordona Ramsaya

Sastojci: 400 g zobenih pahuljica, 75 g kokosa, 100 g lješnjaka, 100 g indijskih oraščića, 100 g smeđeg šećera, žličica cimeta, žličica naribanog đumbira, 120 ml ulja, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 1/2 žličice soli, 75 g datulja, 75 g sušenih marelica, 75 g sušenih brusnica; kompot: 275 g šećera, štapić cimeta, 5 klinčića, korica naranče, 50 ml brandya, 3 jabuke, 8 smokvi

Koliko alkohola pijete za ove blagdane? Provjerite kada to postaje previše i znak ovisnosti
Koliko alkohola pijete za ove blagdane? Provjerite kada to postaje previše i znak ovisnosti

Priprema: Pomiješajte zobene pahuljice, kokos, lješnjake, indijske oraščiće, smeđi šećer i začine. Pomiješajte malo vode, ulje, vaniliju i sol pa prelijte preko orašastih plodova. Poravnajte u lim za pečenje i pecite 20 minuta. Ohladite. Pomiješajte sušeno voće i ostavite da se ohladi. Za kompot otopite šećer u 350 ml vode na srednjoj vatri. Dodajte štapić cimeta, klinčiće i koricu naranče. Pojačajte vatru dvije, tri minute pa ulijte brandy. Ogulite i otkoštite jabuke pa narežite na kriške. Dodajte u lonac i kuhajte deset minuta. Narežite smokve, dodajte ih u lonac te kuhajte još tri minute. Sve pomiješajte. 

Mesni složenac kuhara Emerila Lagassea

Sastojci: 6 žlica maslaca, 450 g šampinjona, 3/4 žličice soli, papar, 4 žlice brašna, 1,5 šalica mlijeka, 2,5 šalice purećeg temeljca, nekoliko šalica natrganog tortilla-čipsa, 3,5 šalice natrganog viška mesa (puretine, piletine, svinjetine ili govedine), 2 šalice narezanog luka, šalica nasjeckane paprike, 2 ljute papričice, 240 g naribane gaude, 240 g naribanog parmezana (ili drugog sira), 4 žličice čilija u prahu, 1/4 žličice kajenske paprike, šalica rajčica iz konzerve

Neka oprost ili isprika budu najbolji dar ovog Božića: Dat će vam potrebni mir i oslobođenje
Neka oprost ili isprika budu najbolji dar ovog Božića: Dat će vam potrebni mir i oslobođenje

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Otopite maslac u tavi pa dodajte gljive, sol i papar. Pržite dok šampinjoni ne puste tekućinu. Nakon toga ih pospite brašnom i pržite još minutu. Umiješajte mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne. Dodajte 1,5 šalicu temeljca i kuhajte desetak minuta. Maknite s vatre. Dno vatrostalne posude obložite čipsom, a preko prelijte ostatak temeljca i ostavite da odstoji. Preko poredajte komade mesa pa luk, papriku i ljute papričice. Pospite s pola naribanih sireva te pospite čilijem u prahu, kuminom, solju i kajenskom paprikom. Preko stavite smjesu s gljivama te pospite začinima pa rajčicama. Pospite ostatkom sira i pecite 45 minuta na 180°C.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa